StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVRAG ODNIO ŠALU |

ZNANSTVENIK IGOR ŠTAGLJAR Vlada je prvi lockdown odlično odradila, a sad me situacija podsjeća na odnos Trumpove vlasti prema Covidu

Piše DV/ SD
22. studenog 2020. - 15:31
I svjetski poznati hrvatski molekularni biolog Igor Štagljar sa Sveučilišta u Torontu u Kanadi, koji je angažiran i na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu, otvoreno i bez zadrške za Slobodnu Dalmaciju kaže da je u Hrvatskoj s pandemijom koronavirusa "vrag sada stvarno odnio šalu".

- Cjelokupna trenutna situacija u Hrvatskoj oko COVID-a 19 sada me u potpunosti podsjeća na odnos još aktualne vlasti SAD-a prema ovoj pandemiji, jer u zadnja dva mjeseca Vlada ne pokazuje nimalo empatije i razumijevanja za trenutnu situaciju. To je baš šteta jer Vlada je tijekom prvog lockdowna od ožujka do svibnja ove godine situaciju odlično držala pod kontrolom. Hvalio sam ih na sva usta još do sredine listopada, ali sada to, nažalost, više ne mogu – kaže Štagljar i u nastavku promjenu vlastitog gledišta prema vladinoj "korona-politici" prisnažuje usporednim podacima.

image
CROPIX




- Vlada provincije Ontario odlučila je od ponedjeljka 23. studenoga uvesti drugi lockdown od početka pandemije, ovaj put u trajanju od 28 dana, jer je u petak u cijeloj provinciji registrirano 1418 novooboljelih ili 97 novooboljelih na milijun stanovnika. U samom Torontu istoga dana bilo je 420 novooboljelih ili 68 na milijun stanovnika. Zbog toga se odlukom vlade od ponedjeljka zatvaraju svi neesencijalni poslovi poput frizerskih i salona za uljepšavanje, šoping centara i restorana, u kojima će se moći samo uzeti hrana za van i slično. Noćni klubovi, kafići, teretane i drugo zatvoreni su već od listopada. Crkve ostaju otvorene tijekom idućih 28 dana, ali u njima će istovremeno moći boraviti samo 10 osoba. Jedino škole i dalje ostaju otvorene, što je po meni pametna odluka – veli Štagljar i prelazi na stanje u Hrvatskoj.




- Kada te brojke preslikate na trenutno stanje u Hrvatskoj, na populaciju od 4 milijuna stanovnika, u kojoj su u subotu objavljene rekordne 3573 novooboljele osobe i 47 umrlih, onda ne trebate biti previše vješti u matematici da izračunate kako je u našoj zemlji vrag sada stvarno odnio šalu. U ovom trenutku u Hrvatskoj je 893 novooboljelih na milijun stanovnika, za što vladajuću garnituru uopće nije briga – kaže Štagljar.

U zaključku o aktualnom hrvatskom stanju s pandemijom koronavirusa, prof. Štagljar najavljuje crne prognoze i prizivlje pokretanje pitanja odgovornosti.
- Mislim da će nakon što završi ova pandemija netko itekako morati odgovarati za sve ljude koji su izgubili živote zbog nemara naših vlasti i krivih savjeta nekolicine znanstvenika i "priučenih" epidemiologa iz Znanstvenog savjeta. Krajnje je vrijeme da se stvari počnu drastično mijenjati jer će u protivnom uz ovakvo ponašanje do pojave cjepiva u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2021. godine biti više tisuća mrtvih – zaključuje Štagljar u razgovoru za Slobodnu.

Zdravstveni sustav u kolapsu
- Zdravstveni sustav nam se raspada, a moji kolege liječnici koji rade po bolnicama u Zagrebu kažu mi da se situacija totalno otima kontroli. Istovremeno neki "eminentni" znanstvenici iz Znanstvenog vijeća i dalje tvrde da je situacija pod kontrolom i da strože mjere nisu potrebne jer da čak i umjereni lockdown ne pokazuje učinkovitost.

Znači, Kanada, Francuska, Njemačka, Austrija, Belgija, Izrael, Španjolska, Nizozemska, Češka, Slovenija..., rade potpuno krivo jer su uvele drugi lockdown kako bi spriječile eksponencijalni rast novih slučajeva i veliki porast broja umrlih od COVID-a 19.

 
19. travanj 2024 12:58