StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAJLJEPŠE UVALE

Županija nam je puna božanstveno lijepih, skrovitih plaža. Pobrojali smo neke, dopunite popis!

Piše Piše. Maja Rilović Koprivec
14. lipnja 2022. - 18:42

Plaža Pasjača u Popovićima nije bez razloga prije nekoliko godina izabrana za najljepšu jadransku plažu. Ljepota visokih stijena, kristalno čisto i prozirno more  savršena su scena za fotografije na društvenim mrežama, a donedavno su za nju znali samo domaći ljudi. No Pasjača je, znamo mi domaći, samo jedna takva prekrasna plaža – od Prevlake do vrha Pelješca, o onima na Korčuli, Mljetu  i o ušću Neretve ne treba govoriti – nižu se jedna za drugom skrovite male uvale, poznate samo domaćoj čeljadi i tek ponekom avanturistički raspoloženom turistu.

image

Plaža Pasjača

/Canva

 Pun je i Internet naslova o božanstvenim plažama naše Županije, ispod stijena, maslinika i  vinograda do kojih se dolazi skrivenim puteljcima ili samo barkom, gdje mir i uživanje u narušavaju samo cvrčci. Preporučuju se plaže za svaki ukus – od onih  do kojih treba sportska obuća, do onih za malu djecu, a  svima je zajedničko – kristalno čisto more.  

 Počevši od plaža na Prevlaci, jednoj okrenutoj prema Boki, a drugoj prema otvorenom moru,  nabrojit ćemo samo neke gdje se već ovoga produljenoga u vikenda možete zaputiti. Osim već poznatog Molunta za čije plaže znaju i turisti, svako selo Donje bande ima svoju plažu podno konavoskih stijena. Pasjača, Pendža, Spilica, Bugovina, Luka,  samo su neka od imena ovih konavoskih  kupališta do Cavtata.  I kroz Župu se prema gradu može naći još poneki nekomercijalizirani i skrovit kutak za kupanje, kao što je cijeli Lokrum plaža gdje svatko može naći mirni kutak,  no tek prema Primorju i Pelješcu kreću prave plaže ljepotice.

image

Plaža na Prevlaci

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

U mnoštvu pješčanih i šljunčanih plaža te malih uvala, nabrojit ćemo one koje svakako morate posjetiti...

Plaža  Prapratno, pržina s nestvarno čistim morem, i pogledom  na Mljet.  Jedinstvena plaža Divna u uvali Duba, oko 10 km od Trpnja i do nje vodi uska cesta. 

Potomje ima plažu Borak,  pa plaža Mokalo na južnom dijelu Pelješca  s pogledom na Korčulu.  

Na južnoj obali poluotoka Pelješca je  selo  Žuljana, u čijem se središtu nalazi velika šljunčana plaža, a oko nje manje pješčane i plaže sa žalima - Vučine, Kremena i Grdni Do samo su neke od tih ljepotica.  Na korak do je Trstenik također  s plažom kristalno čistog mora.

image

Prapratno
 

Tonci Plazibat/Cropix

Plaža Trstenica u Orebiću, idealna je za obitelji i malu djecu, a nedaleki  Viganj  poznati je  raj za windsurfing i kitesurfing.

Korčulanske su plaže  posebna priča  -  Vela Pržina u  Lumbardi, pa  Orlanduša, žrnovska plaža, pa Praprotno, Metohija…  

Dugo bi trajalo da se pobroje sve korčulanske skrovite plaže ljepotice. Jesmo li neku po vašem mišljenju baš najljepšu zaboravili? Javite nam, dopunite popis.

04. svibanj 2024 14:33