StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTo nije očekivala

Vrlo neugodan trenutak za Putinovu ‘željeznu lutku‘ na ruskoj TV, ovaj odgovor ostavio ju je bez riječi: ‘Napredujemo 3 cm na dan!‘

Piše D.A./JL
8. studenog 2022. - 18:15

Olga Skabejeva, poznata ruska televizijska voditeljica, politička komentatorica te istaknuta Putinova propagandistica, doživjela je prilično neugodan trenutak u svojoj emisiji na ruskom državnom kanalu Rusija 1.

Naime, Skabejevoj se u emisiju, kako je napisano "negdje s prve linije fronte u Donbasu", javio ratni dopisnik Komsomolskaje Pravde, ruski novinar Dmitrij Stešin. - Bismo li mogli zauzeti koje naselje u bliskoj budućnosti ili trenutno računamo na napredovanje u metrima i kilometrima? Napredujući vrlo polako... - pitala je Skabejeva svog gosta, prenosi Jutarnji.hr.

- Dopustite mi da citiram svog prijatelja, snajperista koji je mjesecima bio raspoređen u okolici Donjecka. ‘Napredujemo tri centimetra na dan’, to je njegova rečenica - odgovorio je Skabejevoj Stešin. Na kraju je još dodao: - Bez komentara.

Nakon ovog, šokirana Skabejeva nije imala više pitanja za svog gosta nego je zaključila razgovor, javlja na Twitteru novinar BBC-ja Francis Scarr koji redovito izvještava o najzvučnijim propagandnim momentima s ruskih televizija.

Kako smo ranije pisali, Olga Skabejeva je TV prezenterica koja zajedno s mužem Jevgenijem Popovom vodi središnju emisiju "60 minuta" na državnom kanalu Rusija 1.

Skabejeva neprestano apelira da se drastično eskaliraju ruski napadi u Ukrajini te da se "cijeli NATO demilitarizira". Nije stoga čudno da su njezini nadimci "glavni propagandist", "specijalni odred ruske državne televizije" i "željezna lutka Putinove televizije".

Skabejeva, piše CNN, ima dugu povijest šovinističkih, patriotskih, provladinih, nekritičkih i očigledno skandaloznih izjava.

Posljednjih mjeseci ističe se neobuzdanim tiradama o ruskim vojnim podbačajima u Ukrajini, fabriciranim storijama o zapadnjačkim liderima te širenjem teorija urote o tome da je ukrajinska vojska odgovorna za masakr civila u Buči.

Osim toga, govorila je da će tolerancija LGBT populacije na Zapadu značiti da će Zapad "ostati bez ljudi jer će se prestati reproducirati"; da će Rusija morati "denacificirati i transfašiste"; te da je "i priroda na strani Rusije" za vrijeme zadnjeg toplinskog vala u Europi.

"Ona je čudovište", smatra Vasilij Gatov, znanstvenik koji istražuje ruske medije za Annenberg Center on Communication Leadership and Policy na američkom Sveučilištu USC.

06. svibanj 2024 16:46