StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKI GLAZBENI TRAG U GRADU POD MARJANOM

23.MEĐUNARODNI ZBORSKI FESTIVAL CRO PATRIA Dubrovački komorni zbor obasut pohvalama i nagradama

Piše PSD.
2. prosinca 2019. - 15:34

Članovi Dubrovačkog komornog zbora na čelu s njihovim voditeljem, maestrom Franom Krasovcem, sudjelovali su na 23. Međunarodnom zborskom festivalu CRO PATRIA koji se od 29. studenog do 1. prosinca održao u Splitu. Ne samo da su bili sudionici, već se Zbor vratio doma s brojnim priznanjima.

Tako im je organizator Festivala, Glazbena mladež Split, dodijelila dvije povelje. Jedna Povelja je povodom 25 godina neprekidnog rada Dubrovačkog komornog zbora dodijeljena Zboru, dok je voditelju Zbora, maestru Krasovcu, dodijeljena Povelja za cjelokupni rad u razvoju zborske glazbe.

Na veliko iznenađenje svih, Zboru je pripala i Nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedbe zborske skladbe hrvatskog skladatelja. Predsjednik DKZ-a, Marijo Bogdanović otkrio je prve dojmove.

- Malo je reći da smo oduševljeni, iznenađeni smo jer je bila jaka konkurencija, školovani pjevači, bili su tu lokalni zborovi i klape koji su vrlo jaki i profesionalni, možda čak i brojniji od nas, a mi smo ipak amateri. Iza nagrada stoji veliki rad, odricanje i ljubav svih naših članova prema Zboru i pjevanju. Ostavili smo naš dubrovački trag, pjevali smo zadanu pjesmu "Cantate Domino" te dvije skladbe po našem izboru: "Kad Ljubmir uteče" i "Linđo" nakon čega smo pobrali ovacije. Dubrovnik smo htjeli predstaviti na Festivalu, a međunarodni žiri bio je sastavljen od eminentnih stručnjaka. Stvarno smo sretni i zadovoljni našim radom i promocijom Grada, kazao je Bogdanović te otkrio kako je voditelj Zbora reagirao na priznanje:

- Maestro Frano Krasovac je čovjek koji je dosta čvrst i koliko god neće priznati, koliko god govorio da mu nagrade nisu važne i da mu je važno da se pjeva, uči i druži, isto su mu oči bile pune suze od sreće! Nismo se nadali Nagradi Hrvatskog društva skladatelja, to je bio vrhunac večeri! Svi smo ostali iznenađeni, zbilja to nismo očekivali, kazao je Bogdanović koji je dodao kako Zbor priprema Božićni koncert, ali i nastup na koncertu dubrovačkih zborova, klapa i solista koji će se održati 27. prosinca u crkvi Male braće.

U natjecateljskoj večeri "Canticum novum" uz Dubrovački komorni zbor nastupili su: Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd pod vodstvom Nevene Ivanović, Vokalni ansambl Domenike pod vodstvo Ane Benković, Mješoviti zbor Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu pod vodstvom Vlade Sunka, Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva pod vodstvom Josipa degl' Ivellia te Mješoviti zbor Studija glazbene umjetnosti iz Mostara pod vodstvom Katje Krolo Šarac.

Žiri za odabir i ocjenu novih skladbi: Branko Okmaca – predsjednik (Hrvatska, skladatelj i dirigent), Ken Steven (Indonezija, skladatelj), Luke Wenceslas Mayernik (Sjedinjene Američke Države, skladatelj), Kobus Venter (Južnoafrička Republika, dirigent i zborovođa) i Dunja Huzjan (Srbija, glazbeni pedagog i zborovođa).

Žiri za ocjenu izvedbi zborova: Marija Ramljak – predsjednica (Hrvatska, dirigentica i urednica u Odjelu Glazbeni sadržaji HTV-a), dr.sc. Jelica Valjalo Kaporelo (Hrvatska, muzikologinja), Blaženko Juračić (Hrvatska, skladatelj i zborovođa), Paul Phoenix (Velika Britanija, vokalni pedagog, tenor) i Domeniko Briški (Hrvatska, dirigent i zborovođa). bLu

16. travanj 2024 10:19