StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsenzacionalni rezultati

Znanstvenik Dragan Primorac otkrio novosti o liječenju COVID-a: Moguće je smrtnost reducirati za oko 70 posto...

Piše DV/PSD
5. veljače 2022. - 09:29

Znanstvenik Dragan Primorac u Dnevniku HTV-a govorio je o liječenju COVID-a matičnim stanicama. Otkrio je rezultate kliničke faze istraživanja.

- Upravo pred dolazak u emisiju smo analizirali rezultate. Nevjerojatan je podatak da je smrtnost reducirana kod osoba koje su primile mezenhimalne matične stanice negdje oko 70 posto.

Bitno je reduciran i skraćen period liječenja u bolnicama, a preliminarni rezultati pokazuju da je oko 50 posto reduciran broj onih koji su spojeni na respirator.

image
Na pragu je rješenje za covid krizu?
AFP

To su senzacionalni rezultati ako bolje pogledamo koji je mehanizam učinka matičnih stanica, ne samo u cijeljenju, nego one djeluju imunomodulatorne, one djeluju protuupalno, rekao je među ostalim Primorac.

U Hrvatskoj je jučer bilo malo manje od 12 tisuća novozaraženih koronavirusom, oko 4 tisuće manje nego prošlog petka. PCR testom potvrđena su 8 094 nova slučaja, a brzim antigenskim još 3 886. Preminulo je još 46 osoba pa je broj umrlih od početka epidemije prešao 14 tisuća. Na bolničkom je liječenju 2 126 pacijenata, od kojih 185 na respiratoru, javlja HRT.

03. svibanj 2024 16:54