StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDr. Luka Matak

Zadarski ginekolog prvi u svijetu napravio operaciju kojom je odstranio karcinom bez noža i endoskopskih rupica

Piše Lada Burčul/sd
11. listopada 2023. - 18:46

Opća bolnica Zadar srušila je sve predrasude o tzv. „malim“ regionalnim bolnicama i probila se doslovno u svjetski vrh: godinu dana nakon što su na Odjelu za ginekologiju napravili prvu vNOTES operaciju u Hrvatskoj, kod benignih tumora, ovu je metodu prije mjesec dana zadarski ginekolog dr. Luka Matak počeo primjenjivati i kod zloćudnih tumora - karcinoma maternice. Revolucionarnu metodu je u Zadru dr. Matak počeo primjenjivati praktično prvi u svijetu, s obzirom da je takav način odstranjivanja oboljelih organa do tada bio samo opisan u belgijskom Bonheidenu, u bolnici gdje je dr. Matak prošao edukaciju, piše Slobodna Dalmacija.

Tehnika koju je lani u srpnju dr. Luka Matak primijenio prvi u Hrvatskoj, vNOTES, podrazumijevala je, kod nas nepoznatu, primjenu minimalno invazivne kirurgije: bez klasičnih rezova i bez „laparoskopskih rupica“, operaciju je dr. Matak izveo kroz postojeći otvor na tijelu: NOTES je skraćenica od „natural orifice transluminal endoscopic surgery“, koristi se prirodni otvor kako bi se ušlo u tijelo, a slovo „v“ ispred naziva označava da se radi o operaciji kroz rodnicu (vaginu). Od prve lanjske u srpnju, dr. Matak, specijalist ginekologije i opstetricije, i njegova ekipa u operacijskoj sali u Zadru izveli su 78 vNOTES operacija, te na taj način obavljali vađenje maternice i drugih okolnih organa. Nakon histerektomija izvedenih vNOTES metodom, žene se dan nakon operacije otpuštaju iz bolnice.

- Sa vNOTES procedurom do sada smo u Zadru operirali 78 pacijentica, ali smo ovu metodu koristili samo u benignoj patologiji, te uroginekologiji. Sada smo se odlučili na operaciju onkoloških bolesnica, konkretno se radi o karcinomu endometrija, kolokvijalno raku maternice. Zaista smo tom metodom zahvat izveli prvi u svijetu, točnije opisao ju je belgijski liječnik istoga mjeseca kad smo mi tu operaciju napravili. Prethodno je ona izvedena u Kini i u Americi, također vNOTES metodom, dakle vaginalna histerektomija, ali na drugačiji način, naš je pristup u samom izvođenju bitno drugačiji i za pacijentice puno povoljniji. Upravo zato ova metoda, koja je pokušana u Kini i Americi, nije zaživjela u praksi, jer postoje nedostaci kod izvođenja – objašnjava dr. Luka Matak, 35-godišnji zadarski ginekolog.

Nakon što je lani izveo ovu operaciju u Zadru, ginekolozi iz desetak najvećih bolnica u Hrvatskoj dolazili su tijekom godine na edukaciju u Zadar. Kroz proteklu godinu tako su vNOTES metodu savladali liječnici iz KBC Split, Rijeka, Osijek, Sestre milosrdnice, iz Klinike za tumore Zagreb, KB Merkur, iz Općih bolnica Gospić, Šibenik, Zabok…

- Kolege ginekolozi su na naš Odjel u Zadru dolazili vidjeti kako se vNOTES tehnikom izvodi histerektomija (uklanjanje jajnika, maternice i jajovoda), nakon čega su implementirali svoje znanje u ustanovama gdje rade. Negdje se već izvode operacije, u Splitu do sada nekoliko, u Klinici za tumore također, u KB Merkur i OB Šibenik, a uskoro će u KBC Osijeku i Rijeci. Vremenom će i drugi ginekolozi u Hrvatskoj morati početi raditi vNOTES metodom, s obzirom da su i pacijentice mahom već upoznate s činjenicom da ova metoda postoji i da nakon uklanjanja organa bez reza praktično sutradan idu kući, bez značajnih nuspojava – kaže dr. Matak.

Međutim, zadarska bolnica dobila je i veliko priznanje, uz činjenicu da je u minimalno invazivnoj kirurgiji educirala hrvatski ginekološki kadar: Opća bolnica Zadar odabrana je, prva u Hrvatskoj i u istočnoj Europi, kao centar za edukaciju i certficiranje.

- Od Europskog društva za ginekološku endoskopiju (ESGE), sa sjedištem u Bruxellesu, dobili smo potvrdu da smo prva bolnica u Hrvatskoj gdje će otvoriti centar za certificiranje. Radi se o tzv. GESEA (The Gynaecological Endoscopic Surgical Education and Assessment) edukacijskom centru. ESGE ima samo desetak centara u svijetu gdje provode certificiranje i gdje dolaze ginekolozi koji žele ostvariti međunarodni certifikat u endoskopiji. Kad završe sva tri nivoa edukacije, dobivaju titulu minimalno invazivnog ginekologa kirurga. Taj certifikat prepoznat je u cijelom svijetu, a sada će se on moći stjecati u Općoj bolnici Zadar – kaže dr. Luka Matak.

Možemo li sada detaljnije objasniti: prvi vaš korak u minimalno invazivnoj kirurgiji (vNOTES) bila je edukacija u Belgiji?

- Lani u svibnju sam prošao edukaciju vNOTES načina operiranja u Bonheidenu u Belgiji, a u srpnju u Zadru izveo prvi histerektomiju vNOTES metodom u Hrvatskoj. Kroz rodnicu su odstranjeni maternica, oba jajnika i oba jajovoda, bez klasičnog reza.

Jednostavno rečeno, vNOTES je kirurgija u ginekologiji gdje nema rezanja, ali ni uboda po trbuhu za laparoskopsku, lakšu varijantu ginekoloških operacija, već se za pristup u tijelo koristi isključivo rodnica?

- Tako je. Nakon prve takve operacije lani u srpnju, na Odjelu ginekologije OB Zadar napredovali smo na još dvije razine, u pravcu uroginekološke kirurgije. Uveli smo nove tehnike, jednu koristimo kod kompletnog prolapsa (ispadanja) spolnih organa, a drugu, koju sam sâm osmislio, u slučajevima spuštanja samo mokraćnog mjehura. Prva metoda kojom podižemo organe (maternicu, rektum i mokraćni mjehur) koji ispadaju kroz rodnicu primjenjuje se samo u Belgiji i u OB Zadar, a radi se o autolognoj transplataciji tkiva, znači transplataciji jedne vrste tkiva s određenog mjesta osobe na drugo mjesto. Transplatiramo jedan dio ravnog mišića trbuha u područje zdjelice. Pomoću njega, s obzirom da je čvrst i može izdržati pritisak, podižemo mjehur, rektum i vrh rodnice. Sve bez noža, vNOTES PREFAP pristupom. Do sada se u uroginekologiji koristila mrežica za prevenciju prolapsa, međutim i svjetska i europska ginekološka organizacija napuštaju mrežice zbog velikog broja komplikacija. Iako se plasira također kroz rodnicu, neke od komplikacija su doživotne i teško ih je liječiti – kaže dr. Matak.

Drugu metodu za „vraćanje“ mokraćnog mjehura ste sami osmislili?

- Druga uroginekološka metoda koju sam baš ovdje osmislio je tzv. vNOTES PLASTRON. Plastron je sinonim za štit, radi se također o autolognoj transplataciji, točnije transpoziciji, gdje se takvom vrstom tehnike liječe samo prednji defekti, kada dolazi do spuštanja samo mokraćnog mjehura. Pomoću vNOTES-a izoliraju se četiri fiksne točke u zdjelici na koje se „navuče“ štit, skupa s mokraćnim mjehurom. Pojednostavljeno, modificirali smo klasičnu plastron tehniku i postupak učinili sigurnijim. To smo napravili prvi u svijetu. Obje metode se rade vaginalno, bez noža i klasične laparoskopije – objasnio je dr. Matak.

To ste sve radili kroz proteklu godinu, no sada je došlo do prave revolucije na Odjelu ginekologije u Zadru: vNOTES metodu ste počeli primjenjivati na onkološke bolesnice?

- Sve ove procedure odnosile su se na pacijentice s benignom patologijom, a sada smo napravili prvu histerektomiju vNOTES metodom kod žene s karcinomom. Radilo se o karcinomu endometrija, dakle maternice. Karcinom endometrija je najčešći ginekološki malignitet. Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira oko tisuću karcinoma endometrija, a u Općoj bolnici Zadar operiramo oko 60 pacijentica sa ovom malignom bolešću. Po čemu je metoda kojom od sada u Zadru operiramo drugačija? Dosadašnji pokušaji u svijetu nisu postali praksa najviše zbog dohvata limfnih čvorova uz zdjelične krvne žile, jer ne radi se samo o odstranjivanju maternice, jajnika i jajovoda. Do sada se, u slučajevima opisanima u Kini i Americi, prvo radila histerektomija nakon čega se išlo do limfnih čvorova, a mi prvo idemo do limfnih čvorova i izoliramo ih, pa onda radimo histerektomiju. Zašto je to bolje? Zato što je u prvom slučaju tehnika komplicirana, žene su bile u Trendelenburg poziciji, nagnute na glavu pod kutem od 30 stupnjeva, tako da su noge iznad razine glave, a žene koje imaju karcinom endometrija teško to podnose jer su mahom pretile i ugrožena im je respiratorna funkcija, taj položaj ne mogu dugo izdržati. Svi su koristili lateralni pristup kako bi došli do limfnih čvorova uz zdjelicu, što je teže i zbog načina dolaska do njih, kao i zbog njihove slabije vidljivosti. Kod položaja koji smo mi osmislili, vodoravnog, mi ulazimo kroz središnji dio rodnice i kroz prostor bez velikih struktura, a dolazimo do istih mjesta. Žene ne moraju biti u Trendelenburg poziciji, nije im ugrožena respiratorna funkcija, a crijeva i mast, koji inače onemogućavaju optimalnu vizualizaciju kod pretilih žena u spomenutoj poziciji, ovdje ne smetaju. Pacijentice dva sata nakon sata nakon operacije samostalno ustaju i mokre, nemaju urinarni kateter, a sutradan idu kući – kaže mladi zadarski ginekolog Luka Matak.

- Dr. Jan Baekelandt iz belgijskog Bonheidena je to opisao u kolovozu ove godine, a ja sam praktički paralelno s tim izveo prvu operaciju, bez saznanja o njegovom stručnom opisu. Stručnim rječnikom, retroperitonealnu izolaciju limfnih čvorova čuvara, kod karcinoma endometrija, izvodili su u svijetu tzv. lateralnim pristupom kroz rodnicu, koji je manjkav. Mi smo napravili prvu retroperitonealnu disekciju limfnih čvorova vNOTES pristupom na način da smo upotrebljavali medijalni rez za ulaz u te postranične prostore mjehura. Prednosti su velike - ustvrdio je dr. Matak, naglasivši da bez kupnje specijalne opreme, što je prepoznala uprava zadarske bolnice, te bez potpore kolega na Odjelu ginekologije OB Zadar na čelu sa šefom dr.med. Zdenkom Matasom, ovaj uspjeh ne bi bio dosegnut.

- Ovim putem se zahvaljujem svim zaposlenicima Odjela ginekologije, anesteziolozima, urolozima i abdominalnim kirurzima koji čine jedan veliki tim bez kojih uspjeh ne bi bio moguć – istaknuo je Luka Matak.

30. travanj 2024 08:47