StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettijekom posjete kozmodromu Vostočni

Vladimir Putin: ‘Naši ciljevi u Ukrajini su plemeniti, ali nije mi u planu izolirati Rusiju od ostatka svijeta‘

Piše dv
12. travnja 2022. - 12:52

Sukob s proturuskim snagama u Ukrajini bio je neizbježan, bilo je samo pitanje vremena, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom posjeta kozmodromu Vostočni u Amurskoj oblasti gdje mu je društvo pravio bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko.

image

Vladimir Putin tijekom posjeta kozmodromu Vostočni i Aleksandar Lukašenko

Mikhail Klimentyev/AFP

'Danas naši časnici sudjeluju u specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu, u Ukrajini. Pružaju pomoć narodnim republikama Donbasa. Djeluju hrabro, kompetentno i učinkovito te koriste najmodernije vrste oružja s jedinstvenim, neusporedivim karakteristikama', rekao je, prenosi Jutarnji list.

Putin je uvjeren da će ciljevi operacije zaštite Donbasa biti ostvareni, prenosi ruski Tass.

'Tako će i biti. Nema sumnje da će Oružane snage RF ostvariti zacrtane ciljeve. Ciljevi su apsolutno razumljivi, oni su plemeniti. Glavni cilj je pomoći ljudima u Donbasu. Vlasti u Kijevu, potaknute od strane Zapada, odbile su poštivati sporazume iz Minska koji su imali za cilj mirno rješenje problema u Donbasu', dodao je ruski predsjednik i ustvrdio da se njegova zemlja ne planira izolirati od ostatka svijeta.

Putin je kazao i kako Moskva 'nije imala drugog izbora' nego pokrenuti vojnu operaciju za zaštitu Rusije te da Rusija više ne može tolerirati genocid koji se provodi nad ljudima koji govore ruski u Donbasu.

image

Vladimir Putin tijekom posjeta kozmodromu Vostočni u Amurskoj oblasti 

Yevgeny Biyatov(AFP

'S jedne strane pomažemo i spašavamo ljude, a s druge jednostavno poduzimamo mjere kako bismo osigurali sigurnost same Rusije. Jasno je da nismo imali izbora. Bila je to ispravna odluka', zaključio je.

Ipak, na kraju je Putin izrekao znakovitu rečenicu.

- Nije mi plan Rusiju izolirati od ostatka svijeta...

A njegov ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, za državnu televiziju Rusija 24 otkrio je pravi cilj rata, kazavši kako je cilj napad na Ukrajinu prekinuti put ka 'potpunoj dominaciji SAD-a i drugih zapadnih država', prenosi N1. 

'Naša specijalna vojna operacija osmišljena je da stane na kraj bezobzirnom širenju i nepromišljenom putu prema potpunoj dominaciji Sjedinjenih Država i ostatka zapadnih zemalja koje su pod njima u međunarodnoj areni', rekao jje Lavrov te ustvrdio da se 'takva dominacija gradi uz gruba kršenja međunarodnog prava'.

image

Sergej Lavrov

Alexander Zemlianichenko/AFP

'Na Kosovu je bez referenduma moguće priznati neovisnost, ali na Krimu, kao rezultat referenduma, koji su promatrale stotine objektivnih predstavnika stranih zemalja, javnosti stranih zemalja, to je nemoguće. U Iraku, deset tisuća kilometara od Sjedinjenih Država, zamislili su prijetnju njihovoj američkoj sigurnosti, bombardirali su je, nisu našli nikakvu prijetnju, a nisu se čak ni ispričali. A kad su neonacisti i ultraradikali na našim granicama, stvaraju se deseci bioloških laboratorija po uzoru na Pentagon, provode nekakve eksperimente koji su prvenstveno usmjereni na stvaranje biološkog oružja – pronađeni su dokumenti koji ne ostavljaju nikakvu sumnju u to – onda je ova prijetnja na našim granicama, a ne preko oceana' - naglasio je među ostalim ruski ministar vanjskih polova koji je izvještaje o ruskim ratnim zločinima nad civilima u Buči i Krematorsku ponovno nazvao montiranima i provokacijom te istaknuo kako dio ljudi u rascjepkanom Donbasu 'godinama živi pod neonacistima' .

 

 

05. svibanj 2024 11:35