StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNada za oboljele

Znanstvenici uspjeli nemoguće, prva istraživanja potvrdila - revolucionarna pilula ‘uništava‘ sve vrste čvrstih tumora!

Piše dv
1. kolovoza 2023. - 19:31
Učinkovitost lijeka testirana je na više od 70 različitih vrsta stanica raka, uključujući one iz dojke, prostate, mozga, jajnika, cerviksa, kože i plućaShutterstock

Znanstvenici su ostvarili značajan napredak u liječenju raka razvojem revolucionarnog lijeka pod kodnim nazivom AOH1996. Ova molekula cilja protein poznat kao proliferating cell nuclear antigen (PCNA), koji je prisutan u većini stanica raka i potiče njihov rast i razmnožavanje.

Revolucionarni lijek prije je smatran nemogućim za razviti jer je PCNA bio smatran "nemogućim za liječenje". Međutim, nakon 20 godina istraživanja i razvoja u bolnici City of Hope u Los Angelesu, jednom od najvećih centara za liječenje raka u Americi, uspješno su stvorili AOH1996, prenosi Daily Mail.

Učinkovitost lijeka testirana je na više od 70 različitih vrsta stanica raka, uključujući one iz dojke, prostate, mozga, jajnika, cerviksa, kože i pluća, i pokazala se izuzetno djelotvornom protiv svih njih. Osim toga, AOH1996 selektivno cilja stanice raka ometajući njihov normalni reproduktivni ciklus. On sprječava diobu stanica s oštećenim DNA-om i zaustavlja replikaciju pogrešnog DNA-a, što rezultira smrću stanica raka, ostavljajući pri tome zdrave stanice netaknutima.

Dr. Linda Malkas, koja vodi istraživački tim u bolnici City of Hope, objasnila je da lijek specifično ometa replikaciju i popravak DNA-a u stanicama raka, čime štiti zdrave stanice od oštećenja. Za razliku od mnogih ciljanih terapija koje se usredotočuju na jedan put, AOH1996 cilja jedinstveni oblik PCNA prisutan u stanicama raka, što ga čini iznimno obećavajućim u suzbijanju rasta tumora bez negativnih nuspojava. Lijek trenutno prolazi klinička ispitivanja na ljudima u prvoj fazi u bolnici City of Hope.

Razvoj ove nove terapije donosi nadu da bi rak mogao postati izlječiv u idućem desetljeću. Inicijativa predsjednika Joea Bidena "Cancer Moonshot", ponovno pokrenuta 2022. godine, također ima cilj značajno smanjiti smrtnost od raka u idućih 25 godina. Iako su iznesene tvrdnje da je rak "završen kakvog ga znamo", fokus ostaje na kontinuiranom istraživanju i napretku u ovoj sferi.

Studija objavljena u časopisu Cell Chemical Biology predstavlja značajan korak u liječenju raka i predstavlja potencijalni proboj u personaliziranim i ciljanim terapijama. Istraživači sada nastoje bolje razumjeti mehanizam djelovanja lijeka kako bi poboljšali trenutna klinička ispitivanja na ljudima.

Povijest pionirskog translacijskog istraživanja bolnice City of Hope, uključujući razvoj ključnih tehnologija koje su omogućile sintetski humani inzulin i monoklonska antitijela, rezultirala je stvaranjem široko korištenih i životno važnih lijekova za liječenje raka, poput trastuzumaba, rituksimaba i cetuksimaba. S izvanrednim potencijalom AOH1996, nastavljaju svoj trud da revolucioniziraju liječenje raka i poboljšaju život pacijenata.

27. travanj 2024 06:20