StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVremenska prognoza

Za vikend jaka promjena vremena; žuta kiša, pljuskovi, jugo, pa bura... Pada i temperatura, hoće li biti babljeg ljeta?

Piše dv
22. rujna 2023. - 07:51

Zadnji dan kalendarskog ljeta obilježit će promjenljivo kišovito vrijeme s mjestimičnim grmljavinama udarima vjetra i obilnom oborinom.

Hladna fronta koja donosi promjenu vremena glavninom se premješta sjeverno od Alpa. Hladan zrak prodire nad Genovski zaljev gdje je došlo do ciklogeneze. Genovska ciklona će djelovati na vrijeme u našim krajevima cijeli vikend i prvi dio idućeg tjedna, stoji u prognozi Bojana Lipovšćaka, meteorologa televizije N1.

Na prednjoj strani doline niskog tlaka jača južno strujanje i topli nestabilan afrički zrak pun saharskog pijeska u jugozapadnoj visinskoj struji dolazi nad Balkanski poluotok. Zbog velike koncentracije pustinjskog pijeska očekujemo žutu kišu.

Topli zrak nad istočnim krajevima Balkanskog poluotoka usporit će napredovanje hladne fronte prema istoku tako da će se ona stacionirati nad zapadnim i središnjim krajevima i donijeti mjestimice obilne oborine osobito na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima unutrašnjosti. Na Alpskim vrhovima u Sloveniji moguć je i snijeg.

Danas će vrijeme biti promjenljivo kišovito i nestabilno. Naoblačenje će se tijekom prijepodneva širiti sa zapada na cijelu zemlju uz lokalne pljuskove s grmljavinom. Puhat će umjeren jugozapadnjak a na Jadranu jako jugo i oštro, mjestimice s olujnim udarima. Temperatura od jutarnjih 15 do 18 na Jadranu 22 porast će tako da će maksimalne vrijednosti biti između 27 i 31 °C.

Sutra u subotu promjenljivo oblačno s grmljavinom i pljuskovima a pod kraj dana i osjetan pad temperature najprije u sjeverozapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu. Mjestimice jaki grmljavinski pljuskovi uz obilnu oborinu. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo koje će u noći na nedjelju na sjevernom Jadranu skrenuti na jaku a u podvelebitskom primorju olujnu buru.

U nedjelju promjenljivo i pretežno oblačno s povremenim pljuskovima. Osjetno hladnije. Puhat će sjeverac i sjeverozapadnjak a na sjevernom i srednjem Jadranu jaka bura. Na južnom Jadranu jugozapadnjak i oštro.

Od ponedjeljka stabilizacija vremena uz jutarnje magle u unutrašnjosti. Jutarnje temperature od 10 do 14, na Jadranu oko 17, najviše dnevne od 18 do 23 na Jadranu 24 do 26 Celzijevih stupnjeva, donosi N1.

28. veljača 2024 02:29