StoryEditorOCM

Zabrinjavajuće izvješće vodeće službe za nadzor atmosfere: ovoljetni požari u Europi uzrokovali su najveće onečišćenje zraka u posljednjih 15 godina

Piše Dv
6. rujna 2022. - 10:23

Razorni požari na otvorenim prostorima diljem Europe ovog ljeta uzrokovali najveće emisije od 2007. godine, izvješćuju znanstvenici iz Copernicus službe za nadzor atmosfere. CAMS je pratio dnevni intenzitet i emisije, te rezultirajuće utjecaje na kvalitetu zraka, od ovih požara tijekom ljeta, zajedno s drugim požarima na otvorenim prostorima diljem svijeta.

Copernicus služba za nadzor atmosfere (CAMS) izvješćuje da su požari na otvorenim prostorima diljem Europe uzrokovali najveće emisije u 15 godina. Kombinacija toplinskog vala u kolovozu s dugotrajnim sušnim uvjetima diljem zapadne Europe rezultirala je povećanom aktivnošću, intenzitetom i postojanošću požara.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Prema podacima CAMS Globalnog sustava asimilacije požara (GFAS) koji koristi satelitska promatranja lokacija požara i snagu zračenja požara (FRP) - mjeru intenziteta za procjenu emisija onečišćujućih tvari u zrak prisutnih u dimu - ukupne emisije požara iz Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva od 1. lipnja do 31. kolovoza 2022. procjenjuje se na 6,4 megatona ugljika, što je najviša razina za ove mjesece od ljeta 2007.

CAMS, koji provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) u ime Europske komisije uz financiranje Europske unije, izvješćuje da su emisije zabilježene za ljeto 2022. uvelike potaknute razornim požarima na otvorenim prostorima diljem jugozapadne Francuske i Pirenejskog poluotoka, s Francuskom i Španjolskom koje su imale najveću emisiju požara na otvorenim prostorima u posljednjih 20 godina.

U drugim regijama na sjevernoj hemisferi, koje obično doživljavaju vrhunac požara tijekom ljetnih mjeseci, ukupne procijenjene emisije bile su znatno manje nego posljednjih godina, unatoč nekim razornim požarima. Republika Saha i Čukotska autonomna oblast na krajnjem istoku Rusije nisu iskusile toliko požara kao prošlih ljeta, a većina požara ovog je ljeta bila južnije u Habarovskom kraju. Više središnjih i zapadnih regija Rusije, uključujući Hanti-Mansijski autonomni okrug i Rjazanjsku oblast, iskusilo je veći broj požara na otvorenim prostorima što je rezultiralo nekoliko dana gustim dimom i pogoršanom kvalitetom zraka. Ukupne procijenjene emisije od požara u središnjem federalnom okrugu Rusije bile su najveće od velikih požara treseta koji su pogodili zapadnu Rusiju 2010.

image
Goran Sebelic/Cropix

Mark Parrington, viši znanstvenik i stručnjak za požare na otvorenim prostorima iz Copernicus službe za nadzor atmosfere, komentira: "Razmjer i postojanost požara na jugozapadu Europe koji su doveli do najvećih emisija za Europu u 15 godina bili su iznimno zabrinjavajući tijekom cijelog ljeta. Većina požara dogodila se na mjestima gdje je promjenjiva klima povećala zapaljivost vegetacije, kao što je jugozapadna Europa, i kao što smo vidjeli u drugim regijama u drugim godinama. CAMS sada pomno prati trenutne emisije požara i prijenos dima u regiji Amazone i diljem Južne Amerike, kako se približava vrhunac sezone požara u nadolazećim tjednima."

19. travanj 2024 06:03