StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZVONO ZA UZBUNU

Zbog delta mutanta Europa na mukama: Za borbu protiv ovog soja virusa nije dovoljno primiti samo jednu dozu cjepiva!

Piše slobodna dalmacija
1. srpnja 2021. - 17:31

Covid potvrda koja bi trebala omogućiti jednostavnije putovanje u cijeloj Europskoj uniji danas je stupila na snagu, no zarazni delta soj koronavirusa već prijeti nekim njezinim ograničenjima. Njemačka je tako najavila zabranu ulaska putnicima iz Portugala gdje je delta varijanta SARS-CoV-2 virusa postala dominantna. Kao što je poznato riječ je o indijskom soju koji je 50 do 60 posto zarazniji od britanskoga, a Portugal je veliko upozorenje drugim članicama EU-a, posebice Hrvatskoj budući smo obje turističke zemlje. Portugal je bio među prvim zemljama koje su nakon strogog zaključavanja, širom otvorile vrata stranim gostima. Željeli su iskoristiti prednost dobre epidemiološke situacije i prije drugih povećati broj turističkih rezervacija. To im se sad vraća naglim širenjem delta soja, piše Slobodna Dalmacija.

Slovenski infektolozi također zvone na uzbunu. Slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ) upozorio je danas kako će prema prvim ocjenama Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) indijski mutant u idućem razdoblju postati dominantan, te krajem kolovoza činiti 90 posto svih novih zaraza na području Europske unije, zbog čega necijepljeni i mladi moraju biti na posebnom oprezu.

Zabrinjava ih činjenica da se delta varijantom koronavirusa mogu inficirati i oni koji su cijepljeni samo prvom od dvije potrebne doze cjepiva, dok je ohrabrujući podatak da oni koji su dobili dvije doze razvijaju dobru zaštitu i prema novoj varijanti. Napominju da je zbog pojave delta varijante potrebna 80 postotna procijepljenost stanovništva da bi zajednica dobila kolektivni imunitet, a u Sloveniji je do sada obje doze cjepiva dobila samo trećina stanovnika. U Hrvatskoj je taj broj i niži.

Borut Štrukelj, profesor farmacije i član vladina stručnog tima za COVID, za Slovensku je televiziju objasnio kako kod  ostalih varijanti koronavirusa vrijedi pravilo da jedan čovjek zarazu može prenijeti na njih još 4 do pet, dok delta varijanta dodatno zarazi osam do devet ljudi. Ono što je pozitivno - nema znakova da delta soj izaziva mnogo teži tijek bolesti ili veću smrtnost.

Unatoč niskim brojkama novozaraženih, kod nas je također zabrinjavajuće širenje delta varijante posebice kad uzmemo u obzir nedovoljnu procijepljenost stanovništva. Indijski soj dosad je pronađen u Zagrebu, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, a danas i u Zadarskoj. Voditelj Službe epidemiologije zadarskog Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić potvrdio kako je i Zadarskoj županiji od devet uzoraka koronavirusa poslanih na analizu, četiri pozitivna na delta soj.

“To je očekivano i u skladu s rezultatima na razini Hrvatske, gdje je u prosjeku za polovicu pozitivnih uzoraka utvrđen delta soj koronavirusa”, kazao je Medić.

To je, naglasio je, još jedan razlog da se stanovništvo cijepi u što većem broju jer se cjepivo Pfizer kojim se cijepi na punktu na Višnjiku, pokazalo djelotvornim protiv delta-soja.

Naši epidemiolozi stalno apeliraju na necijepljeno stanovništvo da se obavezno cijepe, a što se tiče cijepljenih epidemiolog dr. Bernard Kaić voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, kaže kako je „skoro jednaka zaštićenost s dvije doze, ali da je s jednom dozom cjepiva zaštita od delta soja znatno slabija“.

Zbog niske procijepljenosti i zaraznijeg soja Kaić očekuje da nas na jesen ili početkom zime čeka četvrti val, a navodi i da će kroz mjesec, dva dana delta soj postati dominantan u cijeloj Europi. Gostujući na HRT-u dodao je i da su dalmatinske županije ispod prosjeka hrvatske što se tiče cijepljenja, što nikako nije dobro.

Unatoč apelima liječnika interes za cijepljenjem kod nas je pao, i još nismo dohvatili ni 50 posto procijepljenosti odraslog stanovništva jednom dozom. Do jučer u zemlji je utrošeno 2,568 milijuna doza cjepiva. Od toga je 1,488 milijuna cijepljeno s jednom dozom, a 1,080 milijuna osoba s dvije, piše Slobodna Dalmacija.

Hibrid delta plus

U Indiji koja je uspjela smanjiti strahoviti broj prosječnih dnevnih infekcija s pola milijuna na 50.000 novozaraženih, nastao je i novi hibrid delta-plus (kombinacija južnoafričkih i delta sojeva). Predavač na Sveučilištu Harvard i zdravstveni ekspert prof. dr. Vladica Veličković naveo je kako se upravo događa ono na što su znanstvenici upozoravali početkom godine, a to je da su zone visokog cijepljenja i zone s nekontroliranim epidemijama (Indija, Brazil) idealna formula za stvaranje novih sojeva.

Njegova je pretpostavka da će mirna zima biti samo u zemljama s 80 posto cijepljenih, u kojima dominiraju najučinkovitija cjepiva. A mi smo od te brojke daleko, daleko…

26. travanj 2024 09:37