StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZASJEDALA SKUPŠTINA|

Županija smanjila zakupe i koncesijske naknade, vijećnike najviše zanimala sudbina luke Perna i obilaznice Orebića

Piše dv
5. listopada 2020. - 16:22
Na sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije danas su među ostalim usvojene su odluke o iznimnim gospodarskim mjerama kojima će se pomoći gospodarstvenicima, a među ostalim dana je i suglasnost Domu zdravlja Korčula za nabavku medicinske opreme vrijedne 2,4 milijuna kuna.

image
Dom zdravlja Korčula


- U suradnji s Općom bolnicom Dubrovnik Dubrovačko-neretvanska županija radi na 200 milijuna kuna vrijednom projektu energetske učinkovitosti i rekonstrukcije bolničke zgrade. Taj projekt planiramo prijaviti za financiranje iz EU fondova -najavio je u ponedjeljak župan Nikola Dobroslavić na početku sjednice županijske Skupštine odgovarajući na vijećnička pitanja o opremljenosti zdravstvenih ustanova u slučaju drugog vala pandemije koronavirusom. Župan je naglasio kako je sa 6,7 milijardi kuna iskorištenih EU sredstva, Dubrovačko-neretvanska županija prva u Hrvatskoj.

Poručio je i kako su zdravstvene ustanove u županiji opremljene i stručno osposobljene da mogu odgovoriti i drugom valu ako do njega dođe. Vijećnike je zanimalo i ima li dovoljno stručnog kadra za rad u Dnevnoj bolnici Metković, na što je župan kazao kako će se nedostajući kadar popunjavati liječnici koji su na specijalizaciji u Općoj bolnici Dubrovnik.

Do zaključenja ovog broja županijski vijećnici su, u cilju pomoći gospodarstvenicima tijekom gospodarske krize izazvane pandemije virusa COVID 19, prihvatili odluku o smanjenju zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu Županije za 99 posto od 1. listopada do 31. ožujka iduće godine. S istim ciljem do kraja godine smanjene su i obveze plaćanja stalnog dijela koncesijske naknade za korištenje pomorskog dobra u visini od 50 posto. većinom glasova prihvaćeno je i županovo izvješće o radu u prvih šest mjeseci ove godine. Župan je pojasnio kako je županijska administracija radila u ozračju pandemije te kako mu je to bilo najizazovnije razdoblje tijekom svih njegovih mandate na čelu Dubrovačko-neretvanske županije.

image
Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski


-Napravili smo rebalans proračuna zbog smanjenja prihoda i to smo uspješno odradili. U Poduzetničkim inkubatorima opraštali smo ili smanjivali dio naknada koje korisnici trebaju plaćati, osigurali smo financiranje zdravstvenih ustanova, a istovremeno nije bilo zastoja na projektima vezanim za Europske fondove – pojasnio je Dobroslavić te podsjetio vijećnike kako je ove godine u županijski sustav integriran i Ured državne uprave čime je uz postojećih stotinjak zaposlenih županijska administracija dobila je još 108 novih. Župan je naglasio kako očekuje da će Dubrovačko-neretvanska županija bez drugog rebalansa završiti godinu bez većeg minusa osim u zdravstvu koji se ne mogu izbjeći i što se može riješiti samo na nacionalnoj razini.

Inače, među vijećničkim pitanjima pozornost je privuklo ono o novoj trajektnoj luci Perna na Pelješcu i obilaznici Orebića te hoće li ta dva projekta biti završena u isto vrijeme Župan je odgovorio kako se za luku Perna očekuje građevinska dozvolu i odluka o financiranju te kako je njezina gradnja čvrsto povezana s obilaznicom Orebića za koju je već napravljena Studija izvodivosti. Vijećnike je zanimalo i je li županija odustala od stava da se trajektna luka Perna ne smije pustiti u promet prije izgradnje zaobilaznice Orebića.


Župan Dobroslavić je istaknuo kako su trajektna luka Perna i obilaznica Orebića jako bitni za povezivanje otoka Korčule s kopnom te kako se nada da nitko neće' podmetati noge' pri njihovoj realizaciji. - Imali smo rješenje koje je potvrdilo Ministarstvo zaštite okoliša koje je palo na Ustavnom sudu i to nećemo komentirati. Koliko znamo, rješenje je ispravljeno te ponovno doneseno, ponovno je uložena tužba, sud će se o tome oglasiti. Što se tiče obilaznice, vjerujem da će ona biti gotova kad i luka u Perni, ali ne možemo davati obećanja. Ne mogu komentirati je li se odustalo od uvjeta za ova dva projekta. Ako netko ima prigovor, o tome će odlučiti sud. Orebiću treba trajektna luka u Perni i obilaznica Orebića – zaključio je župan Nikola Dobroslavić.

image
Gimnazija Metković
Denis Jerkovic/CROPIX


Među ostalim, SDP-ovu vijećnicu Kristinu Ćurćiju zanimalo je tko je odgovoran za dug od 180 tisuća kuna u Gimnaziji Metković u kojoj je, istaknula je, 2014. potpisan ugovor da će se pripremati hrana i napitci do 2019. Ćurćija je kazala kako je taj slučaj prijavljen nadležnim institucijama, kako je dug plaćen prošle godine ni kako u dokumentima Županije koja je osnivač škole, tome nema traga. - Ako su naplaćivali neka sredstva, to nisu bila ona iz proračuna županije. Županija ne postavlja školski odbor, mi smo samo osnivač i ne možemo biti odgovorni za te ustanove na taj način. Provjerit ćemo o čemu se radi – odgovorio je župan.
 
19. travanj 2024 12:06