StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNIŠTA OD HRVATSKE,ALI...|

ZDRAVKO MAMIĆ BI MOGAO POTPUNO IZBJEĆI ZATVOR: U BiH može živjeti kao slobodan građanin, a ima i još opcija

Piše jutarnji list
17. ožujka 2021. - 08:05

Što će biti sa Zdravkom Mamićem u ostatku njegova života? Danas 62-godišnji bjegunac od zakona, koji je u ponedjeljak pravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora, ima nekoliko opcija, donosi Jutarnji list.

Prva je da se iz BiH vrati u Hrvatsku, odsluži dosuđenu robiju i u ostatku života ide gdje hoće.

Druga je da tu kaznu odsluži u BiH i nakon toga ide gdje hoće.

A treća varijanta je da ostane i dalje u BiH, ali da u potpunosti izbjegne zatvor, iskoristivši specifičnosti tamošnjeg pravosuđa.

O ovoj trećoj opciji ponešto je natuknuo njegov hrvatski odvjetnik Veljko Miljević. Najavivši da priprema ustavnu tužbu protiv ovakve presude, Miljević je usput izrazio sumnju da će njegov klijent ikada završiti u bilo kojem BiH zatvoru.

„Zdravko Mamić ima tamo vrsnog zastupnika koji poznaje propise i neće to baš ići tako kako je netko zamislio. Na koncu, vidjelo se kako su prošli zahtjevi za izručenje”, rekao je Miljević, aludirajući na činjenicu da je Hrvatska već dva puta tražila Mamićevo izručenje, ali je BiH pravosuđe to oba puta odbilo.

Sâm Mamić u svom je standardno nekoherentnom izlaganju na konferenciji za medije u Mostaru naglasio da će kaznu, ako je uopće bude služio, izdržavati jedino u BiH.

„Nalazimo se u mojoj prvoj domovini. Ako dođe do toga da idem u zatvor, ići ću u zatvor ovdje u BiH”, rekao je Mamić u Mostaru.

No pravni stručnjaci podsjećaju da je sud BiH već ranije zaključio da kazneno djelo za koje je Mamić osuđen u Hrvatskoj ne predstavlja kazneno djelo u BiH. Drugim riječima, moglo bi se dogoditi da Mamić nastavi živjeti u BiH kao slobodan građanin.

Od Bihaća do Srebrenice

Međutim, u tom bi slučaju Mamić bio slobodan građanin samo u BiH. U Hrvatsku više ne bi mogao ući, jer bi bio odmah uhapšen i upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Ne bi mogao ući ni na teritorij Europske unije, jer bi po sili europskog uhidbenog naloga također bio uhićen i izručen Hrvatskoj. A izvan EU bio bi uhapšen po nalogu Interpola.

Kako god da se okrene, u ovoj varijanti životne mogućnosti Zdravka Mamića bile bi značajno sužene, barem geografski. Nakon što je podnošenjem ostavke na sve funkcije u Dinamu morao presjeći veze sa zagrebačkim klubom, ostankom u BiH (a da pritom ne odsluži kaznu) presjekao bi i veze s Hrvatskom, barem one fizičke.

Na taj način dojučerašnji gospodar Dinama i hrvatskog nogometa praktično bi zauvijek ostao zarobljen na teritoriju Bosne i Hercegovine, unutar granica svoje „prve domovine”.

U tom slučaju njegovo bi kretanje bilo omeđeno rubnim točkama BiH – mogao bi se kretati od Bosanske Dubice na krajnjem sjeveru do Trebinja na krajnjem jugu BiH (razdaljina od 314 kilometara), odnosno od Bihaća na krajnjem zapadu do Srebrenice na krajnjem istoku (razdaljina 309 km) susjedne države.

Čak i u takvom raspletu Mamić bi ipak imao niz opcija za „ubijanje vremena”. Ako mu je do sporta i rekreacije, može se kupati u Neumu, skakati sa Starog mosta u Mostaru ili skijati na Igmanu, Jahorini, Bjelašnici, Vlašiću...

Ako ga zanimaju povijesni artefakti, može posjećivati Titovu spilju kod Drvara, Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi” u Jablanici ili Memorijalni muzej „Rodna kuća Ive Andrića” u Travniku, a može i razgledavati stećke u Radimlji, donosi Jutarnji list.

Potrebe za suvremenom kulturom može namiriti posjetom Sarajevo Film Festivalu, a ako ga zanima alternativna kultura, može obilaziti piramide u Visokom. Vjerske potrebe, dakako, može zadovoljavati u Međugorju. Ukratko: ispunjen život.

Moguća opcija – Sjeverna Koreja

Ako baš nikako ne želi ostatak života provesti u BiH, Mamić ima još neke sitne izglede na život u inozemstvu, a da pritom izbjegne i europski uhidbeni nalog i Interpol.

Naime, prema dostupnim podacima, na svijetu postoji šest država koje nisu članice Interpola, pa bi Mamić u njima bio siguran od uhićenja: Sjeverna Koreja, Mikronezija i četiri otočne državice u Tihom oceanu – Kiribati, Palau, Tuvalu i Vanuatu.

27. travanj 2024 01:11