StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠto ti to treba, Johnny?

Vučić odlikovao Johnnyja Deppa, ali i vladiku optuženog za pedofiliju te sudionika državnog udara u Crnoj Gori. Zgrožena se javnost pita: Tko je na redu iduće godine?

Piše PSD
17. veljače 2022. - 19:18

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom Dana državnosti, 15. veljače, uručio je 88 odlikovanja za naročite zasluge koje su pojedinci i institucije ostvarili za zemlju u raznim područjima.

Među odlikovanima su predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović, zastupnik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević, vladika Pahomije i glumac Johnny Depp.

image
Vučić odlikuje vladiku Pahomija koji je, navodi Al Jazeera, optužen za seksualno zlostavljanje dječaka. U dva od četiri predmeta sud ga je oslobodio zbog nedostatka dokaza, dok je u druga dva došlo do zastare
Screenshot Al Jazeera

Ispred zgrade odvio se protest ekoloških aktivista koji su tvrdili da ih Vučić nije dostojan dodijeliti. U javnosti se postavlja i pitanje jesu li svi dobtinici ordenja i zaslužili, izvještava Bojana Stojanović za Al Jazeeru, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pa je tako tu i pitanje čime je Srbiju zadužio hollywoodski glumac Johnny Depp.

- Valjda je kriterij da podržavaju Vučića i da su lojalni njegovoj politici, odgovara Žarko Korać, psiholog i politički analitičar. - Ne znam kakve su zasluge Željke Cvijanović, a što se tiče Milana Kneževića, on je prvostupanjski osuđen za pokušaj državnog udara demokratski izabrane vlasti u Crnoj Gori u suradnji s ruskom obavještajnom službom, kaže Korać.

image
Žarko Korać: Odlikovani Milan Knežević je prvostupanjski osuđen za pokušaj državnog udara demokratski izabrane vlasti u Crnoj Gori u suradnji s ruskom obavještajnom službom
Screenshot Al Jazeera

Srpski opozicijski političari ne prihvaćaju ni da je među odlikovanima vladika Pahomije koji je, navodi Al Jazeera, prije nekoliko godina optužen za seksualno zlostavljanje dječaka. U dva od četiri predmeta sud ga je oslobodio zbog nedostatka dokaza, dok je u druga dva došlo do zastare. Dodjelu odlikovanja njemu, makar i u ime manastrira Prohor Pčinjski, oštro je kritizirala Liga socijaldemokrata Vojvodine, tvrdeći da je to za sramota za državu, crkvu i žrtve seksualnih predatora.

- Daju se odlikovanja ljudima koji na neki način sramote Srbiju. Sve vrijednosti su ovdje pale u vodu i kao da više nema dna. Ako oni i dogodine ostanu na vlasti, očekujem još gora imena, kaže Žarko Korać.

image
Sudanski predsjednik Omar al-Bashir, desno, optužen za genocid u regiji Darfur, dobio je odlikovanje Tomislava Nikolića
Salah Omar/AFP

Vučić je lani jedno od najviših državnih odlikovanja uručio Peteru Handkeu, austrijksom piscu koji negira genocid u Srebrenici

Velik broj ordena uručivao je i bivši predsjednik Tomislav Nikolić. On je 2016. odlikvao sudanskoga predsjenika Omar Hasana al-Bashira, optuženog za genocid u regiji Darfur, izvještava Al Jazeera.

image
Među 88 odlikovanja Aleksandar Vučić našao je jedno i za Nebija Anila, direktora turske tvrtke Teklas
AFP
05. svibanj 2024 14:11