StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkrasan ‘poticaj‘

Zašto država ‘kažnjava‘ studente koji žele zaraditi? U sezoni ne mogu raditi ni puna dva mjeseca jer će probiti limit, a njihovi roditelji će to onda skupo platiti

Piše sanja stapić/sd
29. lipnja 2022. - 15:48

Ministar financija Zdravko Marić obećao je studentima povećanje limita godišnjih primitaka od 15 tisuća kuna za uzdržavane članove obitelji kako njihovi roditelji ne bi gubili pravo na olakšicu na djecu, piše Slobodna Dalmacija.

Radi se o poreznim poštedama za članove obitelji koji mogu biti uzdržavani samo ako svi njihovi bruto primici u jednoj godini, oporezivi i neoporezivi, ne prelaze 15 tisuća kuna. U protivnom, ako dijete, bilo ono učenik ili student, imalo dvije ili 20 godina, u godini ima više od 15 tisuća kuna primitaka, ne može biti uzdržavani član i roditelji koji takvu djecu imaju na svojim poreznim karticama moraju vratiti kompletnu godišnju olakšicu na djecu.

Niske plaće

Konkretno, to znači da će roditelj studenta koji mu je prvo dijete i koristi olakšicu na to dijete, ako ono ovog ljeta zaradi 15.001 kunu ili 20 tisuća kuna, morati vratiti 4200 kuna olakšice koju je koristio na svoje prvo dijete za ovu godinu. Toliko će morati vratiti roditelj s mjesečnom plaćom od 6500 kuna, 10 tisuća ili 20 tisuća kuna neto plaće jer toliko iznosi porezna pošteda na prvo dijete.

Svaki roditelj koji plaća porez na dohodak ima pravo na 1750 kuna neoporezivog dohotka mjesečno na prvo dijete što je 21 tisuća kuna godišnjeg neoporezivog dohotka, odnosno ta olakšica donosi 350 kuna veće mjesečne plaće u odnosu na osobe bez uzdržavane djece ili 4200 kuna godišnje.

Jedini koji će morati vratiti manje su oni s malim plaćama jer zbog niskih dohodaka nisu iskoristili cijelu olakšicu na djecu. Tako zaposleni roditelj s plaćom od 6000 kuna može koristiti samo 312 kuna olakšice na prvo dijete od kompletne olakšice od 1750 kuna mjesečnog neoporezivog dohotka te ako je njihovo prvo dijete student koji je zaradilo više od 15 tisuća kuna ove godine, morat će vratiti 1200 kuna za cijelu ovu godinu.

Oni s plaćama od 5750 i manje kuna, neće poreznicima morati vratiti ništa ako njihova djeca prekorače limit za uzdržavanog člana obitelji, jer na tu djecu nisu iskoristili ni lipe olakšica pošto su im plaće manje od olakšice pa nisu platili ni lipe poreza.

image

Na studentskim servisima ponuda poslova je sve veća

 

Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Podrška od poslodavaca

Hrvatski studentski zbor je prije dva mjeseca pokrenuo pitanje povećanja limita poreznih olakšica studenata koji su na poreznoj kartici roditelja i skrbnika s 15 tisuća na 22.500 kuna, no ministar financija se sastao s njima tek ovog tjedna, i to nakon što su organizirali peticiju koju je do petka potpisalo 12.100 ljudi koji smatraju da 15 tisuća kuna limita nije u skladu sa studentskom satnicom i mogućnostima rada.

Studenti ističu da u sezoni ne mogu raditi ni puna dva mjeseca jer će probiti limit od 15 tisuća kuna, a ne rade samo u sezoni nego često obavljaju jednodnevne poslove, uglavnom nekoliko puta na mjesec. Rad im je dodatni izvor financiranja, jer im stipendije i obiteljsko financiranje nisu dovoljni za osnovne životne i studentske potrebe, a ove im je godine još teže zbog stalnih poskupljenja.

Studenti ističu da je minimalna satnica prije četiri godine, u 2018. godini, iznosila 21,50 kuna, a ove godine je 29,30 kuna, dok je porezni limit za njihove roditelje cijelo vrijeme utvrđen na istih 15 tisuća kuna.

Studentskim zahtjevima potporu daju i poslodavci koji ove sezone teško nalaze radnike u turizmu, trgovini i graditeljstvu i koji su mišljenja da bi trebalo udvostručiti limit. Ipak, bilo je i onih koji ukazuju da je rad preko studentskih ugovora poslodavcima značajno jeftiniji, a studenti su manje zaštićeni od radnika, pa tako mogu biti i iskorištavani i konkurencija ostalim radnicima.

Vraćali nagrade

Ipak, činjenica je da limit godinama nije povećavan za razliku od minimalne studentske satnice, a prije gotovo četiri godine su, kada se mijenjao zakon o porezu na dohodak, sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva u javnoj raspravi predložili da se limit za poreznu olakšicu poveća na 30 tisuća kuna, i to baš zbog stipendija za mobilnost koje ulaze u taj limit.

Povećanje limita nije prošlo, ali stipendije i nagrade za izvrsnost ušle su u izuzetke koji ne ulaze u limit za uzdržavane članove obitelji. Do tada su roditelji znali vraćati dekanove nagrade i stipendije kako bi im ostala porezna olakšica na djecu.

Što ne ulazi u limit

Pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove u limit od 15 tisuća kuna ne ulaze: socijalne potpore, doplatak za djecu, oprema novorođenog djeteta, obiteljske mirovine djece nakon smrti roditelja, darovanja pravnih i fizičkih osoba za zdravstvene potrebe do visine stvarno nastalih izdataka, naknada troškova prijevoza na posao.

Osim toga, tu su i odštete od osiguranja isplaćene zbog teške ozljede i priznate invalidnosti, stipendije, nagrade za izvrsnost učenika i studenata isplaćene iz proračuna i nepovratna sredstva koja se isplaćuju iz proračuna, fondova i programa Europske unije i drugih međunarodnih fondova i programa uređenih posebnim propisima i međunarodnim sporazumima, u svrhu obrazovanja i stručnog usavršavanja.

Također, tu ne ulaze potpore djetetu za školovanje do 15. godine života koje poslodavac isplaćuje djetetu umrlog ili bivšeg radnika kod kojeg je nastupio potpuni gubitak radne sposobnosti, nagrade učenicima za vrijeme praktičnog rada i naukovanja, naknade učenicima za vrijeme dualnog obrazovanja, nacionalna naknada za starije osobe...

07. svibanj 2024 03:57