StoryEditorOCM
Hrvatska i svijeto ‘teškim odlukama‘

Vučić najavio ‘povijesno‘ obraćanje naciji: ‘Nije mi se razgovaralo s Plenkovićem. Iako je on nešto pokušavao‘

Piše Damjan Raknić/JL, Hina
7. listopada 2022. - 14:34
Serbian President Aleksandar Vucic attends a press conference with the Hungarian Prime Minister and the Austrian Chancellor in Budapest on October 03, 2022 after their meeting on the margins of an immigration summit. (Photo by ATTILA KISBENEDEK/AFP)Attila Kisbenedek/Afp

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u subotu će se u 10 sati obratiti građanima Srbije te ih obavijestiti o, kako stoji u najavi obraćanja, "nekim teškim odlukama", piše Nova.rs.

Vučićevo obraćanje, ranije okarakterizirano kao "povijesno", trebalo se prvotno održati 28. rujna, no pomaknuto je na 8. listopad. Predsjednik Srbije naciji će se obratiti nakon što je u četvrtak sudjelovao na summitu Europske političke zajednice (EPZ), a u drugoj polovici rujna nazočio zasjedanju 77. Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Samit u Pragu

Vučić je u petak dao izjavu za srpske medije te kazao što je sve radio i s kime se susreo na samitu u Pragu. Osim s njemačkim kancelarom Scholzom i francuskim predsjednikom Macronom, Vučić je razgovarao i sa svojim češkim kolegom.

"Išao sam u posebne prostorije, sreo sam se i sa Milošem Zemanom, s drugim premijerima i predsjednicima država", rekao je Vučić, piše Blic.

Kako je dodao, nije mu se razgovaralo sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, "iako je on (Plenković) nešto pokušavao".

"Nisam prilazio stolu gdje netko razgovara o miru dvije zemlje. Mislim da je nepristojno to raditi", kazao je Vučić upitan o snimci koja se pojavila na društvenim mrežama, a na kojoj on stoji sam nasred prostorije.

Dodao je da je Hrvatska sebe izuzela od sankcija na uvoz iz Rusije u okviru posljednjeg paketa sankcija "i zato ne treba govoriti o principima i moralu".

"Imaju posebne potrebe za nabavke nekakvog posebnog ulja koje dolazi iz Rusije za njihovu rafineriju. Sebi su dali za pravo da pomažu Rusima i plaćaju za proizvode, ali daju sebi dodatno za pravo da Srbiji tu mogućnost oduzmu. Sve možete kada pripadate tom klubu, a mi ne, ali onda ne govorite da to ima veze sa principima i moralom", rekao je Vučić.

Kako je pojasnio, već je bila donesena odluka da zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, budu izuzete od sankcija.

"A onda je na predlog Hrvatske i još dvije članice, došlo do ovakve odluke jer nije bilo koncenzusa", rekao je Vučić.

Suština je, kaže, da su oni jednu stvar tražili za Srbiju, ali su sebe izuzeli.

Upitan o kosovskom premijeru Albinu Kurtiju, i njegovoj izjavi da Srbija s Rusijom destabilizira Balkan, Vučić kaže da u njihove priče više nitko ne veruje.

Upitan je li pred Srbijom teško razdoblje, Vučić kaže da je situacija u svijetu teška te da to čeka i Srbiju.

Dodao je da je na samitu u Pragu "bilo mnogo onih koji su govorili o sankcijama Rusiji, ali ne na forumima".

"To nije nikakva tajna, i to prihvaćam kao politički legalan i legitiman zahtjev, i to je to. Mi smo dio političke europske zajednice i to je činjenica", rekao je Vučić.

Kako je dodao, misli da Srbija neće biti izuzeta iz paketa sankcija kad je riječ o uvozu ruske nafte, "i da ćemo biti primorani kupovati neku drugu naftu", prenosi Jutarnji list.

26. travanj 2024 20:11