StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMEDITERAN U KRIZI?

Zaraza se nekontrolirano širi: Portugal se pozdravio sa sezonom, Španjolska je na velikim mukama

Piše slobodna dalmacija
15. srpnja 2021. - 21:11

Sezona je na Mediteranu dovedena u pitanje. Mladi ljudi, redom necijepljeni, raširili su novi delta soj covida-19 diljem Europe. Jučer su u Portugalu, gdje je stanje najteže, i gdje se, nažalost, mogu pozdraviti s turističkim ljetom 2021., evidentirana 4.153 nova slučaja. Utješno je da se ne bilježi veći broj pacijenata koji traže liječničku pomoć i zahtijevaju hospitalizaciju jer se mahom radi o mlađoj poulaciji koja je otpornija na bolest. Mali je i broj smrtnih slučajeva, piše Slobodna Dalmacija.

Ukupan broj zaraženih u toj zemlji s nešto više od 10 milijuna stanovnika dosegao je 916.599 slučajeva od početka pandemije, a ni rigorozne epidemiološke mjere koje su u međuvremenu uvedene - ne uspijevaju obuzdati širenje zaraze. Nije pomogao ni policijski sat u 45 općina, uključujući Lisabon, Porto i Albufeiru, kao ni ranije zatvaranje restorana i neprehrambenih trgovina tijekom vikenda.

Španjolska je prešla prag od 4 milijuna slučajeva koronavirusa od početka pandemije nakon što je imala 43.960 novozaraženih. Zaraznija delta varijanta virusa, potaknula je širenje bolesti među mladima s grloboljom kao glavnim simptomom.

Četrnaestodnevna stopa zaraze u Španjolskoj iznosi blizu 437 slučajeva na 100.000 stanovnika.

"Završetkom školske godine, povećanim kretanjem i većom socijalnom interakcijom, krivulja kumulativne incidencije je ponovo porasla", rekla je ministrica zdravstva Carolina Darias.

U Kataloniji ne rade noćni klubovi. Javna okupljanja ograničena su na 500 ljudi i svi moraju imati negativan test ili biti cijepljeni. Procijepljenost je visoka, ali među starijima od 40 godina, a zaraza buja među mladima. U tjedan dana brojevi su se u Kataloniji upeterostručili!

Sve to je Španjolsku dovelo u nezavidnu situaciju naročito nakon što je Njemačka cijelu Španjolsku proglasila rizičnim područjem jer se stopa zaraze od covida-19 u samo tjedan dana više nego udvostručila, a delta varijanta proširila među necijepljenim mlađim osobama.

Po odluci, koja uključuje i popularne turističke destinacije Baleare i Kanarske otoke te stupa na snagu u nedjelju, putnici će morati po povratku u Njemačku pokazati negativan test na koronavirus kako bi izbjegli karantenu.

Daljnji porast stope zaraze u Španjolskoj mogao bi dovesti do obavezne karantene za necijepljene putnike, stvarajući nesigurnost po pitanju putovanja uoči vrhunca sezone školskih praznika, tijekom koje Nijemci preplave morske destinacije.

Španjolska, koja je poput Hrvatske izrazito ovisna o turizmu, s jedne strane pokušava privući strane goste a s druge držati broj zaraženih pod kontrolom, što joj i ne uspijeva najbolje.

Španjolska, Portugal i Cipar su u crvenoj zoni, a to im stvara velike probleme u prodaji turističkih aranžamana u špici sezone.

U Grčkoj situacija s koronavirusom nije blistava, ali ni tako teška kao u već spomenutim zemljama.

Jučer je tako zabilježeno 2.935 oboljelih ili preko šest stotina slučajeva više u tjedan dana, pa je Vlada ograničila rad kafića i noćnih klubova. Poslužuju se samo gosti koji sjede, što će, opravdano strahuju ugostitelji i vlasnici diskoteka, ugroziti turističku sezonu.

U Grčkoj na sve moguće načine pokušavaju motivirati stanovništvo na cijepljenje, no za sada im to ne polazi za rukom u onom omjeru kojeg priželjkuju. Cijepljeno je 38 posto populacije, što je očito nedovoljno da bi se, u okolnostima kad zbog turističke sezone u Grčku pristiže veliki broj gostiju, othrvali bolesti. Vlada onima koji pristupe cijepljenju nudi novac, a mladima besplatne mobilne podatke. Cilj im je do jeseni procijepiti 70 posto građana.

Da je sve u cijepljenju, pokazuje epidemiološka situacija na Malti. Oni su procijepili čak 79 posto odrasle populacije s dvije doze, pa na dan 27. lipnja, nisu imali nijednog oboljelog. No, početkom turističke sezone, zabilježili su nove slučajeve što ih je potaknulo na razmišljanje o mjerama kojima bi suzbili širenje virusa.

Malta je tako bila odlučila zatvori granice necijepljenim osobama protiv koronavirusa, da bi samo nekoliko sati prije nego je ta odluka trebala stupiti na snagu, od nje odustala i takvim putnicima nametnula karantenu.

Malta je danas zabilježila 218 slučajeva, a čak 90 posto otpada na necijepljene osobe mlađe dobi, piše Slobodna Dalmacija.

20. travanj 2024 00:10