StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetudar na džep

Vlada će danas objaviti nove mjere za ublažavanje rasta cijena goriva: stručnjaci upozoravaju da se prostor za intervenciju opasno smanjio

Piše dv
20. lipnja 2022. - 07:30

Jučer su se satali ministri Zdravko Marić i Davor Filipović te premijer Plenković kako bi razradili nove modele pomoći ublažavanja rasta cijena. Konferencija za novinare, na kojoj će nove mjere biti objavljene, zakazana je za 8.30, nakon ranojutarnje telefonske sjednice Vlade, javlja HRT, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Javnosti će se obraitit premijer Plenković i ministri Marić i Filipović. Očekuje se novo rezanje trošarina goriva, kao što je učinila prethodna dva puta, iako se tu manevarski prostor opasno smanjuje.  Rješenje se može naći i u trgovačkim maržama, odnosno, u PDV-u.

Ministar Marić je za HRT kazao kako se prostor oko trošarina smanjio gotovo do minimuma propisanog europskim direktivama. 

Analitičari upozoravaju da nakon "diranja" u trošarine, gdje još ima manevra jedva do pola kune po litri, ostaje tek zadiranje u PDV.  "A svako zadiranje u PDV ugrožava cjelokupnu proračunsku potrošnju u Hrvatskoj i toga treba biti svjestan", rekao je za HRT naftni stručnjak Igor Dekanić.

image

Zdravko Marić i Andrej Plenković

Damir Krajac/Cropix
26. travanj 2024 19:05