StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKA POMOĆ POTROŠAČIMA:

ZA SVE KOJI ŽELE BITI SIGURNI U TO ŠTO JEDU Potražite oznaku "Dokazana kvaliteta"

Piše dv
23. svibnja 2021. - 09:44
Ministarstvo poljoprivrede RH uspostavlja nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - Dokazana kvalitetaMinistarstvo poljoprivrede RH

Zbog postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i to putem jedne, jedinstvene i svima prepoznatljive oznake, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske uspostavlja nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nazvanog "Dokazana kvaliteta". tako će se pomoći kupcima koji, često u "šumi" oznaka na proizvodima nisu sigurni što koja etiketa znači, pronađu domaći proizvod potvrđene kvaliutete. Tako će, primjerice, oznaka "Dokazana kvaliteta" na jajima značiti da je povećana površina u kojoj se perad kreće te da su životinje cijepljene protiv salmonele.

Naime, provedena istraživanja širom svijeta pokazala su kako sve veći broj potrošača želi znati u kojim je uvjetima životinja držana, čime je hranjena, kako se prema njoj postupalo u prijevozu, što se sve iskazuje na novoj oznaci koja bi trebala zamijeniti one dosadašnje, poput oznake jaja s hrvatskih farmi.

Spomenuti nacionalni sustav osmišljen je kako bi označili poljoprivredne i prehrambene proizvode posebnih karakteristika unutar pojedinog sektora. Znači, svi sektori se mogu uključiti u sustav: voće i povrće, meso, mlijeko, jaja. Već imamo dva sektora koja su pokazala interes; proizvođači voća i proizvodači konzumnih jaja- ističu u Sektoru za kvalitetu hrane te podsjećaju kako jaja iz slobodnog uzgoja podrazumijevaju farme s najvišim standardima. Sam način uzgoja se odražava u konačnici i na kvalitetu jaja. Slobodan uzgoj pruža ono prirodnije jaje - kokoš ima i dostupnost trave, zelenu površinu, vegetaciju u zemlji i može pronaći različite izvore proteina te dodatne izvore proteina

Prema riječima nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede, naglasak sustava je na označavanju proizvoda sa dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, prerade, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim i kriterijima. Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi.

Uspostavom nacionalnog sustava Republika Hrvatska pridružila se drugim državama članicama koje su također uspostavile ovakve sustave označavanja na zadovoljstvo prije svega proizvođača pojedinih proizvoda, ali i potrošača kojima je ovakva oznaka, iza koje stoji i ovlašteno kontrolno tijelo, još dodatna sigurnost da kupuju domaći proizvod dodane vrijednosti.

08. svibanj 2024 18:12