StoryEditorOCM
KulturaOBOŽAVA FESTIVAL |

ANICA KRILE, SRETNA DOBITNICA BESPLATNIH ULAZNICA ZA KONCERTE I PREDSTAVE NA 71. IGRAMA Šalila sam se da je Covid došao zbog mojih besplatnih karata!

Piše Bruno Lucić
1. rujna 2020. - 08:59
Nije važno je li bio koncert ili predstava na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama, Anicu Krile svakog od 47 festivalskih dana čekale su besplatne ulaznice. Kad su lani, na kraju jubilarnih Igara objavili imena dobitnika, bila je u nevjerici.

- Jako me razveselilo! Stalno su nam djevojke s Igara nudile listić, pa sam počela nositi olovku, ispunila sam listić i ubacila ga… Zahvaljujem Igrama na ovoj nagradi, započinje gospođa Anica koja i inače redovito posjećuje festivalske priredbe. Prouči program, izabere i rezervira karte! Nagradu je u potpunosti iskoristila.

image
Anica Krile s programskim knjižicama Dubrovačkih ljetnih igara
Božo Radić/HANZA Media


- Uglavnom se baziram na koncerte, ali i predstave, ove godine njih posebno jer mi kćer završava kostimografiju. Rođena sam u Dubrovniku, Igre pratim od djetinjstva jer je moj otac svirao u početcima Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Još se sjećam ljetne pozornice i baleta „Đavo u selu“, a inače su me vodili još kao dijete na koncerte jer u mojoj obitelji svi sviraju: od majke i none, djeca su mi završila nižu Muzičku škole. Osim najstarije kćeri koja je završila Srednju muzičku, violinu, a i restauraciju, ističe.

Teško je izabrati najbolje


Dosta toga je popratila, a teško se svega sjetiti.

- Bilo je tijekom godina puno krasnih koncerata, puno poznatih imena… Skupljam sve programe, a ove prije rata sam nažalost negdje zametnula, ali ove poslije rata imam sve na što sam išla! Jako volim balete, 2018. bio je krasni „Derviš i smrt“, sjećam se i baleta „Opasne veze“. Od koncerata tu je Yuja Wang od lani, Šulić i Hauser… Teško je izdvojiti nešto od tih predivnih koncerata. Predstava „Marin Držić - Viktorija od neprijatelja“ bila je odlična, dvaput sam je gledala. Lani mi se jako svidio „Geranium“, otkriva.

Korona je nažalost dosta smanjila budžet i 'stanjila' program.

- Usprkos svemu, sve je jako dobro učinjeno i jako dobro izvedeno - sve - i što se tiče mjera i organizacije, sve je dobro prošlo, ističe sugovornica.

Nije pomišljala da se 71.Igre zbog izvanrednih okolnosti možda neće održati pa da neće moći iskoristiti svoju nagradu.

image
Od najranijeg djetinjstva prati Igre
Božo Radić/HANZA Media


- Znala sam da ću ulaznice iskoristiti iako smo se šalili da je Covid došao zbog mojih besplatnih karata! (smijeh) Prvo sam pogledala predstavu „Tri sestre“ na Gracu, bio je to osjećaj da se život nastavlja normalno, sve u skladu s uputama Zavoda za javno zdravstvo - ističe Anica Krile, inače po struci magistra farmacije.

- U mirovini sam, ali radim u Gradu četiri ure i poslije samo nastavim ići na koncerte, dodaje.

Sadržaje na Igrama posjećuje s ljubiteljima glazbe, baleta i predstava, a otkriva kako su njezinim kćerima milije predstave, tako da joj uvijek netko čini društvo.

- Jako mi je drago da je Dubrovački simfonijski orkestar dobio Grand prix Orlanda, on uvijek sudjeluje, ali što više - to bolje! (smijeh) Jako mi se sviđaju Petar Obradović i njegova djela. Od ovogodišnjih koncerata na Igrama mogla bih izdvojiti Trio Eusebius koji su izveli Obradovićevo djelo kao bis. Od dramskog programa, izdvojila bih Maru i Katu, dobra je i ideja, ali i glumice, divne su i uvjerljive… Lijepo je to sjećanje na tu davnu emisiju. Otvaranje sam gledala na televiziji, isto tako i ovaj posljednji koncert jer sam ljubiteljica opere, idem na sve opere u Cinestara ili Visije. Gustalo me Otvaranje, bilo je drukčije, obožavam panoramu Grada i da ništa nisu činili - samo pogled s visine je predivan, ističe gospođa Anica.

image
Samo neki od ovogodišnjih programa
Božo Radić/HANZA Media

 

Odličan osjećaj


Sve ljude koji posjećuje na koncertima i predstavama manje-više zna, ako ne osobno, onda iz viđenja.

- 71. Igre me nisu razočarale, bile su odlične i dobro organizirane. Nisam osjetila smanjenje budžeta ni atmosferu korone, naglašava gospođa Anica koja se, prateći Igre, osjećala sigurno, iskrena je. Ispočetka se, istina, pitala kako će sve ispasti, ali na samim Igrama obuzeo ju je odličan osjećaj, a posebno joj je drago što je više korišten Gradac. Za ovu obožavateljicu Igara park je za Orkestar malo 'teži slučaj' zbog slabe akustike, ipak joj je Dvor najdraži za slušanje koncerata.

Ide i na izložbe, amaterski se bavi slikarstvom i članica je ULIPUD-a pa izlaže s kolegama članovima. Gospođa Anica pravi je dio festivalske publike, lojalna Festivalu.

image
Božo Radić/HANZA Media


- Žao mi je što su se Igre završile, lijepo sam se naučila da me karte čekaju da mi se to počelo sviđati! (smijeh) Ali, Dubrovački simfonijski orkestar se već pobrinuo - idemo dalje, poručuje ciljajući na festival "Dubrovnik u pozno ljeto" s kojim je isto tako zadovoljna.

Željno iščekuje 72. Dubrovačke ljetne igre, a kad se opet 10. srpnja zavijori barjak „Libertas“, to će gospođi Anici biti kao još jedan nagradni dobitak!
27. travanj 2024 03:36