StoryEditorOCM
KulturaCAVTAT

Brass kvartet i udaraljke za kraj 14. Epidaurus festivala

Piše PSD.
16. rujna 2020. - 10:18
Ovogodišnju ediciju četrnaestog po redu Epidaurus festivala koji se nije predao ni u ova teška doba pandemije, kad su prijeko potrebne poruke umjetnosti i kulture, završio je u subotu, 12.rujna na ljetnoj pozornici u Cavtatu uz svečane zvuke Brass kvarteta i udaraljkašicu Karmen Pervitić. Vrijedni članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra Džemal Cakić, Martin Hrćan, Toni Kursar, Damir Butigan te Karmen Pervitić u koncertu nazvanom 'Od Renesanse do Baroka' i s rijetkim i dobro pripremljenim programom uistinu su pokazali i potvrdili da se rad i trud, a poglavito zajedništvo isplate.

Na programu su se nizali autori Orlando di Lasso, Gastoldi, Praetorius, Hassler, Gabrieli, Susato i veličanstvena Glazba na vodi, suita br.3 G.F. Händela.
Posebno je lijepo bilo slušati Händela čija glazba donosi ganuće i oduševljenje pa smo u mislima posvetili ovo djelo i godišnjici Beethovena koji je Händela smatrao"majstorom svih skladatelja". Beethoven je uvijek govorio:„Idite kod njega i naučite od njega kako postići enormne efekte, na tako jednostavan način.”

U trenucima beznađa u kojima smo se našli umjetnost još jednom nastupa, nameće se kao spasenje i obogaćenje, svojevrsni vitez koji nas izbavlja na bijelom konju, duhovno izdiže nad situacijom i hrabri.

I Dubrovačka republika od davnina gaji kult limene glazbe čiji su glazbenici bili plaćeni i štićenici dubrovačkoga dvora. Svirali su u raznim situacijama, bodrili, veličali, tješili, hrabrili, utjecali na psihičko stanje zajednice i grada. Takva je poruka finalnog koncerta Epidaurus festivala koja nas potiče da u ova doba ne odustajemo od umjetnosti i pravih duhovnih vrijednosti koje nam pomažu da ustrajemo i izdržimo neizvjesnost u doba pandemije.

Za kraj umjetnička direktorica festivala Epidaurus, pijanistica Ivana Marija Vidović poručila je:

- Uspjeli smo i ovaj put! I u ovo posebno i teško razdoblje našeg vremena kada samo umjetnost i osjećaji mogu sačuvat', približit' nas istinskim vrijednostima, ujediniti, ganuti nas, uzdići i utješiti. Završeno je i 14., zasigurno najneuobičajnije Epidaurusovo putovanje! Hvala svima, hvala na potrebnom poticaju, mojim suradnicima, donatorima, hrabroj publici, hvala mojim dragim kolegama umjetnicima! Ovo izdanje nikada nećemo zaboravit! Uz zahvalnost i najljepše želje da se dogodine u Cavtatu družimo bez straha i bez maski! - zaključila je Vidović.
26. travanj 2024 20:04