StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVIŠEGRADSKA KLINIKA

Žena na Instagramu objavila uznemirujući video stanja u beogradskom rodilištu: ‘Evo kako izgleda kupatilo, crvi gmižu na sve strane...‘

Piše dv
10. listopada 2022. - 16:54

Iako često nisu najuglednija, rodilišta se zasigurno smatraju najznačajnijim ustanovama svake države. Međutim, uz sve više slučajeva zanemarivanja i maltretiranja pacijentica od strane osoblja, kao i upitnosti higijene prostorija unutar rodilišta, nije ni čudo da se žene boje otići na porod. Prljavo, zapušteno, hladno i staro samo su neki od epiteta kojima majke opisuju situacije u rodilištima. Prikladan primjer jednog od njih sigurno je rodilište u Višegradskoj klinici u Beogradu, čije fotografije ostavljaju bez teksta, donosi Slobodna Dalmacija.

https://www.instagram.com/p/CjgUgsFsVej/?utm_source=ig_web_copy_link

- Evo kako izgleda kupatilo u rodilištu u Višegradskoj. Crvi gmižu na sve strane. Užas, požalila se jedna od mama uz nekoliko fotografija spomenutog rodilišta na Instagramu. 

I komentari drugih majki ispod slike bili su u sličnom tonu.

- U Višegradskoj sam se porodila 2020 i 2022. godine. Uvjeti su jezivi, a ovo je samo mali dio svega što se tamo može vidjeti. Sjećam se da u kupaoni gdje su 3 kabine sa školjkom i tuš kabinom, 3 mjeseca prema riječima žena koje su tu bile prije i poslije mene na praćenju trudnoće - nije bilo svjetla. Zbog čega, ne znam, sve je i veoma staro, od namještaja, do pločica i kabina.

Teško mi je ovo i reći, ali i među ženama pacijentkinjama ima svega (lijepljenje uložaka na radijator, ne povlačenje vode i sl.) Znači to je bilo trčanje između vizite i ctg-a da se istuširamo ili okupamo. A tko dočeka noć mora se tuširati sa svjetlom na mobitelu. Moje iskustvo s osobljem je bilo ok, ali ovaj kaos od odjela ne bi nikome poželjela.

 

 

22. travanj 2024 15:40