StoryEditorOCM

Više od 100.000 Hrvata pogledalo je sporni video u kojem se tvrdi da se zna ‘tko je odgovoran za pakao na zemlji u kojem i dan danas živimo‘; Spominje se i Tesla

Piše sd
22. studenog 2022. - 20:30

"Evo u ovom videu će te vidjeti zašto je to tako i tko je odgovoran za pakao na zemlji u kojem i dan danas živimo"

Opis je to Facebook objave koja cirkulira još od rujna i koja je na toj društvenoj mreži pregledana više od 100.000 puta!

Video je objavljen najprije na jednom YouTube kanalu. Navedeni kanal objavljuje sadržaj povezan s teorijama zavjera (vanzemaljci, piramide u Bosni, antivakserski sadržaj), a spomenuti je video "Zašto je zabranjeno Teslino otkriće i ko je zaista Ajnštajn?" na njemu objavljen prije šest godina, piše Faktograf.

Transformator i elektrana

Video zapis započinje tvrdnjom da se početak ere energetike bez goriva veže za 1903. godinu kada je Nikola Tesla pronašao rezonantni transformator i "dobio na izlazu energiju koja je mnogo puta veća od ulazne".

"Pomoću samo jedne turbine nijagarske elektrane i sistema za penos energije bez povodnika, Tesla je snabdio el. energijom cijelu državu", navodi se u videu uz kadar slapova Niagre.

Damir Škrjanec, dopredsjednik "Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja – Skeptici", koji je ranije držao brojna predavanja o Nikoli Tesli, komentirajući ove tvrdnje za Faktograf kaže kako je Teslin rezonantni transformator ili Teslina zavojnica razvijen i patentiran 1891, a ne 1903. godine, kao što se u videu tvrdi.

image
/Roger-viollet Via Afp

"Ta bezazlena pogreška samo je uvod u niz zabrinjavajuće loših interpretacija. Transformator na izlazu ne daje više energije nego na ulazu, to bi bilo u suprotnosti sa zakonom o očuvanju energije. Ono što se multiplicira je napon. Istovremeno, strujni tok je isto toliko puta manji, tako da energija ostaje jednaka, ne računamo li gubitke. Uostalom, zato se i zove transformator – pretvara, a ne proizvodi. Princip transformatora je poznat svima koji su koristili punjač za mobitel", kaže Škrjanec.

Elektrana na slapovima Niagare

Nikola Tesla natjecao se s Thomasom Edisonom u polju sustava prijenosa električne energije.

Teslin sistem je koristio transformator koji je mogao regulirati napon u različitim situacijama poput prijenosa na velike udaljenosti. U sklopu tog nadmetanja, Tesla i Edison su bili uključeni u razvoj prijedloga za postrojenje na slapovima Niagare. Teslino rješenje je pobijedilo pa je tako on s industrijalcem Georgeom Westinghouseom stvorio prvu hidroelektranu na svijetu na slapovima Niagare.

Netočno je sugerirati da je pomoću jedne turbine i bežičnim prijenosom Tesla opskrbio cijeli SAD električnom energijom.

"Hidroelektrana na Nijagari je prenosila struju 35 kilometara dugačkim dalekovodom, a ne bežično", kaže Škrjanec.

Elektrana je puštena u rad 16. studenog 1896. godine, poslavši struju u Buffalo, a u godinama koje su uslijedile električnu energiju iz nje dobivale su tisuće stanovnika i poslovnih subjekata. Struja je zatim tekla u New York City, elektrificirajući Broadway, ulične željeznice i podzemne željeznice, ali nikako cijeli SAD, donosi Slobodna Dalmacija

Internetom su ranije kružile i informacije da je hidroelektrana Niagara Falls iz 1895. bila prva komercijalna hidroelektrana na izmjeničnu struju, što je netočno. Takvi su se pogoni razvijali u Europi od 1878. do 1885. godine

Kako navodi Enciklopedija.hr, Tesla je na poziv gradonačelnika Milana Amruša održao 24. svibnja 1892. predavanje u Gradskoj vijećnici u Zagrebu. Tim je predavanjem potaknuo inženjere u Hrvatskoj koji su izgradili i pustili u pogon hidroelektranu za izmjeničnu struju na Krki samo nekoliko mjeseci nakon one na slapovima Niagare.

Teslina tehnologija

Nastavak videa donosi tvrdnje da je Tesla izjavio da dobiva energiju iz etera, nakon čega su novinari prošili vijest da se iz prostranstva može uzeti bilo koja količina energije.

image
Jacques Boyer/Roger-viollet Via Afp

To je, kako se tvrdi, bio povod hitnom sastanku vlade SAD-a koja je odlučila da se zabrane Tesline tehnologije, nakon čega su se njegovi patenti počeli povlačiti iz biblioteka, a njegovo ime je iščeznulo iz štampe. Bankari su, tvrdi se, spriječili razvitak perpetuum mobila te se navodi kako su znanstvenici koji su se bavili razvojem "tehnologije bez goriva", uključujući i Hernija Poincaréa, umirali u čudnim okolnostima.

Eter je "hipotetična tvar elastičnih svojstava bez mjerljive mase za koju se pretpostavljalo da ispunjava svemirski prostor i s pomoću koje se u valnoj teoriji objašnjavalo širenje svjetlosti i drugih elektromagnetskih valova jer se smatralo da se valovi ne mogu širiti kroz vakuum" (Enciklopedija.hr).

Albert Abraham Michelson je, u suradnji s Edvardom Williamsom Morleyem, 1887. godine izveo Michelson-Morleyev pokus koji je pak dao negativan rezultat o postojanju etera.

"Nikakva odluka o zabrani Tesline tehnologije nije donesena. Baš suprotno, ti izumi su sljedećih stotinjak godina intenzivno eksploatirani. Svaki električni automobil je dokaz. Perpetuum mobile nisu ‘zabranili‘ bankari, nego fizičari, njima se žalite. Henri Poincaré je nakon operacije umro od embolije, što je u to doba bila česta komplikacija. Eter je iz fizike uklonjen nakon što su eksperimenti dokazali da ne postoji, a ne nekakvim dekretom", kaže Škrjanec.

Nakon što je eter "uklonjen" iz fizike, navode autori videa, stvoren je projekt pod nazivom specijalna teorija relativnosti, koja je pomiješala pojmove prostora i vremena što je "nespojivo u fizici". Teorija relativnosti je, tvrdi se, naručena.

Teorija relativnosti

Postulate posebne teorije relativnosti Albert Einstein je predstavio 1905. godine a odnose se na dva načela.

Prvo je to da sve se sve fizikalne pojave u inercijalnim sustavima, uz jednake početne uvjete, odvijaju jednako, a drugo da je brzina svjetlosti u vakuumu jednaka u svim smjerovima i u svakom dijelu promatranog inercijalnog sustava, ali i u svim inercijalnim referentnim sustavima. Posebna relativnost korektna je kada su gravitacijski efekti zanemarivi ili vrlo slabi, u protivnom mora biti zamijenjena općom teorijom relativnosti, koju je Einstein predstavio 11 godina kasnije.

Opća teorija relativnosti je teorija gravitacije koja opisuje geometrijsku zakrivljenost prostora kao posljedicu prisutnosti tijela velikih masa te postojanje opće gravitacijske privlačne sile među masama objašnjava kao posljedicu svojstva inercije. Teorija je potvrđena i usklađena s mnogobrojnim opažanjima u astronomiji i astrofizici, fizici čestica i jezgara u akceleratorima čestica te u preciznim satelitskim i laboratorijskim pokusima širom svijeta.

"U oštroj konkurenciji besmislenog i pogrešnog, ideja da teorija relativnosti vrijedi za samo jednu točku prostora je apsolutni pobjednik. U stvari, ta teorija nam je otvorila prozor u 90 milijardi svjetlosnih godina svemira", komentirao je kratko za kraj Škrjanec za Faktograf.

02. svibanj 2024 23:31