StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNove informacije

Za šankom su bila dva policajca u civilu, redar je vrsni judaš, mirno je rekao: ‘Ja sam to napravio‘

Piše Dušan Miljuš/JL
22. travnja 2023. - 16:58

Dvojica policajaca u civilu bila su za šankom. U jednom trenutku nadzorna kamera bilježi naguravanje između Tomislava Sablje i redara noćnog kluba "Ritz". Sljedeće što bilježi kamera su hici i kako Sabljo pada pokošen s četiri metka koja su ga pogodila u prsa. Kristijan K., zaštitar u tvrtki "Bilić-Erić" koji je redarsku smjenu preuzeo u petak oko 22 sata, mirno je dočekao policiju - kad su policajci došli samo im je rekao: "Ja sam to napravio!"

Ovo su ključni detalji događaja u kojem je život izgubio Tomislav Sabljo, USKOK-ov optuženik iz akcije "Tebra" u kojoj je on jedan od optuženih za krijumčarenje više od 16 tona marihuane, piše Jutarnji list.

U klub je Sabljo stigao taksijem. Navodno je bio u društvu prijatelja Gorana Vidovića te još nekih osoba. Već na ulasku bilo je sukoba, a kako su nam rekli izvori upoznati s onim što je prethodilo ubojstvu, Sabljo je mahao revolverom. Prema riječima očevidaca Goran Vidović mu je uzeo pištolj i spremio ga kod sebe. Nakon toga dolazi do novog naguravanja, a Sabljo pokušava uzeti revolver od Gorana Vidovića. U daljnjem naguravanju, kako se čini, redar otima Sablji revolver - no, to se tek treba potvrditi. U svakom slučaju, nakon toga odjeknuli su hici - prvi, drugi, treći, četvrti, a Sabljo pada.

I prije pucnjave bilo je nekog naguravanja i hvatanja za vrat da bi u jednom trenutku netko rekao: " Dečki sve je u redu!" Sve se to navodno događalo ispred ulaza, a onda su Sabljo i ekipa ušli u klub "Ritz" u Ulici Florijana Andrašeca na zagrebačkoj Trešnjevci. 

Naguravanje

Kada se već bližio kraj radnog vremena, izgledalo je da će društvo popiti još neko piće i nakon toga otići. No, iako se činilo da je prethodni sukob smiren, odjednom je, tvrde naši izvori, Sabljo započeo naguravanje. Kristijan K. nije bio naoružan, iako je kao zaštitar imao dozvolu za držanje i nošenje oružja.

Vrlo brzo na mjesto događaja stigla je policija, i to ne samo ekipa za očevide, već i vrh zagrebačke kriminalističke policije te je počeo očevid koji je trajao sve do popodnevnih sati. Dok očevid nije bio završen, tijelo Tomislava Sablje bilo je u prostorijama kluba i tek oko 13.45 sati odvezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati, gdje će se obaviti obdukcija i ustanoviti uzrok smrti. Sasvim je izvjesno da će toksikolozi vještačiti je li u tijelu Sablje bilo alkohola i droge.

Kristijan K., kako smo doznali, kao zaštitar radi već dvadesetak godina i s obzirom na to da je vrsni judaš ne bi imao razloga bojati se fizičkog sukoba sa Sabljom. Policija je u dijelu očevida izuzela i snimke nadzornih kamera koje su snimile sukob.

Policajci u civilu

Posebno će biti zanimljiv iskaz dvojice policajaca u civilu koji su u tom trenutku ispijali piće na šanku, ali koji nisu bili na dužnosti (iako policija često voli isticati kako se policajci i kad nisu na dužnosti tretiraju kao službene osobe i mogu postupati). Policija je za vrijeme dok je trajao očevid ogradila prostor, a jedno vrijeme bila je u potpunosti zatvorena Ulica Florijana Andrašeca.

Pravni nam stručnjaci kažu nam da se - budući da je zaštitar ispalio četiri hica u Sablju - nikako ne može govoriti o nužnoj obrani i njezinu prekoračenju, već o klasičnom ubojstvu.

Tomislav Sabljo je, nakon što je pušten iz istražnog zatvora, često noću obilazio noćne klubove sam ili sa svojim društvom. U neke je, tvrde naši izvori, imao zabranu ulaska jer bi odmah po dolasku pravio probleme i izazivao tučnjave s redarima. 

Jedan od suvlasnika "Ritza", koji je na ovoj adresi otprije nekoliko mjeseci, je Sandi Pego, hrvatski tik-toker, poduzetnik i sudionik showa Ples sa zvijezdama. U vrijeme kad se dogodilo ubojstvo, Pego je s obitelji bio u Opatiji.

- Ovaj klub radi petkom i subotom od studenog. Nisu tu klasični narodnjaci, već ovi novokomponirani. Koliko mi je poznato nije ni jeftin jer boca votke stoji oko 120 eura - rekao nam je jedan mladić koji radi nedaleko od ovog noćnog kluba.

Imona Choudhuryja, odvjetnik u odvjetničkom uredu Janjka Grlića koji je preuzeo obranu osumnjičenog zaštitara također je bio na mjestu ubojstva i u tom trenutku nije znao kad će njegov branjenik biti ispitan niti kakva je kvalifikacija kaznenog djela.

- On je u stresu, psihički je dosta loše, a i cijelu noć nije spavao, tako da ne mogu reći kad će biti obavljeno njegovo ispitivanje obzirom da je pod stresom - kratko nam je rekao odvjetnik Grlić. To će prije svega ovisiti o psihičkom stanju osumnjičenog, ali moguće je da će to biti u subotu tijekom dana, ili najkasnije u nedjelju tijekom jutra.

Ubojstvo je komentirao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. "Zanima me posebno, što vjerujem da će se rasvijetliti u policijskoj istrazi, kako je uopće moguće da je bilo oružje u samom klubu, jer je do pucnjave došlo u samom klubu. Istraga još traje, ali me zanima postoji li tu ikakav propust vlasnika kluba", izjavio je Tomašević. 

"Sva teška kaznena djela su razriješena. Najbolji su to podaci za Zagreb u dvadeset godina, Zagreb je uvijek najsigurniji. I u Europi i u svijetu", zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Kako piše Jutarnji list tijekom jučerašnjeg dana policija je intenzivno provodila kriminalističko istraživanje ubojstva Tomislava Sablje i razgovarala s očevicima ubojstva i gostima kluba i rasvjetljavala sve okolnosti ubojstva USKOK-ova optuženika.

26. travanj 2024 20:08