StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVRUĆINE POJAČALE STRES

Završio ljetni rok mature: Pristupnici padali u nesvijest i s mobitela prepisivali Krležu, nastavnici se bunili što su došli učenici iz samoizolacije

Piše slobodna dalmacija
1. srpnja 2021. - 21:11

Iza 31.779 maturanata i ostalih kandidata jedno je od najstresnijih razdoblja – završnim danom lipnja ispisani su i zadnji ispiti ovogodišnjeg ljetnog roka državne mature. Što je napravljeno, napravljeno je, slijedi iščekivanje do 14. srpnja kada će biti objavljeni privremeni rezultati mature, nakon toga slijedi rok za žalbe i prigovore pa objava konačnih rezultata 21. srpnja, piše Slobodna Dalmacija.

Padanja u nesvijest zbog nesnosnih vrućina, izostanka klimatiziranih prostorija te obveze nošenja maske tijekom pisanja ispita, pobuna nastavnika zbog dopuštenja da u prostorijama škola maturu pišu i učenici u samoizolaciji, pisanje mature pod posebnim epidemiološkim mjerama, to su samo neki od najupečatljivijih događaja koji su obilježili ovogodišnju državnu maturu.

No, unatoč tome, u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnjoj ustanovi za provedbu mature, zadovoljni su ovogodišnjim organizacijom, kao i činjenicom da su se nemili događaji zadržali uglavnom na pojedinačnoj razini, bez većih izgreda i ugroza.

- Uistinu moram iskazati zadovoljstvo što su, unatoč svim okolnostima i epidemiološkim mjerama kojih su se svi morali pridržavati, ispiti mature provedeni bez većih potresa. Nismo zaprimili nijednu pritužbu na ranije otvaranje ispita, pogrešno pakiranje ili krađu ispita i slično, što se znalo događati proteklih godina - rezimira Vinko Filipović, čelni čovjek NCVVO-a, koji zasluge za dobro organiziranu maturu najprije pripisuje školama, ravnateljima, ispitnim koordinatorima te dežurnim nastavnicima, kao i mjerodavnima u NCVVO-u.

Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

Ipak, doznali smo i još neke zanimljive pojedinosti koje su detektirane tijekom pisanja ispita ovogodišnje mature.

Tako je ukupno šest pristupnika ulovljeno u nedopuštenoj radnji "ilegalnog" korištenja mobitela, koji im je potom i oduzet. Za najviše njih, ukupno četvero, fatalan je bio - Filip Latinovicz. Naime, tih četvero maturanata koristilo se mobitelom tijekom pisanja eseja iz hrvatskoga jezika više, A razine, na kojemu je tema bio upravo ulomak iz romana „Povratak Filipa Latinovicza“.

Ostalih dvoje ovo je nedopušteno sredstvo rabilo na testu iz engleskoga jezika te matematike, oba osnovne, B razine. Za njih je matura u ovom roku završena, jer Pravilnik o polaganju državne mature kaže kako se za taj prekršaj „koji je primijećen prije, tijekom ili nakon polaganja ispita državne mature ili tijekom ocjenjivanja izriče mjera poništavanja svih položenih ispita i zabrana polaganja ostalih ispita u tome ispitnom roku“.

Drugim riječima, na maturu mogu ponovno izići tek na jesen.

Još jedna zanimljiva situacija zabilježena je ove godine. Na testove A i B razine iz hrvatskoga jezika izišlo je ukupno 27.534 maturanata i drugih kandidata. Međutim, na eseju iz istog obveznog predmeta pojavilo se njih ukupno 27.383 ili 151 manje?! Što se dogodilo i zašto se taj 151 pristupnik nije pojavio na eseju koji se, ovisno o razini, pisao dva, tri dana nakon testa, u Centru zasad ne znaju.

- Ne možemo konkretizirati je li se u tim slučajevima radilo o bolesti, spriječenosti nekom nepredviđenom okolnosti ili nečemu sličnom. Iako ni ove godine nije bilo minimalnog praga prolaznosti za esej iz hrvatskoga jezika, drugim riječima, taj se predmet mogao proći i ako je pristupnik doslovno na eseju predao prazan papir, a dobro riješio test, ipak je vrijedila obveza da se morao barem pojaviti na pisanju eseja - objašnjava Vinko Filipović.

Prevedeno - 151 maturant koji se bez pravog razloga nije pojavio na eseju iz hrvatskoga jezika vjerojatno može upisati pad toga predmeta, a budući da je riječ o obveznom predmetu, i pad mature u ljetnom roku. Novu šansu mogu potražiti tek na jesen, piše Slobodna Dalmacija.

DRUGA ŠANSA

COVID pozitivni učenici

- Što se tiče glavnih predmeta, samo pet učenika iz samoizolacije polagalo je engleski jezik te njih još dvoje hrvatski

- Ispitu iz engleskog jezika, koji se pisao već početkom lipnja, nije se moglo odazvati sedam COVID pozitivnih maturanata, a hrvatskome njih četvero

- COVID pozitivni učenici s ljetnog roka maturu mogu polagati na jesenskom roku

'SPORNI' SLUČAJEVI

Sve će se znati do 14. srpnja

Što će biti s pristupnicima na maturi koji su kolabirali tijekom pisanja ispita i završili na Hitnoj te nisu bili u mogućnosti završiti testiranje? Hoće li im ti ispiti biti priznati ili će morati ponovno polagati maturu?

- Svi slučajevi doći će u NCVVO, a nadležno povjerenstvo Centra, kao i stručna predmetna povjerenstva, razmotrit će svaki slučaj pojedinačno. Znamo da je uvjet za prolaznost dovoljan broj bodova, ali o svemu ćemo više znati već 14. srpnja kada budu objavljeni preliminarni rezultati mature, a nakon toga slijede još dva dana za prigovore - kaže Vinko Filipović.

01. svibanj 2024 19:01