StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA DULČIĆ MASLE PULITIKA I ATELIJER PULITIKA

Akvareli i ulja Eugena Krstulovića

Piše Bruno Lucić
Foto: Tonći Plazibat/HANZA media
15. listopada 2016. - 12:45

Izložba Eugena Krstulovića (1912.-1976.), splitskog, ali prvenstveno dubrovačkog slikara, otvorena je večeras u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika.
Na izložbi koja revalorizira stvaralaštvo ovog nepravedno zapostavljenog umjetnika prezentirani su akvareli i ulja, uglavnom u vlasništvu obitelji Krstulović iz Dubrovnika, te nekoliko radova iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik. Autor izložbe je renomirani povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže, koji je u predgovoru kataloga, između ostalog zapisao:
- Po vremenu svoga dolaska u Dubrovnik (u ljeto 1949. godine), Krstulović bi pripadao trećem naraštaju slikara (premda stariji od Dulčića, Masle i Pulitike) kojima je snažni kolorizam bitno nagnuće. Međutim, i to je osobito zanimljivo, njegova se posebnost u najvažnijem segmentu opusa upravo na planu te srodnosti i zajedničkih karakteristika – zavičajna motivika, likovna morfologija, kromatska eksplozivnost - jasno izdvaja. Izdvaja se po lapidarnosti izraza koji je dosegao stenografsku lakoću i pregnantnost, po prednosti koju je davao tehnici akvarela (možda i ne po svojoj želji jer ga je bolest primorala na takvu odluku), napokon i po osobitoj životnoj radosti koja prevladava iz cjeline opusa.
Pored autora izložbe, na otvorenju su govorili kustosica izložbe Rozana Vojvoda te slikarev sin Ognjen Krstulović.
Izložba ostaje otvorena do 6. studenoga.

02. svibanj 2024 10:57