StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnakon preboljenja

Zbog ove nuspojave Covida dječak je gotovo izgubio život: njegova majka sada želi upozoriti ostale, evo koji su simptomi

Piše dv
17. prosinca 2021. - 22:46

Kada je mali Cooper Hayton bio pozitivan na koronavirus, pretrpio je infekciju bez simptoma. No, tjednima kasnije, 11-godišnjak se teško razbolio od rijetke nuspojave virusa uočene kod djece, piše The Sun. 

Njegova mama Pippa Crook objasnila je da je četiri tjedna nakon što je Cooper bio pozitivan na Covid dobio nekontroliranu temperaturu. Rekla je i da je njezin sin izgubio apetit, postao letargičan i žalio se na bolove ispod lijevog rebra, kao i na bolove u trbuhu. Odvela ga je liječniku opće prakse koji je sumnjao da Cooper ima sepsu i pozvao hitnu pomoć da ga odvezu u bolnicu, ali liječnici u Royal Lancaster Infirmaryju ubrzo su ustanovili da je razvio dječji upalni multisistemski sindrom.

Rijetko stanje javlja se u manje od 0,5 posto djece koja su imala Covid-19, a samo 1 do 5 na 100.000 zaražene djece zahtijeva bolnički prijem zbog tog stanja. Cooperova visoka temperatura se nastavila i on je dobio mrljasti osip po tijelu, lice mu je postalo natečeno i imao je tamno crvene usne i krvave oči.

Ultrazvuk je pokazao da ima i upaljen želudac i povećanu slezenu. Cooper, koji sa svojom obitelji živi u Milnthorpeu dobio je tri dana antibiotika, 24 sata imunoglobulina i tri dana steroida, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pippa je rekla da kada se Cooper počeo osjećati loše mjesec dana nakon Covida, nije joj palo na pamet da bi te dvije bolesti mogle biti povezane.

- Kao majka osjećate veliku krivnju jer ne znate. Ipak, da je bilo više svjesnosti o ovome, možda bih prepoznala simptome. Djeca su ostala s dugotrajnim oštećenjem srca jer su se toliko puta otpuštala ili im je pogrešna dijagnoza bila postavljena prije nego što su proveli pravilno liječenje. Gotovo je izgubio život, rekla je majka dječaka koji je u bolnici proveo šest dana. 

Srećom, neće imati posljedice, ali njegova majka zato sada podiže svjesnost o bolesti kako bi pomogla majkama u istoj situaciji i ukazala na simptome koji bi mogli spasiti život njihovoj djeci. 

Vaše dijete može imati i druge simptome kao što su:

Osip

Umor i slabost

Bol u trbuhu ili grčevi

Crvene i ispucale usne

Otečene ruke i stopala

Guljenje kože na rukama i stopalima

Glavobolja

Crvene oči

Bolovi u mišićima

Proljev i povraćanje

Natečene vratne žlijezde

26. travanj 2024 20:27