StoryEditorOCM
KulturaNakon dvije godine

73. Igre su povratak na ‘staro‘ s posebnim naglaskom na propitkivanje slobode: Gundulićeve stihove će na ceremoniji otvaranja govoriti dvije ukrajinske glumice

Piše Bruno Lucić
6. srpnja 2022. - 12:03
Mato Franković, Žaklina Marević, Dora Ruždjak Podolski, Paulina Njirić i Katija Krečak JarovićBozo Radic/Cropix

Konferencijom za medije u palači Sponza najavljene su 73. Dubrovačke ljetne igre. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zahvalio je i čestitao intendantici i njezinom timu na "uistinu sjajnom akomodavanju u vremenu punom izazova".

image
Bozo Radic/Cropix

- Uspješno su Igre odgovorile na sve izazove i našle idealnu kombinaciju između onog što želi lokalna i međunarodna publika, Dubrovačke ljetne brode dalje. I ove godine ćemo vjerojatno čuti brojne primjedbe naših sugrađana, što je dobro. Dok naši sugrađani komentiraju znači da žive za Igre, primjedbe mogu samo unaprijediti Festival, a vjerujem da ćemo zabilježiti sjajne 73. Igre, poručio je Franković. 

image
Bozo Radic/Cropix

Pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević istaknula je kako je dramski program izuzetno dobro zastupljen, izdvojila je tako predstavu "Ljubovnici", a komentirala je kako je glazbeni program prebogat te izrazila zadovoljstvo povratkom pijanista Lovra Pogorelića, spomenula je projekt Dubrovnik na glazbenoj hridi gdje će dubrovački umjetnici moći pokazati svoje umijeće, a sretna je i što je balet zastupljen na Igrama. Poseban naglasak stavila je na programu za najmlađe. 

image
Bozo Radic/Cropix

Intendantica Dora Ruždjak Podolski zahvalila je Ministarstvu kulture i medija, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Dubrovniku i Zakladi Caboga na financijskoj podršci.

- Izuzetno je važno naglasiti kako su 73. Dubrovačke ljetne igre povratak na 'staro', po prvi put nakon dvije godine. Važna je bila i potpora tijekom 2020. i 2021. i važno je da se Festival održao u svom punom formatu od 47 dana, posebno u 2020. koja je bila iznimno kritična. Da to nije bilo tako, danas ne bismo imali ovakav program i ne bismo gledali u budućnost, rekla je Ruždjak Podolski ne želeći izdvajati nijednu pojedinu stavku iz programa.

image
Bozo Radic/Cropix

- Samo ću reći da nije riječ o malim produkcijama od dva do tri glumca, veliki su to projekti koji idu 'uzduž i poprijeko' s ovim Gradom i njegovim ambijentom i koji prate ovaj kamen i inspiriraju se njime. "Libertas" je najznačajniji moto jednog Festivala, a tijekom ove festivalske sezone ćemo posebno propitkivati što je to "Libertas", što je to sloboda jer živimo u nepredvidljivim vremenima, izjavila je intendantica poručivši kako se ona i njezin tim potpuno spojio s kućom, s Javnom ustanovom u kulturi "Dubrovačke ljetne igre".

image
Bozo Radic/Cropix

Otkrila je kako je redateljica svečane ceremonije Otvaranja koja će se održati 10. srpnja ispred Crkve sv. Vlaha u 21 sat,  Aida Bukvić, odlučila kako će Gundulićeve stihove govoriti dvije ukrajinske glumice i da će ta gesta zapravo obilježiti cjelokupne 73. Igre. 

Opunomoćenica ravnateljice Paulina Njirić pohvalila je suradnju sa svim gradskim odjelima te je tu suradnju opisala kao "ispunjavanje želja" koje dolaze Festivalske suradnje. 

Tijekom 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na gotovo dvadeset scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika bit će izvedeno više od šezdeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.

03. svibanj 2024 13:48