StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEVO ODGOVORA...

Zalijepili ste ceduljicu sa šifrom na svoja vrata. Kako ćete znati da je popisivač bio i odradio posao?

Piše jutarnji list
8. listopada 2021. - 16:30

Prije 11 dana završilo je digitalno popisivanje stanovništva, a svaki građanin koji se samopopisao, na stranicama Državnog zavoda za statistiku dobio je šifru koju je dužan zalijepiti na svoja ulazna vrata, donosi Jutarnji.

No, kako možemo znati da je popisivač obavio svoj posao? Hoće li nam zvoniti na vrata sve dok nas ne zatekne kod kuće ili će ostaviti ceduljicu s porukom na vratima ili kod susjede.

Građanima koji su na vrata zalijepili svoje šifre, popisivači bi trebali ostaviti obavijest o tome da su popisani. Onima koji su zaboravili ili nisu htjeli zalijepiti šifru na vrata, ostaviti će ceduljicu s brojem telefona pa će ih građani moći naknadno telefonski kontaktirati.

Što se tiče terenskog popisivanja, ono je započelo 27. rujna i traje do 17. listopada.

Na stranicama Državnog zavoda za statistiku stoji da će dolaskom u stanove popisivač popisati sve osobe, kućanstvo i stan. Jedna osoba može dati vlastite identifikacijske podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva, a ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Ako vas popisivači ne zateknu kod kuće, također će na vratima ostaviti svoj broj telefona kako bi se s njim mogli dogovoriti za novi termin popisivanja.

"Cijelo vrijeme dok traje popis u interesu popisivača uvijek je da na vrata pokuca više puta", rekao je Damir Plesac, glavni koordinator za popis.

Do sada se, od početka samopopisivanja, od 13. do 26. rujna, samopopisalo preko 1.420.000 građana, a Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, za odaziv kaže da je iznad svih očekivanja.

Među županijama prednjači Grad Zagreb gdje se samopopisalo preko 50 posto građana, a sve ostale županije, osim Ličko-senjske županije, imaju preko 20 posto samopopisanih građana.

Građani koji su se samopopisali tvrde da još nisu počeli dobivati obavijesti popisivača, na svojim vratima, a ne zna se čeka li se 27. listopada kad će završiti cijeli proces popisa stanovništva ili se jednostavno ne žure. Iz Zavoda kažu da je u tom slučaju najbitnije biti digitalno upisan te da je u sustavu već sve zabilježeno, donosi Jutarnji.

24. travanj 2024 12:57