StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKad su misli ‘zagužvale’, Dubrovkinja se upustila u avanturu tišine

Zrinka Šimunović: solo putovanje čovjeka dobro istestira, a i znam uživati u svom društvu!

Piše Lorita Vierda
3. lipnja 2023. - 19:51

Jednom kad nešto odlučiš, nema toga što će te zaustaviti. I to Zrinka Šimunović živi svaki dan. Ova Dubrovkinja prošla je dug i trnovit put do dobrog zdravlja i uspješnog (mislimo zadovoljnog) života, a sve svojim snagama. Trenerica, i ne samo kad je u pitanju fizički trening, jednostavno je inspiracija koliko drugima, toliko i samoj sebi. Za sebe kaže da nema toga što ne može, samo ako to želi, a ostvaruju se i njezini snovi o solo putovanju. Potreba za mirom, tišinom, osamljivanju i avanturi spojila je u jedno i - krenula.

image

Fotografija s kratera Vezuva se ne propušta

Zrinka Šimunović/

Odluči i kreni

-Više je razloga zašto sam krenula u avanturu solo putovanje. Kad malo bolje razmislim prvo bi izdvojila potrebu za tišinom. Možda će netko odmah promisliti to je neka vudu vjerska tišina, ali to je bila samo potreba za tišinom u mojoj glavi u kojoj je u jednom momentu bila zbrka. Preseljenje, nova sredina, novi ljudi, običaji, otvaranje, uhodavanje i podizanje novog posla i još dosta toga doveli su me jedan dan u Sloveniju u jednu predivnu drvenu kućicu s pogledom na Triglav. Nakon što sam je ugledala na internetu samo sam rezervirala, tako da tek kad sam stigla shvatila sam da u njoj nema struje. Na sekundu mi je misao bila pa kako to pobogu nisam vidjela, ali odmah iza slijedilo je...s pa baš super da vidim kako ću i to odradit. Upravo tako je i sa svim ostalim na mojim putovanjima. U kojoj god se situaciji nađem prihvatim je, ne paničarim i uključim mode “nađi rješenje”. Mogu reći kako mi te situacije čak stvaraju neki adrenalin...kao što je bilo puknuće gume na Cipru ili otkazivanje izleta u zadnji momenat u Napulju.” - priča Zrinka nakon povratka s ove avanture koja joj je donijela točno ono što joj je trebalo. Ne brine se što putuje sama pogotovo u napulju koji je okarakteriziran kao jedno od opasnijih mjesta na svijetu čak i kad si u društvu, no ona to nije doživjela.

image

Staza oko Vezuva idealna je za dobar đir i pogled na okolicu

Zrinka Šimunović/

Oprezna je, s dovoljno životnog iskustva pa malo toga prepušta slučaju. Spremna je na puno toga, pa zapravo na sve, kako bi joj putovanje bilo i sigurno i lijepo.

Bez previše razmišljanja

- Ne razmišljam o opasnostima iako imam uvijek i stražnje oči otvorene. Vjerujem kad bi razmišljala hoće li mi se dogodit ovo ili ono da nikad nigdje nebi ni pošla. Nakon prvog solo putovanja vrlo brzo mi se javila želja za drugim. To ili zavoliš ili ne. Najviše od svega mi se sviđa ta neopterećenost i osjećaj mogu sve, a ne moram ništa. Koliko god je dobro ići s vodičem jer saznaš puno stvari koje sam možda ne bi, shvatila sam kako mi je ipak draže pičiti sama svojim tempom smjerovima koji su vođeni unutarnjim instinktom.” - dodaje Zrinka koja se ovaj put odvažila na Napoli, Pompeje i Capri, od svega pomalo. Od vulkana do mega fancy odredišta koje također može biti prekrasno čak i ako sa sobom ne nosite hrpu love, dapače, bez opterećenja time, ova je destinacija puno i ljepša. Ali da solo putovanje i oslanjanje isključivo na sebe, svoj osjećaj, instinkt itekako drži čovjeka na nekoj tankoj liniji uspjet ću ili neću, čovjeka dovede do nekih novih rubova, ili kako ona voli reći, važnih skalina - i to je istina.

image

Žrtve vulkanskog pepela u Pompejima

Zrinka Šimunović/

-Dosad sam shvatila kako solo putovanje ili čak samo solo vrijeme čovjeka jako dobro istestira. Lagala bih kad bih rekla da se nikad nisam osjetila na trenutak usamljenom, da nisam zaželjela da su mi obitelj ili prijatelji u blizini. To je jednostavno ono ljudsko. Ali upravo znati nositi se s tim osjećajem, znati ga prihvatiti i uživati u svom društvu je nešto najbolje što mi solo putovanje donosi!”

25. travanj 2024 13:09