StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTrese mu se stolica?

Zelenski je najavio otkazivanje izbora, pravdajući to ratom. U pozadini ipak leži strah od jednog moćnog Ukrajinca...

Piše dv
12. studenog 2023. - 22:19

Nakon mjeseci teških gubitaka u uglavnom zaustavljenoj protuofenzivi protiv Rusije, napetost među ukrajinskim višim čelnicima je procurijela u javnost posljednjih dana; i nije izgledalo lijepo.

"Svi bi sada trebali koncentrirati svoje napore na obranu zemlje. Saberite se i ne mirujte! Nemojte se utopiti u unutarnjim sukobima ili drugim problemima", pozvao je Volodimir Zelenski u ponedjeljak u noćnom obraćanju. Također je upozorio da bi narušeno jedinstvo moglo imati drastične posljedice: "Situacija je sada ista kao i prije - ako nema pobjede, neće biti ni države."

Ovo nastojanje ukrajinskog predsjednika da smiri bilo kakve unutarnje borbe uslijedila je nakon što je sudjelovao u dosad nezabilježenoj javnoj prepirci sa glavnim zapovjednikom ukrajinskih oružanih snaga, generalom Valerijem Zalužnim, oko toga je li rat došao do "mrtve točke". Naime, upravo je to Zalužni ustvrdio u nedavnom intervjuu za Economist.

Zelenski je zatim takve tvrdnje odbacio na konferenciji za novinare s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. "Svi su umorni i postoje različita mišljenja", rekao je, govoreći o Zalužnijevoj primjedbi o "zastoju". Dodao je i da "ne misli da je ovo pat pozicija".

Ipak, sukob se svakako zahuktao. Tako je jedan od predsjednikovih pomoćnika otišao toliko daleko da je na ukrajinskoj televiziji kazao da komentari Zalužnog "olakšavaju posao" Rusiji.

No, izgleda da u pozadini čitave stvari ipak čuče nekakvi veći interesi. Naime, Zalužni, karijerni vojni časnik, uživa ogromnu nacionalnu popularnost i mnogi ga smatraju potencijalnom prijetnjom Zelenskom ako ikad uskoči u politiku. General dosad nije dao naznake da planira takav potez.

U svakom slučaju, nakon 20 mjeseci rata, pukotine se počinju pojavljivati u prethodno neokrznutom nacionalnom jedinstvu Ukrajine. Pitanje zastoja na bojištu posebno je osjetljivo jer se ukrajinski dužnosnici boje da bi, ako se u svijetkoj javnosti uvriježi takva slika ukrajinskog sukoba, se moglo dogoditi da će biti prisiljeni na pregovore s Rusijom, pri čemu bi se Kijev svakako trebao odreći dijela teritorija.

Ova otvorena neslaganja "služe kao smetnja od pobjede u ratu i definitivno idu na ruku neprijatelju", rekla je Alena Getmančuk, osnivačica i direktorica New Europe Centera, kijevskog think-tanka. "Sve počinje od ... jedinstva unutar Ukrajine", poručila je.

Nedostatak dobrih vijesti svakako slabi moral civila, ali i povećava strah da će Rusija uskoro obnoviti svoje napade na energetsku infrastrukturu, što bi moglo zagorčati život tijekom najhladnijih mjeseci u godini. Ali pritisak ne dolazi samo s bojnog polja. Naime, međunarodna pozornost je sada uvelike usmjerena na sukob u Gazi, a zbog kojeg sada i zastupnici u Washington emitiraju sve više neslaganja oko dodatne pomoći Ukrajini.

Zato, Zelenski sada pribjegava nekonvencionalnim rješenjima. Tako je u ponedjeljak javno odbacio mogućnost održavanja predsjedničkih izbora u proljeće, koji bi se prema rasporedu trebali tada odigrati. Nakon ovoga su neki strani dužnosnici pozvali Ukrajinca da nastavi s izborima, kao dokaz predanosti zemlje demokraciji. On je, međutim, izjavio da su rasprave o izborima "krajnje neodgovorne" tijekom rata, potkrepljujući to navodom da izvanredno stanje u zemlji, uostalom, zabranjuje takvo što. Dodatni argument je da je održavanje poštenih izbora gotovo nemoguće, pošto se deseci tisuća vojnika upravo bori na fronti, a milijuni Ukrajinaca su raseljeni zbog rata.

image
/Shutterstock

Međutim, izgleda da Zelenski i aktivno radi na očuvanju svoje pozicije. Naime, prošlog tjedna je smijenio generala Viktora Horenka, koji je bio na čelu specijalnih snaga zemlje. General je kazao da ne zna razlog svoje smjene te da je "za to saznao iz medija". Zalužni je, rekao je, također izgledao zatečen objavom i "nije mu to mogao objasniti". Ministar obrane Rustem Umerov je pak na Facebooku napisao da ne može javno opisati razloge Horenkove smjene, pošto bi takva otkrića mogla pomoći Rusiji.

Tu objavu je komentirao bivši potpredsjednik vlade Pavlo Rozenko, kritizirajući Umerovljevo postupanje. "Napravili ste veliku pogrešku kada ste ovo podnijeli Zalužnom iza leđa. A upravo takve greške slabe Ukrajinu u ovom ratu! … Vrlo je žalosno da u ovoj situaciji prevladavaju političke intrige!”, napisao je Rozenko.

Ove političke čarke su samo dodatno zamračile nacionalno raspoloženje, koje je već bilo jako loše zbog niza brutalnih raketnih napada Rusije i drugih vojnih neuspjeha. Naime, tijekom vikenda, najmanje 19 vojnika iz ukrajinske 128. brdsko-jurišne brigade poginulo je od ruskog projektila na lokaciju u blizini fronta, gdje su se okupili na ceremoniji dodjele medalja. Ovo je je izazvalo veliki bijes u Ukrajini. Zapovjednik brigade je suspendiran, a Zelenski je zahtijevao istragu o onome što je opisao kao "tragediju koja se mogla izbjeći".

Zatim, u ponedjeljak, Zalužnijev glavni suradnik je ubijen kada je granata koju je dobio kao dio rođendanskog poklona eksplodirala u njegovom domu, što je prema preliminarnoj istrazi policija opisala kao nesreću.

Što vrijeme ide dalje, vladi Zelenskog postaje sve teže uvjeriti čak i bliske saveznike da ima daju još oružja, novca i drugih resursa, kojima se nadaju potisnuti ruske snage. A neki dosadašnji europski partneri su pak počeli u potpunosti preispitivati svoje nacionalne obveze. Tako je prošlog mjeseca novi slovački premijer Robert Fico objavio da Slovačka više neće isporučivati nikakvo oružje Ukrajini.

Čak i nedavni komentari talijanske premijerke Giorgie Meloni sugeriraju da će i ona biti oprezna u pogledu dugoročne potpore Kijevu. Ona je do sada podržavala Ukrajinu i osuđivala Moskvu, suprotstavljajući se tako mnogobrojnim pritiscima unutar Italije, što uključuje i frakcije unutar njezine krajnje desne koalicije, za koje se smatra da su više naklonjene Putinu.

Ali prošlog su tjedna ruski komičari Vovan i Lexus - poznati po neslanim šalama s poznatim ličnostima - objavili 13-minutni audio zapis u kojem su naveli Meloni na iskrenu procjenu ukrajinskog rata. "Vidim da je dosta umora. Moram reći istinu, sa svih strana. Blizu smo trenutka u kojem će svi shvatiti da nam treba izlaz. Problem je pronaći izlaz koji može biti prihvatljiv za oboje, a da se ne uništi međunarodno pravo", rekla je Meloni u razgovoru koji je održan u rujnu, misleći da razgovara s afričkim diplomatima.

Ukrajinska protuofenziva, nastavila je, "ne ide" kako se Kijev nadao i nije izgledno da će se promijeniti "sudbina sukoba". Upozorila je da bi rat mogao "trajati mnogo godina ako ne pokušamo pronaći neka rješenja".

Ured talijanske premijerke je izrazio "žaljenje" zbog neugodne nesreće, a njezin glavni diplomatski savjetnik podnio je ostavku. Međutim, jasno je da su njene riječi bile iskrene i da su odražavale trenutni nacionalni sentiment.

U svom obraćanju u ponedjeljak navečer, Zelenski je inzistirao na tome da Ukrajina može poraziti Ruse pod uvjetom da zemlja ostane jedinstvena. "Naša pobjeda je dostižna. Uspjeti ćemo tamo ako svi ostanemo usredotočeni na ovaj cilj. Ne na političkoj ili osobnoj koristi. Ne na unutarnjoj svađi koja ne služi ničemu", poručio je Zelenski; predsjednik koji to namjerava ostati - do daljnjega.

02. svibanj 2024 04:42