StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPLOČANSKE UDRUGE O UGLJENU

"Ploče su vrata pakla! Zrak, more i tlo doline Neretve i Makarskog primorja onečišćuje se česticama teških metala iz Luke Ploče! Imamo pravo na zdrav život!"

Piše Tekst i slike: Ante Šunjić
8. kolovoza 2023. - 14:16
Zagađenja zraka česticama PM 2,5 i PM 10 (teški metali), zagađenja mora i tla, samozapaljenja ogromnih gomila uglja, neprestanog prašenja i zagađenja cjelokupnog okoliša, što dolazi iz luke Ploče.Ante Šunjić/

„Ploče su vrata pakla. Ovo što se događa u Pločama, ne događa se ni u najnerazvijenim državama svijeta. Ako treba, ići ćemo i protiv Vlade zbog zaštite zdravlja ovdašnjih ljudi“, poručila je Ana Musa, predsjednica Građanske inicijativa Pravo na zdrav život iz Ploča, koja je podnijela Državnom inspektoratu prijavu zbog dugogodišnje ugroze zdravlja građana, zagađenja zraka česticama PM 2,5 i PM 10 (teški metali), zagađenja mora i tla, samozapaljenja ogromnih gomila uglja, neprestanog prašenja i zagađenja cjelokupnog okoliša, što dolazi iz luke Ploče.

Na konferenciji za medije najavila je „šokantan video“ u kojemu su prikazani prizori s područja luke gdje se vidi kako gori ugljen, kako se s područja luke širi ugljena prašina, kako se muljne vode izlijevaju u pločanski akvatorij i zagađuju ga itd.

Video je pripremio Darjan Barbir, član GI Pravo na zdrav život od materijala koji su snimili, kako je istaknuo, hrabri ljudi, „s prve crte“ koji rade u luci i u lučkim sestrinskim firmama. Neki dijelovi videa su bez tona kako bi se, istaknuo je Barbir, zaštitili ljudi koji su snimali što se događa na lučkom području i kako bi „ekonomski robovi mogli nastaviti prehranjivati svoje obitelji“. Barbir je,komentirajući prizore iz video materijala, poručio kako se kaljužnim vodama namjerno zagađuje gradski akvatorij i kako je u pitanju „bespogovorna namjera“, jer se to radi u kontinuitetu. Također je apostrofirao nepropisno skladištenje rasutih tereta, čije su naslage visoke kao petokatnica i rekao kako gospodarski interesi sežu do vrha države zbog čega institucije šute. „Pitamo li se zašto više nema periske? Nemojmo se praviti slijepi i mutavi, ovo govorim narodu Neretve i Makarskog primorja“, poručio je Barbir.

Ana Musa je dodala da se i druge luke bave djelatnostima prekrcaja rasutih tereta, ali ne na ovakav način, te posebno istaknula kako ne vjeruje u rezultate ispitivanja koji se serviraju javnosti. „Angažirat ćemo neovisni laboratorij i mi ćemo ga financirati. Možda će ubuduće nalazi biti pravi, vjerujem da će luka nakon ovoga drugačije gledati na pločanske robove, jer ponašaju se kao da smo robovi. Čestice koje se šire posebno su opasne za bivše radnike Azbesta, a sjećate li se što su nam govorili o azbestu? Ne znam je li ova luka od posebnog interesa za hrvatsku državu, ali znam da narod nije, iako ne razumijem zašto. Da nema luke, imali bismo turizam jači od Dubrovnika. No, ona je tu i trebamo živjeti zajedno da svima bude dobro, samo da oni „svoje kese s novcem odvežu i daju za našu zaštitu i zaštitu ovog okoliša“, rekla je Musa.

Za potpredsjednika GI Pravo na zdrav život Ivu Karamatića, odgovornost ponajprije snosi Lučka uprava Ploče, koja upravlja, izgrađuje i koristi luku i daje koncesije i u čijem su Upravnom vijeću, kojega vodi državni tajnik, većina članova predstavnici Vlade RH. Karamatić je podsjetio kako su i „naši preci prije neovisnosti Hrvatske prosvjedovali“ protiv sličnih stvari, te da je ova Građanska inicijativa organizirala prosvjede 2007. i 2014. godine, protiv izgradnje termoelektrane u luci, usprkos činjenici da su snimani i da im se prijetilo. Pročitao je izjavu tadašnjeg direktora Luke Ploče, čije ime nije spomenuo, kako će novi terminal za rasute terete, vrijedan milijardu kuna, biti udaljen od grada i za prekrcaj tereta će se koristiti najsuvremenija tehnologija. „Bila je to čisto marketinška priča za javnost i naivne“, rekao je i pokazao podatke Zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije o kvaliteti zraka koje pokazuju njegovu onečišćenost. Svjesni smo činjenice da je luka tu, ali želimo imati isto pravo kao i svi građani Europske unije, pravo na zdrav život“, poručio je Karamati

Tekst i slike: Ante Šunjić

30. travanj 2024 23:23