StoryEditorOCM
KulturaUz Etnu, u Cataniji ‘eruptirala‘ i vrhunska izvedba naše pijanistice

‘Brava!‘ za Ivanu Mariju Vidović u prepunom Teatru Sangiorgi!

Piše DV
16. studenog 2023. - 15:21
Naša pijanistica Ivana Marija Vidović nastupila pred oduševljenom publikom u Cataniji u teatru SangiorgiImv/

‘Zatečeni lavom Etne, spektaklom kakvog dosad nisam vidjela, pomalo se vraćamo doma. Sve je kasnilo zbog tog gorostasnog fenomena‘ - ispričala je puna dojmova naša proslavljena pijanistica Ivana Marija Vidović nakon gostovanja u Italiji. Dojmovi su, osim ponovnom erupcijom slavnog talijanskog vulkana, prisutni i zbog izvrsnog koncerta ‘Sonidos de España‘ kojeg je održala u u Teatru Sangiorgi Catania, uz maestra Pascuala Cabanesa.

‘Nikad se nisam osjećala tako malena prema kolosalnoj snazi naše majke Zemlje, a opet nikad tako važna kao njeno dijete. Istom erupcijom emocija, kao da je i Etna čula te rapsodične zvuke hispaničkih, kromatičnih i euforičnih pasaža... Koncert je bio meni vrlo drag i poseban, uokviren lavom Etne koja Cataniji daje najposebniji pečat na svijetu! Zahvaljujem organizatorima krasnog koncerta u kazalištu Sangiorgi, katalanskom dirigentu i sjajnom orkestru Camerata Strumentale Siciliana. Također zahvaljujem na potpori i izdavačkoj kući Akkuaria koja redovito izdaje moje stihove i eseje‘ - naglasila je naša pijanistica nakon impresivnog koncerta. Da je večer bila posebna i iznimna, dokazuju i dugotrajni aplauz kojim su počašćeni, a prepuna dvorana umjetnicu je ispratila euforičnim uzvicima: ‘Brava!‘. Osim publike, biranim riječima o našoj umjetnici pisali su i kritičari. Tako će za Associazione Akkuaria Valentina Giua, među ostalim, zapisati:

‘...Uz zvuke Dos miniaturas andaluzas Joaquína Rodriga, Camerata Strumentale Siciliana, komorni orkestar potpuno sastavljen od vrhunskih glazbenika koji djeluju u sicilijanskom i nacionalnom glazbenom okruženju, pod vještim i nježnim vođenjem dirigenta Pascuala Cabanesa, započeo je koncert ‘Sonidos De España‘ u kazalištu Sangiorgi. Na scenu dolazi, neposredno prije zvuka Rapsodia Sinfonica Op. 66 Joaquína Turine, nevjerojatna umjetnica, Ivana Marija Vidović, hrvatska pijanistica i pjesnikinja, koja se može pohvaliti izvrsnim izvedbama u najprestižnijim koncertnim dvoranama svijeta, kao i članstvom u poznatom talijanskom kulturnom udruženju Akkuaria.

Svjetla u dvorani zatim postaju prigušena, ističući središnju svjetlost na pozornici. Ovaj trenutak promjene svjetla igra ključnu ulogu u oblikovanju dodatne i religiozne tišine, sposobne prožeti i impregnirati intenzitet zvukova u publici u dvorani.

Slijede aranžmani Joséa Bragata za kompozicije Astora Piazzolle, i zahvaljujući bisu, nalazimo se kao čarolijom u hrabrim melodijama Libertanga. U tom preciznom trenutku note prate žive slike, ispunjene erosom i poezijom. Nakon izvanrednog nastupa umjetnice Ivane Marije Vidović, majstorski su izvedeni La oración del torero Joaquína Turinea i Vistes al mar Eduarda Toldrà. Svjetla se vraćaju u dvoranu, a zvučni pljesak iscrtava zahvalnost za glazbeni dar primljen večeras.

Magična poetska atmosfera stvorena prošle večeri zadržala se i se izvan vremena i mjesta gdje je nastajala jedinstvena umjetnička forma.‘ - potvrda je ovo iznimne kvalitete koju Ivana Marija Vidović nosi iz svog rodnog grada u svijet, iznova i iznova.

02. svibanj 2024 12:08