stdClass Object ( [id] => 1330240 [title] => Znate li što je ‘Al-Nakba‘? Ako želite zaista razumjeti što se događa u Izraelu i Gazi, onda je ovo tekst za vas [alias] => znate-li-sto-je-al-nakba-ako-zelite-zaista-razumjeti-sto-se-dogada-u-izraelu-i-gazi-onda-je-ovo-tekst-za-vas [catid] => 352 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mnogi svjetski mediji (CNN. BBC; Guardian...) svake godine pišu o Nakbi, događaju za koji bi svi trebali znati ako žele znati kontekst zbivanja u Izraelu, Gazi, Palestini...

Rawan Damen režirao je film "Al-Nakba", a objavila ga je Al Jazeera.

Palestinci ovaj događaj nazivaju "Al-Nakba", a doslovan prijevod mu je "katastrofa". Zapravo, Al-Nakba je počela desetljećima ranije.

Evo priče:

Godine 1799., za vrijeme francuske invazije arapskog svijeta, Napoleon je izdao proglas u kojem Palestinu nudi kao domovinu Židovima pod francuskom zaštitom. To je, također, bio način da se utvrdi francuska prisutnost u regiji. Napoleonova vizija židovske države na Bliskom istoku u tom se trenutku nije ostvarila, ali nije ni nestala. U kasnom 19. stoljeću ovaj plan su oživili Britanci.

Nakon raspada Osmanskog Carstva poslije Prvog svjetskog rata i uspostave britanskog mandata u Palestini, britanska kolonijalna vlast počela je provoditi svoj plan stvaranja cionističke države na palestinskoj zemlji. Istodobno, cionistički pokret lobirao je kod kolonijalnih sila da podrže masovne migracije Židova u Palestinu i uvaže cionističke zahtjeve za zemljom.

---

image
/Shutterstock
---

Balfourovom deklaracijom iz 1917. objavljena je britanska podrška "nacionalnom domu jevrejskog naroda" u Palestini. Izjavu je, u obliku pisma, napisao tadašnji britanski ministar vanjskih poslova Arthur James Balfour barunu Rothschildu, vođi britanskoga cionističkog pokreta. Pismo je podržao tadašnji britanski premijer David Lloyd George, koji je cionist postao 1914. godine.

U pismu se navodi da će Britanci "učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se omogućilo postizanje tog cilja". Za cioniste je ovo predstavljalo očitu pobjedu.

---

image
Mahmud Hams/Afp
---

Priljev cionista u Palestinu, koji su podržali Britanci, naišao je na žestok otpor Palestinaca. Nakon što su Židovi kupili zemlju za izgradnju cionističkih naselja, iz njihovih domova su raseljeni deseci tisuća Palestinaca. Cijeli proces omogućili su Britanci.

I dok je palestinsko vodstvo u Jeruzalemu inzistiralo na nastavku pregovora s Britancima vezanih uz rješavanje napetosti u vezi sa zemljištem, Izz al-Din al-Qassam, sirijski lider koji je živio u Haifi od 1922. godine, počeo je pozivati na oružani ustanak protiv Britanaca i cionista.

---

image
/Shutterstock
---

Godine 1935. Al-Qassama su, skupa s nekim od njegovih ljudi, okružile i ubile britanske snage. Njegov otpor inspirirao je mnoge Palestince. Do 1936. godine izbila je arapska pobuna protiv britanskog imperijalizma i cionističkog naseljeničkog kolonijalizma.

Do 1939. godine Britanci su ugušili pobunu. Palestinci su se borili sa dva neprijatelja: britanskom kolonijalnom silom i cionističkim milicijama.

Iako su Britanci poduprli masovno useljavanje Židova u Palestinu, kolonijalna vlast je, u pokušaju da umiri nezadovoljstvo Arapa, počela ograničavati broj Židova koji su dolazili u zemlju.

Nova ograničenja u pogledu imigracije uznemirila su cioniste, koji su pokrenuli niz terorističkih napada na britanske vlasti, nastojeći ih otjerati.

Cionisti su nastavili konsolidirati svoj san o stvaranju židovske države na arapsko-palestinskoj zemlji. U međuvremenu je postalo očito da su palestinske snage otpora nadjačane i brojčano i u oružju.

Cionistička strategija protjerivanja Palestinaca bio je spor i promišljen proces. Prema izraelskom povjesničaru dr. Ilanu Pappeu, cionistički vođe i vojni zapovjednici redovno su se sastajali od ožujka 1947. do ožujka 1948., kada su dovršeni planovi o etničkom čišćenju Palestine.

Kako su cionistički napadi na Britance i Arape eskalirali, Britanci su odlučili predati svoju odgovornost za Palestinu novoosnovanim Ujedinjenim narodima.

---

image
/Shutterstock
---

U studenome 1947. godine Opća skupština UN-a predložila je plan za podjelu Palestine na židovsku i arapsku državu. Židovi u Palestini činili su tek jednu trećinu stanovništva, od kojih su većina bili Europljani koji su došli nekoliko godina ranije i koji su imali nadzor nad manje od 5,5 posto povijesnog područja Palestine. Prema prijedlogu UN-a, Židovima bi bilo dodijeljeno 55 posto povijesnog područja Palestine. Palestinci i njihovi arapski saveznici su ovaj prijedlog odbacili.

Međutim, cionistički pokret ga je prihvatio, uz obrazloženje da bi se time ozakonila ideja židovske države na arapskoj zemlji. Cionisti se, međutim, nisu složili s predloženim granicama i vodili su borbenu kampanju kako bi osvojili još veći dio povijesnog područja Palestine. Do početka 1948. godine, dok je britanski mandat još bio na snazi u Palestini, cionističke snage zauzele su desetke sela i gradova i raselile tisuće Palestinaca. U mnogim slučajevima provodili su organizirane masakre. Poruka cionista je bila jednostavna: Palestinci moraju napustiti svoju zemlju ili će biti ubijeni.

---

image
/Shutterstock
---

Britanci su kao datum kada istječe njihov mandat odredili 14. svibnja 1948. godine. Kako se taj dan približavao, cionističke snage su ubrzale svoje napore da zauzmu palestinsku zemlju. U travnju 1948. godine cionisti su zauzeli Haifu, jedan od najvećih palestinskih gradova, i uputili se prema Jaffi. Na dan kad su se britanske snage službeno povukle, David Ben-Gurion, tadašnji vođa Cionističke organizacije, proglasio je osnivanje države Izrael.

Palestinci su tako preko noći postali narod bez države. U nekoliko minuta dvije velike svjetske sile, SAD i Sovjetski Savez, priznale su Izrael.

---

image
Said Khatib/Afp
------
image
Said Khatib/Afp
------
image
Said Khatib/Afp
---

Kako su cionisti nastavili kampanju etničkog čišćenja protiv Palestinaca, izbio je rat između susjednih arapskih zemalja i nove židovske države. UN je imenovao švedskog diplomata Folkea Bernadottea za svog posrednika u Palestini. Prepoznao je situaciju u kojoj su se našli Palestinci i pokušao riješiti njihove nedaće. Napori koje je uložio da se dođe do mirnog rješenja i da se zaustavi kampanja etničkog čišćenja, koja je bila u tijeku, završili su njegovim ubojstvom, koje su izvršili cionisti u rujnu 1948. godine.

---

image

Sveta zemlja

/Shutterstock
---

Do 1949. godine je u izbjeglištvo bilo prisiljeno otići više od 700.000 Palestinaca, a više od 13.000 njih ubile su izraelske vojne formacije. UN je nastavio s nastojanjima da se sklopi dogovor o primirju s onim arapskim zemljama koje su bile u ratu s Izraelom.

Bernadottea je zamijenio Amerikanac Ralph Bunche. On je vodio pregovore između Izraela i arapskih država, kojima su arapske zemlje još više palestinske zemlje prepustile novoosnovanoj cionističkoj državi. U svibnju 1949. godine Izrael je primljen u UN i učvrstio je nadzor nad 78 posto povijesnog područja Palestine. Preostalih 22 posto postalo je ono što danas poznajemo kao okupiranu Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

---

image
/Shutterstock
---

U međuvremenu su stotine tisuća palestinskih izbjeglica ostale u izbjegličkim kampovima, čekajući da se vrate kući.

Cionistički program nastojao je Palestince iskorijeniti s njihove zemlje, a pokušao je, također, izbrisati palestinsku baštinu i kulturu. Opći cilj projekta bio je ništa manje od sljedećeg – zbrisati Palestinu s karte svijeta.

Palestinska Nakba nije završila 1948. godine. Etničko čišćenje povijesne Palestine i dalje se nastavlja, a s njim i palestinski otpor, navodi Al Jazeera.

---

image
Mahmud Hams/Afp
------
image
Mahmud Hams/Afp
---

---

Što je cionizam?

Evo što kaže Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža":

– Židovski nacionalni pokret kojemu je zadaća bila stvaranje židovske države u Palestini, pradomovini Židova (hebr. Erec Jisrael). Nazvan po brdu Cionu (Sion) u Jeruzalemu (danas Har Cion), nekadašnjoj lokaciji jebusejskoga grada koji je zaposjeo kralj David; u metonimijskom smislu, Cion označava cijelo kraljevstvo Izraelovo.

Korijeni cionizma

Korijeni su cionizma u višestoljetnoj povezanosti Židova i judaizma u dijaspori s povijesnom Palestinom i Jeruzalemom. U XVI. i XVII. st. pojavili su se mnogobrojni tzv. Mesije, koji su nastojali nagovoriti Židove da se vrate u Palestinu. Nasuprot tomu, pokret haskala (židovsko prosvjetiteljstvo) s kraja XVIII. st. poticao je Židove da se integriraju u zapadnu kulturu i društvo. Istočnoeuropski Židovi teško su se integrirali u rusko društvo carističkoga razdoblja; potaknuti pogromima, promicali su ideju naseljavanja Palestine, bavljenja poljoprivredom i obrtima. Do preokreta je došlo zahvaljujući ponajprije austrougarskom publicistu T. Herzlu, koji je integraciju držao poželjnom, ali zbog antisemitizma nemogućom. Promicao je ideju da se Židovi zbog pritisaka izvana moraju izgraditi kao nacija, a da će normalnu egzistenciju ostvariti samo naseljavanjem na kompaktnom teritoriju: zato cionizam ima i ulogu svojevrsnoga narodnoga preporoda. Naziv cionizam u današnjem smislu upotrebljava se od 1885. u bečkome časopisu Selbstemanzipation.

Židovska država

Objavivši 1896. knjigu "Židovska država", Herzl je 1897. sazvao prvi cionistički kongres u Baselu, na kojem je donesen program pokreta: cionizam nastoji u Palestini stvoriti "dom za Židove". Središte pokreta bilo je u Beču, gdje je Herzl objavljivao tjednik Die Welt. Prije 1914. samo je manji dio Židova pristao uz cionizam, no širila se propaganda novinama i knjigama, koja je dala poticaj "židovskoj renesansi" – moderni hebrejski jezik razvio se uglavnom u to doba. Unutar pokreta pojavile su se dvije struje: tzv. praktični cionisti, uglavnom iz Rusije, koji su tražili da se odmah počne s naseljavanjem, te tzv. politički cionisti, koji su držali da naseljavanje treba pripremiti. Kada je Osmansko Carstvo odbilo cionističke zahtjeve, oni se okreću Velikoj Britaniji. Ona im je 1903. ponudila zemljište u Ugandi, što su odbili. No 1908. osnovan je u Jaffi Palestinski odbor za naseljavanje, 1909. osnovan je Tel Aviv. Do 1914. u Palestinu se naselilo oko 90.000 Židova.

Britanska deklaracija

Balfourovom deklaracijom (1917.) britanska je vlada obećala potporu u stvaranju židovskoga nacionalnog doma u Palestini. Deklaracija je bila uključena u mandat nad Palestinom koji je Liga naroda povjerila Velikoj Britaniji (1922.). Sljedećih godina cionisti su izgradili nova židovska gradska i seoska naselja, ali je do 1933. židovsko useljavanje bilo razmjerno sporo (238.000 i 20% stanovništva). Domaći Arapi protivili su se naseljavanju Židova i otkupu zemlje, pa je 1929. i 1936. – 39. došlo do žestokih nemira s mnogobrojnim žrtvama. Britanci su neuspješno nastojali pomiriti arapske i cionističke zahtjeve: npr. ograničavali su Židovima naseljavanje čak i u doba kada im je to zbog progona u Europi bila jedina nada za spas.

Holokaust je potaknuo Židove da nakon 1945. krenu u Palestinu, a vlade su, pogotovo SAD-a, podržale cionizam. Kako su arapsko-židovske napetosti rasle, Velika Britanija predala je 1946. slučaj na rješavanje UN-u, koji je 1947. predložio podjelu zemlje na zasebnu židovsku i arapsku državu i međunarodni nadzor nad Jeruzalemom. Nakon isteka britanskog mandata, 14. V. 1948. proglašena je Država Izrael, a to je dovelo do I. arapsko-izraelskog rata.

Izrael je tada pobijedio i prisvojio više zemlje nego što je bilo predviđeno rezolucijom UN-a, a oko 800.000 palestinskih Arapa izbjeglo je s tog prostora (poslije nazvani Palestincima). Tako je Izrael ostao u neprijateljskom okružju, a dio palestinskih organizacija poduzimao je terorističke akcije unutar i izvan Izraela.

Cionističke organizacije u velikom broju zemalja nakon 1948. sudjelovale su u prikupljanju financijske pomoći za Izrael te su poticale Židove diljem svijeta da se nasele u Izraelu. Većina Židova u svijetu s velikim je simpatijama gledala na Izrael: nasuprot tomu, pogotovo mnogi u zapadnom svijetu, odbijali su stav nekih izraelskih ortodoksa da se pravi židovski život može živjeti samo u Izraelu.

Cionizam u Hrvatskoj

Pod utjecajem bečkih cionista židovski studenti iz Hrvatske na Bečkom sveučilištu osnovali su 1902. u Beču cionističko društvo "Bar Giora". Oni su sljedećih godina potaknuli osnutak, ponajprije u Zagrebu i Osijeku, niza cionističkih, uglavnom studentskih društava. God. 1904. održana je u Osijeku prva Cionistička konferencija studenata i visokoškolaca južnoslavenskih zemalja, a 1906. Aleksandar Licht (1884. – 1948.), uz pomoć brata Hermanna, pokrenuo je Židovsku smotru, jedini židovski list u Hrvatskoj, Slavoniji, Dalmaciji, Bosni i Hercegovini, koji se do 1914. naizmjence objavljivao u Zagrebu i Osijeku.

Nakon neaktivnosti za svjetskoga rata, 1917. pokreće se u Zagrebu list Židov, od 1918. do 1941. središnji cionistički list jugoslavenskoga židovstva. U Zagrebu je 1919. utemeljen Savez cijonista kraljevine SHS (poslije Kraljevine Jugoslavije). Zagreb je postao središte jugoslavenskoga cionizma, osnovano je niz društvenih cionističkih organizacija, razvijale su se raznovrsne djelatnosti. Svaka djelatnost prekinuta je 1941., a od 1948. približno polovica hrvatskih (i jugoslavenskih) Židova iselila se u Izrael. U poslijeratnom razdoblju cionizam se u židovskoj zajednici njeguje upoznavanjem Izraela i židovske kulture i predaje.

---

---

image
Said Khatib/Afp
------
image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KONTEKST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KONTEKST 2 0 7496 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-13 15:48:15 [created_by] => 264 [created_by_alias] => dv [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-13 15:48:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-13 14:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 352 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => vijesti, hrvatska, svijet [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska i svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Znate li što je 'Al-Nakba'? Ako želite zaista razumjeti što se događa u Izraelu i Gazi, onda je ovo tekst za vas [metakey] => al nakba, Nakba, Izrael, Palestina, Gaza, Palestinci, što je nakba, što je al nakba [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25841366.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25841363.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25840556.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25840541.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25840497.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25839747.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25839728.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25839088.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25838843.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25841356.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25841357.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25841359.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25841360.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25841361.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25841364.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25841367.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","\/Shutterstock","Mahmud Hams\/Afp","Said Khatib\/Afp","Said Khatib\/Afp","Said Khatib\/Afp","Said Khatib\/Afp","Mahmud Hams\/Afp","Mahmud Hams\/Afp","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","

Sveta zemlja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25841366_1920.jpg":"1920x1080","k_25841366_1280.jpg":"1280x1280","k_25841366_1024.jpg":"1024x1024","k_25841366_640.jpg":"640x640","k_25841366_480.jpg":"480x480","k_25841366_340.jpg":"340x340","k_25841366_220.jpg":"220x220","o_25841366_1280.jpg":"1280x853","o_25841366_1024.jpg":"1024x682","o_25841366_640.jpg":"640x426","o_25841366_480.jpg":"480x320","o_25841366_340.jpg":"340x226","o_25841366_220.jpg":"220x146","h_25841366_1280.jpg":"1280x854","h_25841366_1024.jpg":"1024x683","h_25841366_640.jpg":"640x427","h_25841366_480.jpg":"480x320","h_25841366_340.jpg":"340x227","h_25841366_220.jpg":"220x147","pp_25841366_1280.jpg":"1280x1628","pp_25841366_1024.jpg":"1024x1303","pp_25841366_640.jpg":"640x814","pp_25841366_480.jpg":"480x611","pp_25841366_340.jpg":"340x432","pp_25841366_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1333","hd_25841363_1920.jpg":"1920x1080","k_25841363_1280.jpg":"1280x1280","k_25841363_1024.jpg":"1024x1024","k_25841363_640.jpg":"640x640","k_25841363_480.jpg":"480x480","k_25841363_340.jpg":"340x340","k_25841363_220.jpg":"220x220","o_25841363_1280.jpg":"1280x888","o_25841363_1024.jpg":"1024x710","o_25841363_640.jpg":"640x444","o_25841363_480.jpg":"480x333","o_25841363_340.jpg":"340x236","o_25841363_220.jpg":"220x152","h_25841363_1280.jpg":"1280x854","h_25841363_1024.jpg":"1024x683","h_25841363_640.jpg":"640x427","h_25841363_480.jpg":"480x320","h_25841363_340.jpg":"340x227","h_25841363_220.jpg":"220x147","pp_25841363_1280.jpg":"1280x1628","pp_25841363_1024.jpg":"1024x1303","pp_25841363_640.jpg":"640x814","pp_25841363_480.jpg":"480x611","pp_25841363_340.jpg":"340x432","pp_25841363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25840556_1920.jpg":"1920x1080","k_25840556_1280.jpg":"1280x1280","k_25840556_1024.jpg":"1024x1024","k_25840556_640.jpg":"640x640","k_25840556_480.jpg":"480x480","k_25840556_340.jpg":"340x340","k_25840556_220.jpg":"220x220","o_25840556_1280.jpg":"1280x853","o_25840556_1024.jpg":"1024x682","o_25840556_640.jpg":"640x426","o_25840556_480.jpg":"480x320","o_25840556_340.jpg":"340x226","o_25840556_220.jpg":"220x146","h_25840556_1280.jpg":"1280x854","h_25840556_1024.jpg":"1024x683","h_25840556_640.jpg":"640x427","h_25840556_480.jpg":"480x320","h_25840556_340.jpg":"340x227","h_25840556_220.jpg":"220x147","pp_25840556_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840556_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840556_640.jpg":"640x814","pp_25840556_480.jpg":"480x611","pp_25840556_340.jpg":"340x432","pp_25840556_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25840541_1920.jpg":"1920x1080","k_25840541_1280.jpg":"1280x1280","k_25840541_1024.jpg":"1024x1024","k_25840541_640.jpg":"640x640","k_25840541_480.jpg":"480x480","k_25840541_340.jpg":"340x340","k_25840541_220.jpg":"220x220","o_25840541_1280.jpg":"1280x853","o_25840541_1024.jpg":"1024x682","o_25840541_640.jpg":"640x426","o_25840541_480.jpg":"480x320","o_25840541_340.jpg":"340x226","o_25840541_220.jpg":"220x146","h_25840541_1280.jpg":"1280x854","h_25840541_1024.jpg":"1024x683","h_25840541_640.jpg":"640x427","h_25840541_480.jpg":"480x320","h_25840541_340.jpg":"340x227","h_25840541_220.jpg":"220x147","pp_25840541_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840541_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840541_640.jpg":"640x814","pp_25840541_480.jpg":"480x611","pp_25840541_340.jpg":"340x432","pp_25840541_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25840497_1920.jpg":"1920x1080","k_25840497_1280.jpg":"1280x1280","k_25840497_1024.jpg":"1024x1024","k_25840497_640.jpg":"640x640","k_25840497_480.jpg":"480x480","k_25840497_340.jpg":"340x340","k_25840497_220.jpg":"220x220","o_25840497_1280.jpg":"1280x853","o_25840497_1024.jpg":"1024x682","o_25840497_640.jpg":"640x426","o_25840497_480.jpg":"480x320","o_25840497_340.jpg":"340x226","o_25840497_220.jpg":"220x146","h_25840497_1280.jpg":"1280x854","h_25840497_1024.jpg":"1024x683","h_25840497_640.jpg":"640x427","h_25840497_480.jpg":"480x320","h_25840497_340.jpg":"340x227","h_25840497_220.jpg":"220x147","pp_25840497_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840497_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840497_640.jpg":"640x814","pp_25840497_480.jpg":"480x611","pp_25840497_340.jpg":"340x432","pp_25840497_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25839747_1920.jpg":"1920x1080","k_25839747_1280.jpg":"1280x1280","k_25839747_1024.jpg":"1024x1024","k_25839747_640.jpg":"640x640","k_25839747_480.jpg":"480x480","k_25839747_340.jpg":"340x340","k_25839747_220.jpg":"220x220","o_25839747_1280.jpg":"1280x853","o_25839747_1024.jpg":"1024x682","o_25839747_640.jpg":"640x426","o_25839747_480.jpg":"480x320","o_25839747_340.jpg":"340x226","o_25839747_220.jpg":"220x146","h_25839747_1280.jpg":"1280x854","h_25839747_1024.jpg":"1024x683","h_25839747_640.jpg":"640x427","h_25839747_480.jpg":"480x320","h_25839747_340.jpg":"340x227","h_25839747_220.jpg":"220x147","pp_25839747_1280.jpg":"1280x1628","pp_25839747_1024.jpg":"1024x1303","pp_25839747_640.jpg":"640x814","pp_25839747_480.jpg":"480x611","pp_25839747_340.jpg":"340x432","pp_25839747_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25839728_1920.jpg":"1920x1080","k_25839728_1280.jpg":"1280x1280","k_25839728_1024.jpg":"1024x1024","k_25839728_640.jpg":"640x640","k_25839728_480.jpg":"480x480","k_25839728_340.jpg":"340x340","k_25839728_220.jpg":"220x220","o_25839728_1280.jpg":"1280x853","o_25839728_1024.jpg":"1024x682","o_25839728_640.jpg":"640x426","o_25839728_480.jpg":"480x320","o_25839728_340.jpg":"340x226","o_25839728_220.jpg":"220x146","h_25839728_1280.jpg":"1280x854","h_25839728_1024.jpg":"1024x683","h_25839728_640.jpg":"640x427","h_25839728_480.jpg":"480x320","h_25839728_340.jpg":"340x227","h_25839728_220.jpg":"220x147","pp_25839728_1280.jpg":"1280x1628","pp_25839728_1024.jpg":"1024x1303","pp_25839728_640.jpg":"640x814","pp_25839728_480.jpg":"480x611","pp_25839728_340.jpg":"340x432","pp_25839728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25839088_1920.jpg":"1920x1080","k_25839088_1280.jpg":"1280x1280","k_25839088_1024.jpg":"1024x1024","k_25839088_640.jpg":"640x640","k_25839088_480.jpg":"480x480","k_25839088_340.jpg":"340x340","k_25839088_220.jpg":"220x220","o_25839088_1280.jpg":"1280x853","o_25839088_1024.jpg":"1024x682","o_25839088_640.jpg":"640x426","o_25839088_480.jpg":"480x320","o_25839088_340.jpg":"340x226","o_25839088_220.jpg":"220x146","h_25839088_1280.jpg":"1280x854","h_25839088_1024.jpg":"1024x683","h_25839088_640.jpg":"640x427","h_25839088_480.jpg":"480x320","h_25839088_340.jpg":"340x227","h_25839088_220.jpg":"220x147","pp_25839088_1280.jpg":"1280x1628","pp_25839088_1024.jpg":"1024x1303","pp_25839088_640.jpg":"640x814","pp_25839088_480.jpg":"480x611","pp_25839088_340.jpg":"340x432","pp_25839088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25838843_1920.jpg":"1920x1080","k_25838843_1280.jpg":"1280x1280","k_25838843_1024.jpg":"1024x1024","k_25838843_640.jpg":"640x640","k_25838843_480.jpg":"480x480","k_25838843_340.jpg":"340x340","k_25838843_220.jpg":"220x220","o_25838843_1280.jpg":"1280x853","o_25838843_1024.jpg":"1024x682","o_25838843_640.jpg":"640x426","o_25838843_480.jpg":"480x320","o_25838843_340.jpg":"340x226","o_25838843_220.jpg":"220x146","h_25838843_1280.jpg":"1280x854","h_25838843_1024.jpg":"1024x683","h_25838843_640.jpg":"640x427","h_25838843_480.jpg":"480x320","h_25838843_340.jpg":"340x227","h_25838843_220.jpg":"220x147","pp_25838843_1280.jpg":"1280x1628","pp_25838843_1024.jpg":"1024x1303","pp_25838843_640.jpg":"640x814","pp_25838843_480.jpg":"480x611","pp_25838843_340.jpg":"340x432","pp_25838843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25841356_1920.jpg":"1920x1080","k_25841356_1280.jpg":"1280x1280","k_25841356_1024.jpg":"1024x1024","k_25841356_640.jpg":"640x640","k_25841356_480.jpg":"480x480","k_25841356_340.jpg":"340x340","k_25841356_220.jpg":"220x220","o_25841356_1280.jpg":"1280x853","o_25841356_1024.jpg":"1024x682","o_25841356_640.jpg":"640x426","o_25841356_480.jpg":"480x320","o_25841356_340.jpg":"340x226","o_25841356_220.jpg":"220x146","h_25841356_1280.jpg":"1280x854","h_25841356_1024.jpg":"1024x683","h_25841356_640.jpg":"640x427","h_25841356_480.jpg":"480x320","h_25841356_340.jpg":"340x227","h_25841356_220.jpg":"220x147","pp_25841356_1280.jpg":"1280x1628","pp_25841356_1024.jpg":"1024x1303","pp_25841356_640.jpg":"640x814","pp_25841356_480.jpg":"480x611","pp_25841356_340.jpg":"340x432","pp_25841356_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25841357_1920.jpg":"1920x1080","k_25841357_1280.jpg":"1280x1280","k_25841357_1024.jpg":"1024x1024","k_25841357_640.jpg":"640x640","k_25841357_480.jpg":"480x480","k_25841357_340.jpg":"340x340","k_25841357_220.jpg":"220x220","o_25841357_1280.jpg":"1280x854","o_25841357_1024.jpg":"1024x683","o_25841357_640.jpg":"640x427","o_25841357_480.jpg":"480x320","o_25841357_340.jpg":"340x226","o_25841357_220.jpg":"220x146","h_25841357_1280.jpg":"1280x854","h_25841357_1024.jpg":"1024x683","h_25841357_640.jpg":"640x427","h_25841357_480.jpg":"480x320","h_25841357_340.jpg":"340x227","h_25841357_220.jpg":"220x147","pp_25841357_1280.jpg":"1280x1628","pp_25841357_1024.jpg":"1024x1303","pp_25841357_640.jpg":"640x814","pp_25841357_480.jpg":"480x611","pp_25841357_340.jpg":"340x432","pp_25841357_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_25841359_1920.jpg":"1920x1080","k_25841359_1280.jpg":"1280x1280","k_25841359_1024.jpg":"1024x1024","k_25841359_640.jpg":"640x640","k_25841359_480.jpg":"480x480","k_25841359_340.jpg":"340x340","k_25841359_220.jpg":"220x220","o_25841359_1280.jpg":"1280x850","o_25841359_1024.jpg":"1024x680","o_25841359_640.jpg":"640x425","o_25841359_480.jpg":"480x318","o_25841359_340.jpg":"340x225","o_25841359_220.jpg":"220x146","h_25841359_1280.jpg":"1280x854","h_25841359_1024.jpg":"1024x683","h_25841359_640.jpg":"640x427","h_25841359_480.jpg":"480x320","h_25841359_340.jpg":"340x227","h_25841359_220.jpg":"220x147","pp_25841359_1280.jpg":"1280x1628","pp_25841359_1024.jpg":"1024x1303","pp_25841359_640.jpg":"640x814","pp_25841359_480.jpg":"480x611","pp_25841359_340.jpg":"340x432","pp_25841359_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_25841360_1920.jpg":"1920x1080","k_25841360_1280.jpg":"1280x1280","k_25841360_1024.jpg":"1024x1024","k_25841360_640.jpg":"640x640","k_25841360_480.jpg":"480x480","k_25841360_340.jpg":"340x340","k_25841360_220.jpg":"220x220","o_25841360_1280.jpg":"1280x850","o_25841360_1024.jpg":"1024x680","o_25841360_640.jpg":"640x425","o_25841360_480.jpg":"480x319","o_25841360_340.jpg":"340x225","o_25841360_220.jpg":"220x146","h_25841360_1280.jpg":"1280x854","h_25841360_1024.jpg":"1024x683","h_25841360_640.jpg":"640x427","h_25841360_480.jpg":"480x320","h_25841360_340.jpg":"340x227","h_25841360_220.jpg":"220x147","pp_25841360_1280.jpg":"1280x1628","pp_25841360_1024.jpg":"1024x1303","pp_25841360_640.jpg":"640x814","pp_25841360_480.jpg":"480x611","pp_25841360_340.jpg":"340x432","pp_25841360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25841361_1920.jpg":"1920x1080","k_25841361_1280.jpg":"1280x1280","k_25841361_1024.jpg":"1024x1024","k_25841361_640.jpg":"640x640","k_25841361_480.jpg":"480x480","k_25841361_340.jpg":"340x340","k_25841361_220.jpg":"220x220","o_25841361_1280.jpg":"1280x854","o_25841361_1024.jpg":"1024x683","o_25841361_640.jpg":"640x427","o_25841361_480.jpg":"480x320","o_25841361_340.jpg":"340x227","o_25841361_220.jpg":"220x146","h_25841361_1280.jpg":"1280x854","h_25841361_1024.jpg":"1024x683","h_25841361_640.jpg":"640x427","h_25841361_480.jpg":"480x320","h_25841361_340.jpg":"340x227","h_25841361_220.jpg":"220x147","pp_25841361_1280.jpg":"1280x1628","pp_25841361_1024.jpg":"1024x1303","pp_25841361_640.jpg":"640x814","pp_25841361_480.jpg":"480x611","pp_25841361_340.jpg":"340x432","pp_25841361_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25841364_1920.jpg":"1920x1080","k_25841364_1280.jpg":"1280x1280","k_25841364_1024.jpg":"1024x1024","k_25841364_640.jpg":"640x640","k_25841364_480.jpg":"480x480","k_25841364_340.jpg":"340x340","k_25841364_220.jpg":"220x220","o_25841364_1280.jpg":"1280x853","o_25841364_1024.jpg":"1024x682","o_25841364_640.jpg":"640x426","o_25841364_480.jpg":"480x320","o_25841364_340.jpg":"340x226","o_25841364_220.jpg":"220x146","h_25841364_1280.jpg":"1280x854","h_25841364_1024.jpg":"1024x683","h_25841364_640.jpg":"640x427","h_25841364_480.jpg":"480x320","h_25841364_340.jpg":"340x227","h_25841364_220.jpg":"220x147","pp_25841364_1280.jpg":"1280x1628","pp_25841364_1024.jpg":"1024x1303","pp_25841364_640.jpg":"640x814","pp_25841364_480.jpg":"480x611","pp_25841364_340.jpg":"340x432","pp_25841364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"500x414","hd_25841367_1920.jpg":"1920x1080","k_25841367_1280.jpg":"1280x1280","k_25841367_1024.jpg":"1024x1024","k_25841367_640.jpg":"640x640","k_25841367_480.jpg":"480x480","k_25841367_340.jpg":"340x340","k_25841367_220.jpg":"220x220","o_25841367_1280.jpg":"1280x1059","o_25841367_1024.jpg":"1024x847","o_25841367_640.jpg":"640x529","o_25841367_480.jpg":"480x397","o_25841367_340.jpg":"340x281","o_25841367_220.jpg":"220x182","h_25841367_1280.jpg":"1280x854","h_25841367_1024.jpg":"1024x683","h_25841367_640.jpg":"640x427","h_25841367_480.jpg":"480x320","h_25841367_340.jpg":"340x227","h_25841367_220.jpg":"220x147","pp_25841367_1280.jpg":"1280x1628","pp_25841367_1024.jpg":"1024x1303","pp_25841367_640.jpg":"640x814","pp_25841367_480.jpg":"480x611","pp_25841367_340.jpg":"340x432","pp_25841367_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 352 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [description] => [parent] => 319 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15648252 Threads: 1 Questions: 3223164144 Slow queries: 7287429 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236408912 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 352 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [parent] => 319 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) ) [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/znate-li-sto-je-al-nakba-ako-zelite-zaista-razumjeti-sto-se-dogada-u-izraelu-i-gazi-onda-je-ovo-tekst-za-vas-1330240 [printLink] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/znate-li-sto-je-al-nakba-ako-zelite-zaista-razumjeti-sto-se-dogada-u-izraelu-i-gazi-onda-je-ovo-tekst-za-vas-1330240?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 733110 [name] => al nakba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 16:09:19 [main_article_id] => 0 [alias] => al-nakba [link] => /tag/al-nakba ) [1] => stdClass Object ( [id] => 696550 [name] => Nakba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-09 13:03:38 [main_article_id] => 0 [alias] => nakba [link] => /tag/nakba ) [2] => stdClass Object ( [id] => 271339 [name] => Izrael [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izrael [link] => /tag/izrael ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679334 [name] => Palestina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palestina [link] => /tag/palestina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 203842 [name] => gaza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gaza [link] => /tag/gaza ) [5] => stdClass Object ( [id] => 40948 [name] => palestinci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palestinci [link] => /tag/palestinci ) [6] => stdClass Object ( [id] => 733111 [name] => što je nakba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 16:09:19 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-je-nakba [link] => /tag/sto-je-nakba ) [7] => stdClass Object ( [id] => 733112 [name] => što je al nakba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 16:09:19 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-je-al-nakba [link] => /tag/sto-je-al-nakba ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KONTEKST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Znate li što je ‘Al-Nakba‘? Ako želite zaista razumjeti što se događa u Izraelu i Gazi, onda je ovo tekst za vas [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-11-55-07-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25841366.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25841366.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25841363.jpg [title] => /Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25840556.jpg [title] => Mahmud Hams/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25840541.jpg [title] => Said Khatib/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25840497.jpg [title] => Said Khatib/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25839747.jpg [title] => Said Khatib/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25839728.jpg [title] => Said Khatib/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25839088.jpg [title] => Mahmud Hams/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25838843.jpg [title] => Mahmud Hams/Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25841356.jpg [title] => /Shutterstock ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25841357.jpg [title] => /Shutterstock ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25841359.jpg [title] => /Shutterstock ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25841360.jpg [title] => /Shutterstock ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25841361.jpg [title] => /Shutterstock ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25841364.jpg [title] => /Shutterstock ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25841367.jpg [title] =>

Sveta zemlja

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mnogi svjetski mediji (CNN. BBC; Guardian...) svake godine pišu o Nakbi, događaju za koji bi svi trebali znati ako žele znati kontekst zbivanja u Izraelu, Gazi, Palestini...

Rawan Damen režirao je film "Al-Nakba", a objavila ga je Al Jazeera.

Palestinci ovaj događaj nazivaju "Al-Nakba", a doslovan prijevod mu je "katastrofa". Zapravo, Al-Nakba je počela desetljećima ranije.

Evo priče:

Godine 1799., za vrijeme francuske invazije arapskog svijeta, Napoleon je izdao proglas u kojem Palestinu nudi kao domovinu Židovima pod francuskom zaštitom. To je, također, bio način da se utvrdi francuska prisutnost u regiji. Napoleonova vizija židovske države na Bliskom istoku u tom se trenutku nije ostvarila, ali nije ni nestala. U kasnom 19. stoljeću ovaj plan su oživili Britanci.

Nakon raspada Osmanskog Carstva poslije Prvog svjetskog rata i uspostave britanskog mandata u Palestini, britanska kolonijalna vlast počela je provoditi svoj plan stvaranja cionističke države na palestinskoj zemlji. Istodobno, cionistički pokret lobirao je kod kolonijalnih sila da podrže masovne migracije Židova u Palestinu i uvaže cionističke zahtjeve za zemljom.

---

image
/Shutterstock
---

Balfourovom deklaracijom iz 1917. objavljena je britanska podrška "nacionalnom domu jevrejskog naroda" u Palestini. Izjavu je, u obliku pisma, napisao tadašnji britanski ministar vanjskih poslova Arthur James Balfour barunu Rothschildu, vođi britanskoga cionističkog pokreta. Pismo je podržao tadašnji britanski premijer David Lloyd George, koji je cionist postao 1914. godine.

U pismu se navodi da će Britanci "učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se omogućilo postizanje tog cilja". Za cioniste je ovo predstavljalo očitu pobjedu.

---

image
Mahmud Hams/Afp
---

Priljev cionista u Palestinu, koji su podržali Britanci, naišao je na žestok otpor Palestinaca. Nakon što su Židovi kupili zemlju za izgradnju cionističkih naselja, iz njihovih domova su raseljeni deseci tisuća Palestinaca. Cijeli proces omogućili su Britanci.

I dok je palestinsko vodstvo u Jeruzalemu inzistiralo na nastavku pregovora s Britancima vezanih uz rješavanje napetosti u vezi sa zemljištem, Izz al-Din al-Qassam, sirijski lider koji je živio u Haifi od 1922. godine, počeo je pozivati na oružani ustanak protiv Britanaca i cionista.

---

image
/Shutterstock
---

Godine 1935. Al-Qassama su, skupa s nekim od njegovih ljudi, okružile i ubile britanske snage. Njegov otpor inspirirao je mnoge Palestince. Do 1936. godine izbila je arapska pobuna protiv britanskog imperijalizma i cionističkog naseljeničkog kolonijalizma.

Do 1939. godine Britanci su ugušili pobunu. Palestinci su se borili sa dva neprijatelja: britanskom kolonijalnom silom i cionističkim milicijama.

Iako su Britanci poduprli masovno useljavanje Židova u Palestinu, kolonijalna vlast je, u pokušaju da umiri nezadovoljstvo Arapa, počela ograničavati broj Židova koji su dolazili u zemlju.

Nova ograničenja u pogledu imigracije uznemirila su cioniste, koji su pokrenuli niz terorističkih napada na britanske vlasti, nastojeći ih otjerati.

Cionisti su nastavili konsolidirati svoj san o stvaranju židovske države na arapsko-palestinskoj zemlji. U međuvremenu je postalo očito da su palestinske snage otpora nadjačane i brojčano i u oružju.

Cionistička strategija protjerivanja Palestinaca bio je spor i promišljen proces. Prema izraelskom povjesničaru dr. Ilanu Pappeu, cionistički vođe i vojni zapovjednici redovno su se sastajali od ožujka 1947. do ožujka 1948., kada su dovršeni planovi o etničkom čišćenju Palestine.

Kako su cionistički napadi na Britance i Arape eskalirali, Britanci su odlučili predati svoju odgovornost za Palestinu novoosnovanim Ujedinjenim narodima.

---

image
/Shutterstock
---

U studenome 1947. godine Opća skupština UN-a predložila je plan za podjelu Palestine na židovsku i arapsku državu. Židovi u Palestini činili su tek jednu trećinu stanovništva, od kojih su većina bili Europljani koji su došli nekoliko godina ranije i koji su imali nadzor nad manje od 5,5 posto povijesnog područja Palestine. Prema prijedlogu UN-a, Židovima bi bilo dodijeljeno 55 posto povijesnog područja Palestine. Palestinci i njihovi arapski saveznici su ovaj prijedlog odbacili.

Međutim, cionistički pokret ga je prihvatio, uz obrazloženje da bi se time ozakonila ideja židovske države na arapskoj zemlji. Cionisti se, međutim, nisu složili s predloženim granicama i vodili su borbenu kampanju kako bi osvojili još veći dio povijesnog područja Palestine. Do početka 1948. godine, dok je britanski mandat još bio na snazi u Palestini, cionističke snage zauzele su desetke sela i gradova i raselile tisuće Palestinaca. U mnogim slučajevima provodili su organizirane masakre. Poruka cionista je bila jednostavna: Palestinci moraju napustiti svoju zemlju ili će biti ubijeni.

---

image
/Shutterstock
---

Britanci su kao datum kada istječe njihov mandat odredili 14. svibnja 1948. godine. Kako se taj dan približavao, cionističke snage su ubrzale svoje napore da zauzmu palestinsku zemlju. U travnju 1948. godine cionisti su zauzeli Haifu, jedan od najvećih palestinskih gradova, i uputili se prema Jaffi. Na dan kad su se britanske snage službeno povukle, David Ben-Gurion, tadašnji vođa Cionističke organizacije, proglasio je osnivanje države Izrael.

Palestinci su tako preko noći postali narod bez države. U nekoliko minuta dvije velike svjetske sile, SAD i Sovjetski Savez, priznale su Izrael.

---

image
Said Khatib/Afp
------
image
Said Khatib/Afp
------
image
Said Khatib/Afp
---

Kako su cionisti nastavili kampanju etničkog čišćenja protiv Palestinaca, izbio je rat između susjednih arapskih zemalja i nove židovske države. UN je imenovao švedskog diplomata Folkea Bernadottea za svog posrednika u Palestini. Prepoznao je situaciju u kojoj su se našli Palestinci i pokušao riješiti njihove nedaće. Napori koje je uložio da se dođe do mirnog rješenja i da se zaustavi kampanja etničkog čišćenja, koja je bila u tijeku, završili su njegovim ubojstvom, koje su izvršili cionisti u rujnu 1948. godine.

---

image

Sveta zemlja

/Shutterstock
---

Do 1949. godine je u izbjeglištvo bilo prisiljeno otići više od 700.000 Palestinaca, a više od 13.000 njih ubile su izraelske vojne formacije. UN je nastavio s nastojanjima da se sklopi dogovor o primirju s onim arapskim zemljama koje su bile u ratu s Izraelom.

Bernadottea je zamijenio Amerikanac Ralph Bunche. On je vodio pregovore između Izraela i arapskih država, kojima su arapske zemlje još više palestinske zemlje prepustile novoosnovanoj cionističkoj državi. U svibnju 1949. godine Izrael je primljen u UN i učvrstio je nadzor nad 78 posto povijesnog područja Palestine. Preostalih 22 posto postalo je ono što danas poznajemo kao okupiranu Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

---

image
/Shutterstock
---

U međuvremenu su stotine tisuća palestinskih izbjeglica ostale u izbjegličkim kampovima, čekajući da se vrate kući.

Cionistički program nastojao je Palestince iskorijeniti s njihove zemlje, a pokušao je, također, izbrisati palestinsku baštinu i kulturu. Opći cilj projekta bio je ništa manje od sljedećeg – zbrisati Palestinu s karte svijeta.

Palestinska Nakba nije završila 1948. godine. Etničko čišćenje povijesne Palestine i dalje se nastavlja, a s njim i palestinski otpor, navodi Al Jazeera.

---

image
Mahmud Hams/Afp
------
image
Mahmud Hams/Afp
---

---

Što je cionizam?

Evo što kaže Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža":

– Židovski nacionalni pokret kojemu je zadaća bila stvaranje židovske države u Palestini, pradomovini Židova (hebr. Erec Jisrael). Nazvan po brdu Cionu (Sion) u Jeruzalemu (danas Har Cion), nekadašnjoj lokaciji jebusejskoga grada koji je zaposjeo kralj David; u metonimijskom smislu, Cion označava cijelo kraljevstvo Izraelovo.

Korijeni cionizma

Korijeni su cionizma u višestoljetnoj povezanosti Židova i judaizma u dijaspori s povijesnom Palestinom i Jeruzalemom. U XVI. i XVII. st. pojavili su se mnogobrojni tzv. Mesije, koji su nastojali nagovoriti Židove da se vrate u Palestinu. Nasuprot tomu, pokret haskala (židovsko prosvjetiteljstvo) s kraja XVIII. st. poticao je Židove da se integriraju u zapadnu kulturu i društvo. Istočnoeuropski Židovi teško su se integrirali u rusko društvo carističkoga razdoblja; potaknuti pogromima, promicali su ideju naseljavanja Palestine, bavljenja poljoprivredom i obrtima. Do preokreta je došlo zahvaljujući ponajprije austrougarskom publicistu T. Herzlu, koji je integraciju držao poželjnom, ali zbog antisemitizma nemogućom. Promicao je ideju da se Židovi zbog pritisaka izvana moraju izgraditi kao nacija, a da će normalnu egzistenciju ostvariti samo naseljavanjem na kompaktnom teritoriju: zato cionizam ima i ulogu svojevrsnoga narodnoga preporoda. Naziv cionizam u današnjem smislu upotrebljava se od 1885. u bečkome časopisu Selbstemanzipation.

Židovska država

Objavivši 1896. knjigu "Židovska država", Herzl je 1897. sazvao prvi cionistički kongres u Baselu, na kojem je donesen program pokreta: cionizam nastoji u Palestini stvoriti "dom za Židove". Središte pokreta bilo je u Beču, gdje je Herzl objavljivao tjednik Die Welt. Prije 1914. samo je manji dio Židova pristao uz cionizam, no širila se propaganda novinama i knjigama, koja je dala poticaj "židovskoj renesansi" – moderni hebrejski jezik razvio se uglavnom u to doba. Unutar pokreta pojavile su se dvije struje: tzv. praktični cionisti, uglavnom iz Rusije, koji su tražili da se odmah počne s naseljavanjem, te tzv. politički cionisti, koji su držali da naseljavanje treba pripremiti. Kada je Osmansko Carstvo odbilo cionističke zahtjeve, oni se okreću Velikoj Britaniji. Ona im je 1903. ponudila zemljište u Ugandi, što su odbili. No 1908. osnovan je u Jaffi Palestinski odbor za naseljavanje, 1909. osnovan je Tel Aviv. Do 1914. u Palestinu se naselilo oko 90.000 Židova.

Britanska deklaracija

Balfourovom deklaracijom (1917.) britanska je vlada obećala potporu u stvaranju židovskoga nacionalnog doma u Palestini. Deklaracija je bila uključena u mandat nad Palestinom koji je Liga naroda povjerila Velikoj Britaniji (1922.). Sljedećih godina cionisti su izgradili nova židovska gradska i seoska naselja, ali je do 1933. židovsko useljavanje bilo razmjerno sporo (238.000 i 20% stanovništva). Domaći Arapi protivili su se naseljavanju Židova i otkupu zemlje, pa je 1929. i 1936. – 39. došlo do žestokih nemira s mnogobrojnim žrtvama. Britanci su neuspješno nastojali pomiriti arapske i cionističke zahtjeve: npr. ograničavali su Židovima naseljavanje čak i u doba kada im je to zbog progona u Europi bila jedina nada za spas.

Holokaust je potaknuo Židove da nakon 1945. krenu u Palestinu, a vlade su, pogotovo SAD-a, podržale cionizam. Kako su arapsko-židovske napetosti rasle, Velika Britanija predala je 1946. slučaj na rješavanje UN-u, koji je 1947. predložio podjelu zemlje na zasebnu židovsku i arapsku državu i međunarodni nadzor nad Jeruzalemom. Nakon isteka britanskog mandata, 14. V. 1948. proglašena je Država Izrael, a to je dovelo do I. arapsko-izraelskog rata.

Izrael je tada pobijedio i prisvojio više zemlje nego što je bilo predviđeno rezolucijom UN-a, a oko 800.000 palestinskih Arapa izbjeglo je s tog prostora (poslije nazvani Palestincima). Tako je Izrael ostao u neprijateljskom okružju, a dio palestinskih organizacija poduzimao je terorističke akcije unutar i izvan Izraela.

Cionističke organizacije u velikom broju zemalja nakon 1948. sudjelovale su u prikupljanju financijske pomoći za Izrael te su poticale Židove diljem svijeta da se nasele u Izraelu. Većina Židova u svijetu s velikim je simpatijama gledala na Izrael: nasuprot tomu, pogotovo mnogi u zapadnom svijetu, odbijali su stav nekih izraelskih ortodoksa da se pravi židovski život može živjeti samo u Izraelu.

Cionizam u Hrvatskoj

Pod utjecajem bečkih cionista židovski studenti iz Hrvatske na Bečkom sveučilištu osnovali su 1902. u Beču cionističko društvo "Bar Giora". Oni su sljedećih godina potaknuli osnutak, ponajprije u Zagrebu i Osijeku, niza cionističkih, uglavnom studentskih društava. God. 1904. održana je u Osijeku prva Cionistička konferencija studenata i visokoškolaca južnoslavenskih zemalja, a 1906. Aleksandar Licht (1884. – 1948.), uz pomoć brata Hermanna, pokrenuo je Židovsku smotru, jedini židovski list u Hrvatskoj, Slavoniji, Dalmaciji, Bosni i Hercegovini, koji se do 1914. naizmjence objavljivao u Zagrebu i Osijeku.

Nakon neaktivnosti za svjetskoga rata, 1917. pokreće se u Zagrebu list Židov, od 1918. do 1941. središnji cionistički list jugoslavenskoga židovstva. U Zagrebu je 1919. utemeljen Savez cijonista kraljevine SHS (poslije Kraljevine Jugoslavije). Zagreb je postao središte jugoslavenskoga cionizma, osnovano je niz društvenih cionističkih organizacija, razvijale su se raznovrsne djelatnosti. Svaka djelatnost prekinuta je 1941., a od 1948. približno polovica hrvatskih (i jugoslavenskih) Židova iselila se u Izrael. U poslijeratnom razdoblju cionizam se u židovskoj zajednici njeguje upoznavanjem Izraela i židovske kulture i predaje.

---

---

image
Said Khatib/Afp
------
image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock /Shutterstock Mahmud Hams/Afp Said Khatib/Afp Said Khatib/Afp Said Khatib/Afp Said Khatib/Afp Mahmud Hams/Afp Mahmud Hams/Afp /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock
/Shutterstock

Sveta zemlja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/znate-li-sto-je-al-nakba-ako-zelite-zaista-razumjeti-sto-se-dogada-u-izraelu-i-gazi-onda-je-ovo-tekst-za-vas-1330240 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1ca15d680f2cebb2760f598f2f7d38179be32d52 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Znate+li+%C5%A1to+je+%E2%80%98Al-Nakba%E2%80%98%3F+Ako+%C5%BEelite+zaista+razumjeti+%C5%A1to+se+doga%C4%91a+u+Izraelu+i+Gazi%2C+onda+je+ovo+tekst+za+vas&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fznate-li-sto-je-al-nakba-ako-zelite-zaista-razumjeti-sto-se-dogada-u-izraelu-i-gazi-onda-je-ovo-tekst-za-vas-1330240 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fznate-li-sto-je-al-nakba-ako-zelite-zaista-razumjeti-sto-se-dogada-u-izraelu-i-gazi-onda-je-ovo-tekst-za-vas-1330240 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KONTEKST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

Znate li što je ‘Al-Nakba‘? Ako želite zaista razumjeti što se događa u Izraelu i Gazi, onda je ovo tekst za vas

Piše dv
13. listopada 2023. - 16:08

Mnogi svjetski mediji (CNN. BBC; Guardian...) svake godine pišu o Nakbi, događaju za koji bi svi trebali znati ako žele znati kontekst zbivanja u Izraelu, Gazi, Palestini...

Rawan Damen režirao je film "Al-Nakba", a objavila ga je Al Jazeera.

Palestinci ovaj događaj nazivaju "Al-Nakba", a doslovan prijevod mu je "katastrofa". Zapravo, Al-Nakba je počela desetljećima ranije.

Evo priče:

Godine 1799., za vrijeme francuske invazije arapskog svijeta, Napoleon je izdao proglas u kojem Palestinu nudi kao domovinu Židovima pod francuskom zaštitom. To je, također, bio način da se utvrdi francuska prisutnost u regiji. Napoleonova vizija židovske države na Bliskom istoku u tom se trenutku nije ostvarila, ali nije ni nestala. U kasnom 19. stoljeću ovaj plan su oživili Britanci.

Nakon raspada Osmanskog Carstva poslije Prvog svjetskog rata i uspostave britanskog mandata u Palestini, britanska kolonijalna vlast počela je provoditi svoj plan stvaranja cionističke države na palestinskoj zemlji. Istodobno, cionistički pokret lobirao je kod kolonijalnih sila da podrže masovne migracije Židova u Palestinu i uvaže cionističke zahtjeve za zemljom.

image
/Shutterstock

Balfourovom deklaracijom iz 1917. objavljena je britanska podrška "nacionalnom domu jevrejskog naroda" u Palestini. Izjavu je, u obliku pisma, napisao tadašnji britanski ministar vanjskih poslova Arthur James Balfour barunu Rothschildu, vođi britanskoga cionističkog pokreta. Pismo je podržao tadašnji britanski premijer David Lloyd George, koji je cionist postao 1914. godine.

U pismu se navodi da će Britanci "učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se omogućilo postizanje tog cilja". Za cioniste je ovo predstavljalo očitu pobjedu.

image
Mahmud Hams/Afp

Priljev cionista u Palestinu, koji su podržali Britanci, naišao je na žestok otpor Palestinaca. Nakon što su Židovi kupili zemlju za izgradnju cionističkih naselja, iz njihovih domova su raseljeni deseci tisuća Palestinaca. Cijeli proces omogućili su Britanci.

I dok je palestinsko vodstvo u Jeruzalemu inzistiralo na nastavku pregovora s Britancima vezanih uz rješavanje napetosti u vezi sa zemljištem, Izz al-Din al-Qassam, sirijski lider koji je živio u Haifi od 1922. godine, počeo je pozivati na oružani ustanak protiv Britanaca i cionista.

image
/Shutterstock

Godine 1935. Al-Qassama su, skupa s nekim od njegovih ljudi, okružile i ubile britanske snage. Njegov otpor inspirirao je mnoge Palestince. Do 1936. godine izbila je arapska pobuna protiv britanskog imperijalizma i cionističkog naseljeničkog kolonijalizma.

Do 1939. godine Britanci su ugušili pobunu. Palestinci su se borili sa dva neprijatelja: britanskom kolonijalnom silom i cionističkim milicijama.

Iako su Britanci poduprli masovno useljavanje Židova u Palestinu, kolonijalna vlast je, u pokušaju da umiri nezadovoljstvo Arapa, počela ograničavati broj Židova koji su dolazili u zemlju.

Nova ograničenja u pogledu imigracije uznemirila su cioniste, koji su pokrenuli niz terorističkih napada na britanske vlasti, nastojeći ih otjerati.

Cionisti su nastavili konsolidirati svoj san o stvaranju židovske države na arapsko-palestinskoj zemlji. U međuvremenu je postalo očito da su palestinske snage otpora nadjačane i brojčano i u oružju.

Cionistička strategija protjerivanja Palestinaca bio je spor i promišljen proces. Prema izraelskom povjesničaru dr. Ilanu Pappeu, cionistički vođe i vojni zapovjednici redovno su se sastajali od ožujka 1947. do ožujka 1948., kada su dovršeni planovi o etničkom čišćenju Palestine.

Kako su cionistički napadi na Britance i Arape eskalirali, Britanci su odlučili predati svoju odgovornost za Palestinu novoosnovanim Ujedinjenim narodima.

image
/Shutterstock

U studenome 1947. godine Opća skupština UN-a predložila je plan za podjelu Palestine na židovsku i arapsku državu. Židovi u Palestini činili su tek jednu trećinu stanovništva, od kojih su većina bili Europljani koji su došli nekoliko godina ranije i koji su imali nadzor nad manje od 5,5 posto povijesnog područja Palestine. Prema prijedlogu UN-a, Židovima bi bilo dodijeljeno 55 posto povijesnog područja Palestine. Palestinci i njihovi arapski saveznici su ovaj prijedlog odbacili.

Međutim, cionistički pokret ga je prihvatio, uz obrazloženje da bi se time ozakonila ideja židovske države na arapskoj zemlji. Cionisti se, međutim, nisu složili s predloženim granicama i vodili su borbenu kampanju kako bi osvojili još veći dio povijesnog područja Palestine. Do početka 1948. godine, dok je britanski mandat još bio na snazi u Palestini, cionističke snage zauzele su desetke sela i gradova i raselile tisuće Palestinaca. U mnogim slučajevima provodili su organizirane masakre. Poruka cionista je bila jednostavna: Palestinci moraju napustiti svoju zemlju ili će biti ubijeni.

image
/Shutterstock

Britanci su kao datum kada istječe njihov mandat odredili 14. svibnja 1948. godine. Kako se taj dan približavao, cionističke snage su ubrzale svoje napore da zauzmu palestinsku zemlju. U travnju 1948. godine cionisti su zauzeli Haifu, jedan od najvećih palestinskih gradova, i uputili se prema Jaffi. Na dan kad su se britanske snage službeno povukle, David Ben-Gurion, tadašnji vođa Cionističke organizacije, proglasio je osnivanje države Izrael.

Palestinci su tako preko noći postali narod bez države. U nekoliko minuta dvije velike svjetske sile, SAD i Sovjetski Savez, priznale su Izrael.

image
Said Khatib/Afp
image
Said Khatib/Afp
image
Said Khatib/Afp

Kako su cionisti nastavili kampanju etničkog čišćenja protiv Palestinaca, izbio je rat između susjednih arapskih zemalja i nove židovske države. UN je imenovao švedskog diplomata Folkea Bernadottea za svog posrednika u Palestini. Prepoznao je situaciju u kojoj su se našli Palestinci i pokušao riješiti njihove nedaće. Napori koje je uložio da se dođe do mirnog rješenja i da se zaustavi kampanja etničkog čišćenja, koja je bila u tijeku, završili su njegovim ubojstvom, koje su izvršili cionisti u rujnu 1948. godine.

image

Sveta zemlja

/Shutterstock

Do 1949. godine je u izbjeglištvo bilo prisiljeno otići više od 700.000 Palestinaca, a više od 13.000 njih ubile su izraelske vojne formacije. UN je nastavio s nastojanjima da se sklopi dogovor o primirju s onim arapskim zemljama koje su bile u ratu s Izraelom.

Bernadottea je zamijenio Amerikanac Ralph Bunche. On je vodio pregovore između Izraela i arapskih država, kojima su arapske zemlje još više palestinske zemlje prepustile novoosnovanoj cionističkoj državi. U svibnju 1949. godine Izrael je primljen u UN i učvrstio je nadzor nad 78 posto povijesnog područja Palestine. Preostalih 22 posto postalo je ono što danas poznajemo kao okupiranu Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

image
/Shutterstock

U međuvremenu su stotine tisuća palestinskih izbjeglica ostale u izbjegličkim kampovima, čekajući da se vrate kući.

Cionistički program nastojao je Palestince iskorijeniti s njihove zemlje, a pokušao je, također, izbrisati palestinsku baštinu i kulturu. Opći cilj projekta bio je ništa manje od sljedećeg – zbrisati Palestinu s karte svijeta.

Palestinska Nakba nije završila 1948. godine. Etničko čišćenje povijesne Palestine i dalje se nastavlja, a s njim i palestinski otpor, navodi Al Jazeera.

image
Mahmud Hams/Afp
image
Mahmud Hams/Afp

Što je cionizam?

Evo što kaže Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža":

– Židovski nacionalni pokret kojemu je zadaća bila stvaranje židovske države u Palestini, pradomovini Židova (hebr. Erec Jisrael). Nazvan po brdu Cionu (Sion) u Jeruzalemu (danas Har Cion), nekadašnjoj lokaciji jebusejskoga grada koji je zaposjeo kralj David; u metonimijskom smislu, Cion označava cijelo kraljevstvo Izraelovo.

Korijeni cionizma

Korijeni su cionizma u višestoljetnoj povezanosti Židova i judaizma u dijaspori s povijesnom Palestinom i Jeruzalemom. U XVI. i XVII. st. pojavili su se mnogobrojni tzv. Mesije, koji su nastojali nagovoriti Židove da se vrate u Palestinu. Nasuprot tomu, pokret haskala (židovsko prosvjetiteljstvo) s kraja XVIII. st. poticao je Židove da se integriraju u zapadnu kulturu i društvo. Istočnoeuropski Židovi teško su se integrirali u rusko društvo carističkoga razdoblja; potaknuti pogromima, promicali su ideju naseljavanja Palestine, bavljenja poljoprivredom i obrtima. Do preokreta je došlo zahvaljujući ponajprije austrougarskom publicistu T. Herzlu, koji je integraciju držao poželjnom, ali zbog antisemitizma nemogućom. Promicao je ideju da se Židovi zbog pritisaka izvana moraju izgraditi kao nacija, a da će normalnu egzistenciju ostvariti samo naseljavanjem na kompaktnom teritoriju: zato cionizam ima i ulogu svojevrsnoga narodnoga preporoda. Naziv cionizam u današnjem smislu upotrebljava se od 1885. u bečkome časopisu Selbstemanzipation.

Židovska država

Objavivši 1896. knjigu "Židovska država", Herzl je 1897. sazvao prvi cionistički kongres u Baselu, na kojem je donesen program pokreta: cionizam nastoji u Palestini stvoriti "dom za Židove". Središte pokreta bilo je u Beču, gdje je Herzl objavljivao tjednik Die Welt. Prije 1914. samo je manji dio Židova pristao uz cionizam, no širila se propaganda novinama i knjigama, koja je dala poticaj "židovskoj renesansi" – moderni hebrejski jezik razvio se uglavnom u to doba. Unutar pokreta pojavile su se dvije struje: tzv. praktični cionisti, uglavnom iz Rusije, koji su tražili da se odmah počne s naseljavanjem, te tzv. politički cionisti, koji su držali da naseljavanje treba pripremiti. Kada je Osmansko Carstvo odbilo cionističke zahtjeve, oni se okreću Velikoj Britaniji. Ona im je 1903. ponudila zemljište u Ugandi, što su odbili. No 1908. osnovan je u Jaffi Palestinski odbor za naseljavanje, 1909. osnovan je Tel Aviv. Do 1914. u Palestinu se naselilo oko 90.000 Židova.

Britanska deklaracija

Balfourovom deklaracijom (1917.) britanska je vlada obećala potporu u stvaranju židovskoga nacionalnog doma u Palestini. Deklaracija je bila uključena u mandat nad Palestinom koji je Liga naroda povjerila Velikoj Britaniji (1922.). Sljedećih godina cionisti su izgradili nova židovska gradska i seoska naselja, ali je do 1933. židovsko useljavanje bilo razmjerno sporo (238.000 i 20% stanovništva). Domaći Arapi protivili su se naseljavanju Židova i otkupu zemlje, pa je 1929. i 1936. – 39. došlo do žestokih nemira s mnogobrojnim žrtvama. Britanci su neuspješno nastojali pomiriti arapske i cionističke zahtjeve: npr. ograničavali su Židovima naseljavanje čak i u doba kada im je to zbog progona u Europi bila jedina nada za spas.

Holokaust je potaknuo Židove da nakon 1945. krenu u Palestinu, a vlade su, pogotovo SAD-a, podržale cionizam. Kako su arapsko-židovske napetosti rasle, Velika Britanija predala je 1946. slučaj na rješavanje UN-u, koji je 1947. predložio podjelu zemlje na zasebnu židovsku i arapsku državu i međunarodni nadzor nad Jeruzalemom. Nakon isteka britanskog mandata, 14. V. 1948. proglašena je Država Izrael, a to je dovelo do I. arapsko-izraelskog rata.

Izrael je tada pobijedio i prisvojio više zemlje nego što je bilo predviđeno rezolucijom UN-a, a oko 800.000 palestinskih Arapa izbjeglo je s tog prostora (poslije nazvani Palestincima). Tako je Izrael ostao u neprijateljskom okružju, a dio palestinskih organizacija poduzimao je terorističke akcije unutar i izvan Izraela.

Cionističke organizacije u velikom broju zemalja nakon 1948. sudjelovale su u prikupljanju financijske pomoći za Izrael te su poticale Židove diljem svijeta da se nasele u Izraelu. Većina Židova u svijetu s velikim je simpatijama gledala na Izrael: nasuprot tomu, pogotovo mnogi u zapadnom svijetu, odbijali su stav nekih izraelskih ortodoksa da se pravi židovski život može živjeti samo u Izraelu.

Cionizam u Hrvatskoj

Pod utjecajem bečkih cionista židovski studenti iz Hrvatske na Bečkom sveučilištu osnovali su 1902. u Beču cionističko društvo "Bar Giora". Oni su sljedećih godina potaknuli osnutak, ponajprije u Zagrebu i Osijeku, niza cionističkih, uglavnom studentskih društava. God. 1904. održana je u Osijeku prva Cionistička konferencija studenata i visokoškolaca južnoslavenskih zemalja, a 1906. Aleksandar Licht (1884. – 1948.), uz pomoć brata Hermanna, pokrenuo je Židovsku smotru, jedini židovski list u Hrvatskoj, Slavoniji, Dalmaciji, Bosni i Hercegovini, koji se do 1914. naizmjence objavljivao u Zagrebu i Osijeku.

Nakon neaktivnosti za svjetskoga rata, 1917. pokreće se u Zagrebu list Židov, od 1918. do 1941. središnji cionistički list jugoslavenskoga židovstva. U Zagrebu je 1919. utemeljen Savez cijonista kraljevine SHS (poslije Kraljevine Jugoslavije). Zagreb je postao središte jugoslavenskoga cionizma, osnovano je niz društvenih cionističkih organizacija, razvijale su se raznovrsne djelatnosti. Svaka djelatnost prekinuta je 1941., a od 1948. približno polovica hrvatskih (i jugoslavenskih) Židova iselila se u Izrael. U poslijeratnom razdoblju cionizam se u židovskoj zajednici njeguje upoznavanjem Izraela i židovske kulture i predaje.

image
Said Khatib/Afp
image
/Shutterstock
image
/Shutterstock
20. svibanj 2024 13:55