StoryEditorOCM
KulturaPREDSTAVLJENO NOVO NOTNO IZDANJE SONATE ZA PIANO ČETVERORUČNO

BISKUPSKA PALAČA Glazbena radionica Sorgo dubrovačkog skladatelja Antuna Sorkočevića vratila doma

Piše PSD.
15. studenog 2019. - 22:21

Na drugom katu Biskupske palače Glazbena radionica Sorgo predstavila je novo notno izdanje i to Sonatu za piano četveroručno dubrovačkog skladatelja, književnika i diplomate Antuna Sorkočevića (1775.-1841.). U ime Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije povjesničar umjetnosti Ivan Viđen izrazio je zadovoljstvo što je predstavljanje organizirano u autentičnom prostoru – u palači Sorkočević te je još jednom napomenuo kako je otvaranjem vrata Biskupske palače namjera Biskupije javnosti pružiti još jedno važno središte kulturnih događanja u Gradu. Viđen je više rekao i o samoj palači te njezinoj povezanosti s obitelji Sorkočević.

Članovi Radionice, Marija Grazio i Aljoša Lečić, predstavili su izdanje.

- Jako sam zadovoljna i uzbuđena što u prostoru palače Sorkočević predstavljamo notno izdanje Antuna Sorkočevića, Sonate za četveroručno in Fa. Upravo zato što u palači u kojoj su živjeli i naš poznati skladatelj Luka Sorkočević i njegov sin Antun, koji je prodao ovu palaču na kraju, predstavljamo nešto što je autentično; na neki način smo Antuna Sorkočevića doveli doma za ovu priliku. Intimno je meni važno što su moji otac i tetka, Marija i Ferdo Grazio, kao Dubrovački klavirski duo, 60-tih godina našli upravo ovaj notni zapis u arhivu Franjevačkog samostana, prepisali ga te prvi put izveli i snimili na CD. Večeras nismo u mogućnosti svirati tu muziku, međutim, koristili smo snimku. Urednik notnog izdanja je Aljoša Lečić, on je i prepisivač, a kako to često sviramo onda smo na neki način i mjerodavni da je to sve tako kako je napisano, istaknula je Grazio.

Objasnila je i važnost ovakvih zapisa za dubrovačku kulturnu odnosno glazbenu baštinu.

- Vjerujem da će se ta vrijednost vidjeti naknadno, ovisno o tome koliko se djelo bude izvodilo. S obzirom da je ovo prva sonata ovakve glazbene forme na ovim prostorima, zainteresiranost za ovakva djela postoji i u ono malo više 'elitističkom dijelu' stručne javnosti, ali znamo da se ljudi općenito vraćaju u koncertne dvorane, malo-pomalo. Tako vjerujem da će ova naša dubrovačka glazbena baština naći svoje mjesto. Na ovakav način nekako propitujemo zapravo relevantnost ovakve muzike u cijelom tom europskom kulturnom bazenu. Što se tiče samog izvođenja ovakvih djela, ako ćemo gledati cjelokupno glazbeno stvaralaštvo, od klasike do popa, rocka, to je jedan mali postotak. Međutim, Ministarstvo kulture RH, u kojemu sam inače savjetnik u Vijeću za glazbu, upravo postavlja prioritete izvođenja hrvatskih skladatelja. Dakle, ako ćete raditi koncert koji prijavite na Ministarstvo, on mora uključivati i hrvatsko djelo i na neki način tako predstavljamo, promoviramo hrvatsku glazbenu baštinu, pojasnila je Grazio.

No, ovaj događaj samo je početak cijelog ciklusa događanja.

- Što se tiče samog notnog izdanja i njegovog predstavljanja, ovo je jedno od notnih izdanja koja smo dosad izdali i to je početak drugog izdanja „Studeni festivala“ koji će trajati do 20. prosinca. Već u srijedu, 20. studenog, imamo jedan klavirski recital jedne zagrebačke pijanistice – Sabrine Zelić s djelima Skrjabina i Kempfa, poslije toga ćemo imati dvije projekcije nijemoga filma s muzikom uživo koju će prirediti nas par muzičara. 4.12. je predavanje Alana Polzera o ritmu i 20. prosinca moja malenkost i violist Marko Genero izvest ćemo maestralnu Sonatu za piano i violu Dmitrija Šostakoviča, njegovo posljednje djelo te ću ja iste te večeri odsvirati nešto solo, a tu je i praizvedba jednog mog djela za violu, zaključila je Grazio. bLu

19. travanj 2024 01:04