StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAOŠTRAVA SE

Zaoštrava se: članice EU-a žele sankcije protiv Srbije; Jedan od ubijenih napadača na Kosovu je Vulinov tjelohranitelj?

Piše Dv
27. rujna 2023. - 15:01

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) izjavio je danas da je jedan od ubijenih napadača u Banjskoj Bojan Mijailović bio telohranitelj šefa "Bezbednosno-informativne agencije Srbije" (BIA) Aleksandra Vulina tijekom njegove posljednje posjete Kosovu 2013., navodi Radio Slobodna Europa.

Podsjetimo, u blizini manastira Banjska u opštini Zvečan 24. rujna došlo je do oružanog sukoba i naoružane grupe u kojem su ubijeni kosovski policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Kosovo ovaj napad smatra terorističkim i za njega optužuje Srbiju, dok Beograd negira da ima bilo kakve veze s napadom.

Svečlja je na Facebooku naveo da je država Srbija u potpunosti uključena "u ovaj teroristički napad s ciljem destabilizacije Republike Kosovo".

Svečlja je dodao da su Radoičić i Vulin na američkoj crnoj listi i da su "obojica među najbližim ljudima predsjednika Srbije".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova 26. rujna je rekao da je Radoičić, potpredsjednik Srpske liste – najveće srpske stranke na Kosovu koja ima podršku Beograda, organizirao napade i da je sudjelovao u njima.

On je objavio snimak iz drona za koji tvrdi da se na njemu može vidjeti naoružani Radoičić u grupi muškaraca, u iniformi je i ima oružje.

Kakva lakrdija: u Srbiji dan žalosti zbog ubijenih napadača na kosovskog policajca, a isto je uveo i Dodik?!

U Srbiji je na te tvrdnje reagirao jedino ministar vanjskih poslova Ivica Dačić (poznat i kao spin majstor) navodeći da to "očigledno" nije snimak napravljen u danu napada na sjeveru Kosova.

Napade na kosovsku policiju osudile su SAD i Europska unija, a upućeni su i pozivi da se počinitelji privedu pravdi.

Mnoge članice Europske unije traže uvođenje mjera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj, naveli su diplomatski izvori Radija Slobodna Europa, bez preciziranja o kojem broju država se radi.

06. svibanj 2024 09:41