StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTEŽAK PORAZ |

ZAGREB OPALIO BERNARDIĆU IZBORNI ŠAMAR - SDP je u svojoj utvrdi ostvario najgori rezultat u zadnjih 20 godina

Piše Slobodna Dalmacija
6. srpnja 2020. - 07:36
Najzvučniji šamar SDP-u i njegovom lideru Davoru Bernardiću  opalio je grad Zagreb. Nikad u zadnjih 20 godina SDP na parlamentarnim izborima nije ostvario ovakav debakl u glavnom gradu, piše Slobodna Dalmacija.

Generalno gledano kad se pribroje glasovi SDP-a i lijevo-zelene koalicije Možemo!, Zagreb i dalje većinski diše više 'ulijevo' međutim, pojedinačno je stranka Andreja Plenkovića potukla SDP i osvojila najviše glasova. Na prošlim izborima predsjednik HDZ-a je u Zagrebu izgubio od liste koju je vodio Zoran Milanović, a ovaj put porazili su Bernardića i njegove uzdanice. SDP je umalo preteklo i Možemo, riječ je o samo jedan posto razlike u korist Restarta, a obje opcije osvajaju jednak broj mandata, po tri. 

Na parlamentarnim izborima 2011., SDP-ova lista je u metropoli  dobila deset mandata, na izborima 2015., i 2016., sedam, a sada samo tri. Budući je jednu saborsku fotelju od te tri, osvojila Anka Mrak Taritaš (Glas), u parlament idu samo dvojica SDP-ovaca sa zagrebačke liste - predsjednik Davor Bernardić i glavni tajnik Nikša Vukas

Omjer mandata na zadnjim izborima 2016., u Zagrebu je bio sedam za SDP-ovu koaliciju (39,36 posto), pet za HDZ (31,63), a jedan mandat je pripao Mostu.

Ovaj put HDZ je pojedinačno dobio najviše (28,30 posto), Restart 22,29 posto, Možemo 21,13 posto, četvrti je Škorin Domovinski pokret 8,95 posto, pa Most 8,14 posto, te koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa s 6,34 posto. Povijesno loš rezultat ostvarila je i Bandićeva stranka rada i solidarnosti samo 1,01 posto.

Jednako katastrofalno prošao je i posrnuli Živi Zid okupljen u platformu Dosta pljačke s osvojenih 1,6 posto.
Iz prve jedinice u Sabor idu Andrej Plenković, Željko Reiner, Nina Obuljen Koržinek, Zvonko Milas i Darko Klasić iz HDZ-a, iz SDP-a Davor Bernardić i Nikša Vukas, iz Glas-a Anka Mrak Taritaš, s liste Možemo! Sandra Benčić, Tomislav Tomašević i Damir Bakić, iz Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković, iz Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović, te s liste Mosta Marija Selak Raspudić, piše Slobodna Dalmacija.
16. travanj 2024 06:50