StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPali smo u nesvijest od cijena na ovom otoku

Zbog cijena na placi i prodavači se crvene, a u trgovinama od police do blagajne gel za tuširanje duplo poskupi

Piše PSD.
21. lipnja 2022. - 22:00

Svjedočimo galopirajućem povećanju cijena, ali ludilo kao na otoku Šolti još nismo vidjeli!

Kod njih se one toliko brzo mijenjaju, povećavaju na dnevnoj bazi, da ih prezaposleni prodavači više ni ne uspijevaju ujednačiti na policama i kasi. Pa se događa da gel za pranje rublja kojem je na polici naznačen iznos od 25 kuna, na nekoliko metara udaljenoj blagajni košta preko 50.

Ali počujte i ovo, domaća, žena iz Maslinice je prije neki dan ostala šokirana cijenom kilograma sira gaude, koja je 'doskočila' na 92 kune. A ona za kilogram čajne salame zaustavila se za sada na 130 kuna. Ne dao vam bog da ovdje ostanete žedni, napunite radije bisage vodom, osigurajte se kao deva pred odlazak u pustinju. Jer kako uočavamo u Maslinici, šoltanskom Beverly Hillsu, u dućanu je sve za kunu, dvije, tri, pet i više, skuplje.

Evo i još jednog primjera, boca cedevite koju putno sami pripravite, u Splitu se može naći za 6,99 kuna, a u Maslinici je 9,99. Priča nam još jedna domaća kako je litra poznatom hvarskom vinu plavcu na polici do sada bila 53 kune. U Splitu mu je cijena 44,99 kune. A evo ti ga na, na otočkoj kasi ga je dočekalo naglo povećanje i iznos od 65 kuna na računu. Kada ste na Šolti dobro pazite i u kojem dućanu kupujete, uspoređujte, jer cijena u svima nije ista za isti artikl, piše Slobodna Dalmacija. 

image
Josko Šupić/Cropix


Čini vam se da su cijene potpuno podivljale? U pravu ste, ali preznojit ćete se tek kada vidite koliko košta jedna obična štruca kruha u butigi na otoku!

Kako će tek otočani preživjeti?! Na Braču je kilo riže i po 40 kuna, ‘tariguz‘ do 45, kava i krafna su luksuz, a tek na pazaru... ‘Mliko za dvi bebice mi dođe 110 kuna, a traje 2,5 dana‘

U Splitu je sve jeftinije

- Sve je to ne samo sramotno, nego bolesno, trgovci nas izrabljuju, mi smo žrtve monopola trgovačkog lanca, nekonkurentnosti, nemamo izbora, a liti je sve podređeno bogatom gostu. Ali nisu ni stranci bedasti, vide i oni kako nas se vara. Na regalu jedna cijena, a u kasi je dignu. Je li stoji ta na polici, naplati mi tu cijenu na polici, a ne pričat da je to neko tu tako slučajno ostavija na krivom mistu.

Nemaju dovoljno sezonskih radnika, poslodavci škrtare na radnoj snazi. A koriste lito za brzu veliku zaradu, čekaju dolazak bogatijih gostiju, pa dižu cijene na dnevnoj bazi. Još nas i ludima prave. A imamo i to da je cijena u dućanima s istoka otoka niža, nego u istima na zapadu jer se vrednuje po klijenteli koja puni otočke kapacitete. A Maslinica ima luksuzni hotel, marinu s jahtama. Svako ljeto ista stvar, svake godine sve gore i gore, sve bezobraznije i bezobraznije – kaže nam jedna Šoltanka.

Tako je to kod nas, prigode beru jagode, dok nekome ne smrkne, drugome ne osvane. Išli smo u điradu po Šolti, jedna mama s dvoje male djece nam priča kako su joj jedini izlaz trgovine u Splitu. A da kojim slučajem ne radi, i da sve ostane na mužu, otvoreno kaže kako bi s ovom inflacijom, galopom, ludovanjem cijena na Šolti bila ajme kuku i lele. A zašto?

image
Josko Šupić/Cropix

- Zato što su mi pelene u Splitu za 20 kuna jeftinije nego na otoku. Zato šta baby krema u Splitu dođe 20 kuna, ovde 30 do 40, a tri pakiranja vlažnih maramica 20 kuna, koliko ovde dođe samo jedan. Jer mi najobičniji dezodorans na Šolti dođe preko 30 kuna, pa na kopnu za tu cijenu uzmem dva. Jer gel za kupanje u Splitu dođe devet kuna, a ovde ispod 20, 30 ništa ne moš nać. Neizdrživo je, neizdrživo – kaže nam ta mama.

Na Šolti je, kao i na našim drugim otocima, kažu domaći, najbolje ljeti staviti zube na škanciju, hoće reći na prisilnu dijetu. Pa tko preživi, preživi. A kažemo vam to i poradi cijena na pazaru u Grohotama.

Mladi prodavač Antonio Lovrinčević, Šoltanin inače, veli kako robu friško stalno dovoze ne zbog zarade, nego zbog vjernih kupaca. I oni pucaju po šavovima, cijena raste na svakodnevnoj razini. Transport, gorivo, karta, odlazak na TTTS u Splitu, tugarske trišnje, stalni skokovi, sve to formira iznos na grohotskom pazaru, donosi Slobodna Dalmacija. 

image
Josko Šupić/Cropix

- Evo ja vam iz prve ruke kažem, jučer jedna, danas druga, sutra će bit već treća. Sve je skuplje i skuplje. Ma pusti zaradu, pokušavamo zbog ljudi držati koliko možemo, trudimo se ne povećavat je, ali neizdrživo je. U odnosu na lani sve je 20 do 30 posto išlo gore, počevši od cijene trajekta. I zato je krumpir kilo 10 kuna, kapula 12, salata 18, blitva 18.... - diktira Antonio.

Poskupilo je sve, šoltanski med je na sto kuna, zapaprilo je na maloj peškariji, krafna se može naći za šest kuna, burek 14, kroasan je devet, kava s mlijekom, ali ne ona velika šalica nego osrednja 11 kuna, sok negazirani je 17, kilo petrusimula 50 kuna, breskve 35 kuna, cata 18, ulje preko 20, maslo preko 30, čvrstom jogurtu je cijena s 3,50 skočila na 5,49 kuna. A tek je počelo, a šta će tek biti ovo lito? Majko mila tko će ovo preživjeti.

Pazar

paprika 20 kuna, crvena 25

limun 25

češnjak 45

breskva i nektarina po 35

krastavac 12

cherry rajčice 35

mrkva 15

tikvica 12

trešnja 35

fažol 35

Dućani

keksi domaćica 20 kuna, u Splitu domaćica 11,99

čoko cookies 17,49 kuna, u Splitu čoko cookiesi 12,99

jadro keksi 12,99, u Splitu jadro 9,99

paris keksi 21,99 kn, u Splitu paris 11,99

cedevita boca 340 ml 9,99, u Splitu cedevita 6,99

zvijezda kukuruz šećerac 11 kuna, u Splitu šećerac 7,99

raženo brašno 9,99 u Splitu, na Šolti raženo brašno 8,99

sir ribanac 9,79 u Splitu, ribanac 6,99

sir ABC Belje 7,39 u Splitu, sir ABC Belje 6,99

violeta 3 sloja, 10 rola, 37,49 kn u Splitu, na Šolti 29,99

pepsi cola 2 litre 17,49 u Splitu pepsi 10,99

vindi sok 1 litra 11, u Splitu vindi 6,99

mlijeko bez laktoze 15 kn, u Splitu bez laktoze 11,99

brašno glatko brašno 11,49, u Splitu glatko brašno 8,99

coca cola 1,5 litra 13,99, u Splitu cola 11,49

16. travanj 2024 19:29