StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUSUSRET BLAGDANU

Za dan Svih svetih poprilično ćete zagrabiti u kućni budžet: ovo su cijene cvjetnih aranžmana i svijeća za najmilije

Piše Višnja Gotal/JL
24. listopada 2023. - 17:58

Ovogodišnje će Sisvete građane koštati najmanje 30 posto više nego lani. Sve je skuplje, pa inflacija nije poštedjela ni medičare i cvjećare. Kad se veleprodajnoj cijeni pridoda marža preprodavača, posjet groblju na ovaj blagdan postaje investicija - piše Višnja Gotal za Jutarnji list.

Bez desetak eura ne mogu se kupiti ni najmanja multiflora i jedan lampaš. S većim promjerom tegle, veća je i cijena. Budući da su rijetki oni koji će obići samo jedan grob, za dan Svih svetih treba poprilično zagrabiti u kućni budžet. Na cijene utječe i činjenica da je cvjećara zbog klimatskih promjena sve manje, pa se velik dio i uvozi. Krizantema, primjerice, toliko manjka da se svake godine uvezu u velikoj vrijednosti, koja doseže i do milijun eura. Zato se posljednjih godina građani okreću kupnji multiflora, krizantemica u teglicama koje su jeftinije, a i dulje traju jer ne zahtijevaju redovito zalijevanje i trpe hladnoću. Cvjećari ovih dana ne izlaze iz staklenika, u fazi su pakiranja cvijeća koje manjim dijelom sami prodaju na tržnicama, a većinu šalju u trgovačke centre s kojima imaju višegodišnje ugovore. Uglavnom, ono što će sami prodavati na tržnici cijenit će manje nego što će koštati cvijeće u cvjećarnicama na grobljima, što je uvijek najskuplja solucija.

Skuplji repromaterijal

- Naša je cijena, kad prodajemo sami na tržnici, veća za 30-ak posto nego prošle godine. Vjerujem da ne treba pojašnjavati koliko je na nju utjecala inflacija koja je višestruko poskupjela sve potrebno da uzgojimo cvijeće. Repromaterijal je od 2020. do 2022. poskupio za 70 posto i sad 30, to je 100 posto veća cijena proizvodnje nego prije tri godine - kažu članovi obitelji Mesarić, cvjećari iz okolice Ludbrega.

Oni uzgajaju 30.000 multiflora i sve, kao i njihovi susjedi cvjećari, prodaju i do desetak dana prije Sisveta. Ivana Matijašec iz udruge cvjećara Ludbreški cvijet, koja okuplja osam najvećih proizvođača cvijeća iz kraja koji Hrvatsku opskrbljuje s čak 40 posto cvijeća, kaže da njihovih osam članova godišnje proizvedu oko 300.000 multiflora. Svi će jednako poskupjeti.

Najmanja multiflora kod njih će, umjesto prošlogodišnjih 30-ak kuna, koštati 5,50 eura ili 40-ak kuna. Srednja je lani bila 40 kuna, a sad je šest eura (45 kuna), što nije prevelika razlika, kaže. Istovremeno, drugi proizvođač, bliže Zagrebu, cijenit će ih skuplje, od sedam do devet eura. Najbolja solucija za kupnju jeftinijeg i provjerenog je otići direktno proizvođačima i kupiti od njih dok još imaju cvijeća.

Dok ih je lani mučio mraz, ove su se godine cvjećari suočili s pretoplom godinom i dosta im je multiflora već ocvalo ili se bliže svom kraju.

- Multiflore nije lako uzgojiti. Uzgajaju se od svibnja, s njima ima posla šest mjeseci. Presadnice preko Nizozemske dolaze iz Belgije, sade se i u plasteniku su mjesec dana, nakon čega se iznose na otvoreno i od 1. srpnja sve do 1. studenoga treba ih svakodnevno zalijevati. Bez slobodnog vikenda ili blagdana - opisuju Mesarići.

Ludbreški cvjećari u proizvodnju su ušli opterećeni velikim dugovima, ali cijenu ipak nisu značajnije povećavali. U dugu su nakon što su im plastenici, a osobito staklenici, prije dvije godine kompletno stradali u nevremenu i sve su ih iznova podizali sami.

- Nakon elementarne nepogode su nam iz Ministarstva poljoprivrede, kad su došli u obilazak na čelu s ministricom, rekli da će šteta biti isplaćena iz fondova EU, međutim ni jedan naš zahtjev nije prošao - razočarani su cvjećari savjetom Vlade koji se pokazao neizvedivim. Tako su ovo druge Sisvete po redu koje dočekuju s gorčinom. I ove se godine, kao i prošle, zadužuju za repromaterijal i mole dobavljače da pričekaju s plaćanjem dok prođe blagdan.

image

OPG Mađarić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Cijene za trgovačke lance

Đurđica Mesarić jako je zauzeta, multiflore se pakiraju, a uzgoj božićnih zvijezda u završnoj je fazi. Kolika je cijena multiflore za trgovačke lance poslovna je tajna, no sudeći prema onoj po kojoj je prodaju, cvjećari od njih ne zarađuju puno. Đurđica ne uzgaja krizanteme, koje se u Hrvatskoj tretiraju kao cvijeće za groblje, a koje su s prošlogodišnja dva eura u veleprodaji poskupjele na 2,5 eura. To znači da ih u cvjećarnicama ispod tri eura vjerojatno neće biti. Pet krizantema, dakle - minimalno 15 eura. Vrtlarija jedne komunalne firme sa sjevera zemlje multifloru cijeni pet eura, cvjetni aranžmani se prodaju za najmanje 40 eura, a svijeće nisu jeftinije od jednog eura.

Iako se za vikend pred blagdan pa do samog blagdana u srijedu očekuje da bi cijena mogla i narasti. Krizanteme u grandflori, njih oko pet u posudi za cvijeće, u Lidlu koštaju 7,77 eura. Istovremeno, najmanja je multiflora 3,39 eura.

U Kauflandu su multiflore u teglama većeg promjera 7,49 eura, krizanteme u tegli 9,99 eura, a buketi s tri krizanteme stoje 4,19 eura. Veći se buketi, ali ne onog raskošnog, bogatog cvijeta koji laici prepoznaju kao krizantemu, nego znatno tanji, prodaju po 3,29 eura. Uz svaku ovu cijenu piše "samo". Kupci se s ne slažu da je to "samo", jer najčešće obilaze više grobova.

I svijeće drže jednak tempo poskupljenja, pa najmanji lampioni stoje oko jednog eura, a oni stakleni, većeg promjera su po četiri eura - piše Višnja Gotal za Jutarnji list.

image

Rasadnik Istra sjemena

Goran Sebelic/Cropix
27. travanj 2024 12:05