StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNa visokoj razini

Xi priredio neobično raskošan doček Macronu i napravio nešto što vrlo rijetko čini. Sad je jasno i zašto

Piše Hina
7. travnja 2023. - 14:59

Kineski predsjednik Xi Jinping priredio je neobično raskošnu dobrodošlicu francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u državnom posjetu, što neki analitičari smatraju pokazateljem rastuće ofenzive Pekinga da pridobije ključne saveznike unutar Europske unije za suprotstavljanje Sjedinjenim Državama.

Dvojica čelnika zajedno su posjetili u petak južnu Kinu gdje bi Emmanuel Macron trebao piti kineski čaj sa Xijem u bivšoj rezidenciji njegovog oca u Guangzhouu, glavnom gradu razvijene pokrajine Guangdong.

Xi to rijetko čini s gostujućim vođama. Diplomati smatraju da to naglašava važnost koju Peking pridaje ovom odnosu s ključnom članicom EU-a dok traži potporu protiv, kako je rekao Xi, američkog "svestranog obuzdavanja, okruživanja i potiskivanja".

"Sve kineske vanjskopolitičke ofenzive u pozadini imaju odnos SAD-a i Kine…suradnja s bilo kojom zemljom, posebno srednjim ili velikim silama poput Francuske, nešto je što će oni pokušati učiniti kako bi se suprotstavili SAD-u", rekao je Zhao Suisheng, profesor kineskih studija i vanjske politike na Sveučilištu Denver.

Noah Barkin, analitičar iz grupe Rhodium rekao je da je glavni cilj Kine spriječiti Europu da se bliže poveže sa Sjedinjenim Državama.

"U tom smislu, Macron je možda najvažniji partner Pekinga u Europi", rekao je. Diplomati Macrona često smatraju važnim pokretačem ključnih politika u Europskoj uniji.

Macron je doputovao u Kinu sa šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Oboje su vršili pritisak na Kinu glede Ukrajine, ali nisu uspjeli iznuditi nikakvu javnu promjenu Xijeva stajališta.

Ipak, Macron uživa puni tretman na crvenom tepihu.

Ursula Von der Leyen, koja je Kinu opisala "represivnom" prije svog putovanja, u Pekingu je bila osamljena ličnost – skromno je dočekana u zračnoj luci i nije bila pozvana na neka državna događanja s Xijem i Macronom.

"Svima je jasno da je biti strateški podanik Washingtona slijepa ulica. Učiniti kinesko-francuski odnos mostom za kinesko-europsku suradnju korisno je za obje strane i za svijet", objavljeno je u četvrtak u uvodniku prokineskih novina Global Times.

Jean-Pierre Raffarin, bivši francuski premijer koji je često putovao u Kinu, rekao je za Reuters na marginama ceremonije potpisivanja ugovora u Velikoj dvorani naroda da Xijev šarm ima učinka.

"Nije li diplomacija, u jednom ili drugom trenutku, pomalo laskanje?", rekao je. "Uvijek postoji malo toga u međuljudskim odnosima. Svaka strana na to igra", dodao je.

U Washingtonu se s dozom skepse gleda na kineski diplomatski angažman s Francuskom.

Bez obzira na Ukrajinu, Kina bi uživala u prestrojavanju koji bi je ekonomski približilo Europi dok se odnosi sa SAD-om pogoršavaju, ali takva promjena sada nije vjerojatna, rekli su izvori upoznati s razmišljanjem američke vlade.

Prema neimenovanim izvorima, Washington je zauzeo pristup "čekaj i vidi" na europske angažmane s Pekingom po pitanju Ukrajine.

Macron je pozvao Peking u četvrtak da razgovara s Rusijom o ratu u Ukrajini, dok je von der Leyen rekla da je Xi izrazio spremnost razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

No Xi nije spomenuo potencijalni razgovor sa Zelenskim u kineskim službenim priopćenjima nakon sastanaka.

Analitičar Barkin rekao je da se čini da Macron nije dobio puno od putovanja u Kinu.

"Činilo se da je Macron vjerovao da može šarmirati Xija da promijeni svoj pristup ratu", rekao je. "Dao je Xiju niz darova – osudio je odvajanje kao zamku, poveo je sa sobom golemu poslovnu delegaciju i ponovno je potvrdio potporu strateškoj autonomiji – a da zauzvrat nije dobio ništa", rekao je.

Kina je povećala svoju diplomatsku potrošnju za 12,2 posto ove godine, a čelnici i visoki dužnosnici iz Singapura, Malezije, Španjolske i Japana posjetili su je proteklih nekoliko tjedana.

Kina je u ožujku pomogla u neočekivanom popuštanju napetosti između Saudijske Arabije i Irana, a Peking se predstavio kao bliskoistočni mirotvorac motiviran težnjom da oblikuje multipolarni svijet.

Angažman Kine i EU-a nastavit će se idućih tjedana. Peking će posjetiti šef europske diplomacije Josep Borrell te njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

"Kina i Europa i dalje mogu biti partneri", rekao je Wang Yiwei, direktor Centra za europske studije na Sveučilištu Renmin u Pekingu. "Umjesto sustavni suparnici ili konkurenti", dodao je.

18. travanj 2024 13:07