StoryEditorOCM
KulturaNARODNA KNJIŽNICA GRAD

Članovi Dubrovačke udruge likovnih umjetnika predstavili svoje ‘Likovne razgovore‘, svaki je autor izabrao motiv ili sliku koja mu je obilježila prethodnu godinu...

Piše Bruno Lucić
17. siječnja 2023. - 20:23

Prva ovogodišnja izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika, prvo ovogodišnje otvorenje jedne izložbe u Dubrovniku, skoro i prvi kulturni događaj dubrovačkom kulturnom kalendaru priređen je prizemlju Narodne knjižnice Grad. Otvorena je tako izložba članova DULU-a "Likovni razgovori", a okupljene je u ime domaćina pozdravila glasnogovornica Dubrovačkih knjižnica Andrea Oberan. Potom je predsjednik Udruge, Valter Kožul, rekao više o izložbi i njezinoj pozadini.

image

Valter Kožul

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Ovo je prva ovogodišnja izložba, a predstavlja se naših 20 članova. Pokušali smo ovom izložbom na neki način potaknuti članove da izaberu neke svoje radove kojima karakteriziraju prošlu godinu. Svatko od nas je izabrao neki svoj rad za koji misli da je karakterističan za tu ‘njegovu‘ prošlu godinu iako ima radova koji su nastali u određenom trenutku prije same izložbe. Nastavljamo raditi, prošle godine smo imali šest izložbi ako ćemo brojati ovu koja je bila u Metkoviću jer je zadnja bila u prosincu i nastala je kao posljedica pretkoronske likovne kolonije. Planiramo i ove godine napraviti pet, šest izložbi barem, koliko nam financije i naše mogućnosti dozvole. Iskoristio bih priliku i zahvalio Dubrovačkim knjižnicama na suradnji i Gradu Dubrovniku koji financira naš program, ali i svim našim članovima i svima koji izlažu. Posebno bih zahvalio svima koji su pomogli i koji su radili na organizaciji izložbe, postavu i svemu ovome što možete vidjeti večeras, kazao je Kožul najavivši sljedeću izložbu Udruge pod nazivom "Sveti Vlaho i more" koja će biti otvorena 24. siječnja s početkom u 19.30 sati u foajeu Kazališta Marina Držića u sklopu manifestacije Festa Dubrovnik.

U izložbi "Likovni razgovori" sudjeluju: Mišo Baričević, Franica Čebirić, Nikola Nino Dubčić, Mirica Dubčić, Nedeljka Nene Gligor, Zlata Lučev, Pero Skvrce, Marijan Fragić, Marijana Hure, Luce Đuraš, Karja Tolja, Dragica Maca Lučić, Valter Kožul, Dubravka Rathman, Vedran Grabovac, Silvija Sikavica, Rina Anđelić, Anto Violić, Miroslav Stamatović i Robert Kralj.   

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Posebnost ove izložbe jest u predstavljanju dosadašnjeg slikarskog djelovanja svakog člana posebno s ciljem da se posvjedoči o neiscrpnom bogatstvu likovnog stvaralaštva. Rezultat tome daje zanimljiv uvid u likovno promišljanje, težnju, iskustvo, emocije, umijeće unutar shvaćanja što je za svakog autora ljepota stvaranja nekog djela. U izloženim slikama može se vidjeti bogatstvo različitih pristupa, ali i mogućnost međusobnog dijaloga, što ujedno govori i o neprestanom proširivanju vlastitog likovnog pogleda i shvaćanja što jedna slika jest. Stoga je svaki izloženi rad djelo za sebe, jednako važan u svojoj suštini prepoznavanja i otkrivanja u onim temama i motivima te likovnim tehnikama kojima su članovi trenutno individualno zaokupljeni, napisala je u popratnom tekstu Silvija Sikavica.  

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Izložba ostaje otvorena do 3. veljače. 

15. travanj 2024 23:27