StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetjeftini letovi

Više ćete platiti pizzu i dva pića u Splitu nego povratnu aviokartu za Rim ili Berlin! Pakirajte kufere, cijene su zbilja nevjerojatne, a pitanje je hoćemo li za mali novac moći putovati i dogodine

Piše Anita Matić/sd
22. kolovoza 2022. - 20:11

Rujan, a pogotovo listopad, tradicionalno su razdoblje jeftinih avionskih letova. Nasreću, još uvijek je tako, a s obzirom na činjenicu da cijene goriva divljaju posljednjih mjeseci, sasvim bi bilo logično očekivati da će prilika za ultrapovoljnim putovanjima u skoroj budućnosti biti sve manje. Ako će ih uopće i biti, piše Slobodna Dalmacija.

Nije nam namjera sada dramatizirati, nadat ćemo se da možda i nismo u pravu kontajući “pusti nek’ traje, sve dok traje – dobro je”. A dok (još uvijek) traje, pitamo se bismo li bili ludi propustiti, primjerice, povratni let Split – Rim za 298 kuna.

Riječ je o iznosu za koji bi, evo ovo nam je prvo palo na pamet, dvoje odraslih u pratnji dvoje djece došli i vratili se do Rogača na Šolti.

Venecija: tamo i natrag - 30 eura

Za taj novac ne biste baš daleko dogurali da upalite automobil i krenete nekamo. To je otprilike iznos koji vam je potreban da iz Splita stignete do Zagreba.

Nebitno jeste li u Rimu već bili i koliko puta, a pogotovo ako niste, imate naše tople preporuke da pobjegnete tamo na nekoliko dana, i to u zalaz ljeta, u razdoblju od 19. do 23. rujna. Ovo je ponuda Wizz aira i savršena je za sve one koje nisu “ispucali” sav svoj ljetni godišnji.

Rim je u to doba prekrasan, temperature idealne, tako da po cijele dane možete nesputano uživati u dugim šetnjama, bez da budete od znoja mokri ko čepovi. Po danu kratak rukav, a večer će po svoj prilici tražiti i nekakav “prebac”, a to je ono što se traži. Rim je i što se tiče smještaja vrlo zahvalna destinacija, jer ga ima na sve strane i svakakvih cjenovnih razreda, tako da nećete imati nikakav problem pronaći konačište, a sve u skladu s onim čime raspolažete u novčaniku.

Rim nije osamljen primjer; od ovog avioprijevoznika svidjela nam se i ponuda za Varšavu. Pronašli smo povratnu avionsku kartu za 418 kuna, a letjelo bi se 25. listopada, dok je povratak planiran četiri dana poslije, 29. listopada.

Ova destinacija nije toliko razvikana kao Pariz, Berlin, London ili Rim, a ako vam ne stvara nelagodu činjenica što je riječ o državi koja graniči s Ukrajinom, vjerujemo da definitivno ne biste zažalili kada biste otputovali u poljsku metropolu. Razlog više je što možete pronaći odličan smještaj za bagatelu. Dvoje ljudi će četiri noćenja platiti oko 1200 kuna, zajedno.

Rezimirajmo, Varšava s povratnom aviokartom i smještajem u centru grada po glavi će vas doći oko tisuću kuna. I to za četiri noćenja. Ne vjerujemo da ćemo pogriješti ako konstatiramo da je skuplje ostati kući u Splitu! Ponuda je tu, pa vama na dušu, što bi se reklo.

Iz Splita leti Volotea, i to za niz francuskih gradova – od Pariza, Nantesa, Lyona, Bordeauxa, no nama je u oko upala – Venecija.

Naša preporuka je povratni let od 27. do 30. rujna, i to za samo – okruglih trideset eura. Malo romantike nikome neće naškoditi, pogotovo što je riječ o terminu kada ćemo se valjda oprostiti s toplinskim valovima, kojima više ni broja ne znamo.

Jeftino i do Amsterdama

Svatko tko je bio u Amsterdamu iz toga grada nosi posebne doživljaje i priče, a možda vas ova ponuda nadahne da i vi stvorite vašu.

Preko kompanije Easyjet tako možete putovati sve do kraja listopada, a mi smo iz “maca” izdvojili termin od 26. do 29. listopada, kada će vas povratna karta doći oko 60 eura.

Malo tko bi se bunio i protiv puta u London koji bi vas koncem listopada koštao pedesetak eura. Jasno, tamo i natrag.

Portugal i Španjolska uvijek su dobra ideja; malo su dalji, malo su i skuplji, no još uvijek se ne radi o ciframa koje bi vas financijski zavile u crno.

Povratna karta na relaciji Split – Lisabon s presjedanjem u Barceloni možete naći za dvjestotinjak eura, što je jako dobra ponuda, a jedna takva krije se iza datuma od 18. do 21. listopada, a nudi je Vueling.

Preko iste tvrtke možete odletjeti i u Pariz; povratna karta doći će vas krajem listopada nekih pedesetak eura, a ako vaš izbor padne, primjerice, na Barcelonu, morate računati da će vas let u sličnom terminu koštati 117 eura. Znatno jeftinije proći ćete ako vaš izbor padne na Napulj, do kojeg možete ići i vratiti se za četrdesetak eura.

Ryanair, na veliku žalost zaljubljenika u putovanja, iz Splita vodi samo prema Dublinu. U ovom razdoblju povratna karta stoji oko osamdeset eura, dok je, primjerice, u rano proljeće ona upola jeftinija. Ako kalkulirate, ostavite Dublin za travanj, a sada se uputite u Zadar, jer nije ni on na kraj svijeta; iz Splita ste za sat vremena na aerodromu iz kojeg možete birati među nizom destinacija, a sve za male novce.

Sofija ili Stockholm?

Ne budi nam teško, izdvojili smo neke primjere. Zadar – Pariz i obrnuto, u trajanju od 26. do 29. listopada, “teži” svega 35 eura, a još jeftinije ćete do Stockholma, za trideset eura.

Ako ćete do Napulja, raspon cijena je od 30 do 60 eura, ovisno o željenom datumu.

Možete, ako hoćete, i do Sofije, a taj izlet od 23. do 26. listopada koštat će vas koliko i pizza i dva piva u centru Splita – trideset eura.

Nemalen je broj onih koji maštaju i o Edinburghu, a on bi vas u razdoblju od 22. do 25. rujna koštao po glavi nekih sedamdesetak eura. E, da je bilo pameti pa, recimo, rezervirati to u svibnju ili lipnju, ušparali bi i pola od te cijene. No i dalje govorimo o razumnoj cijeni.

Jedan od gradova koji svakako vrijedi doživjeti jest i Berlin, a pogotovo kada možete povratnu kartu kupiti za 33 eura. Spomenuti iznos odgovara za datume od 24. do 28. listopada.

U ponudi je i Helsinki, do kojeg možete za nekih osamdesetak eura.

Dakako, ovo je samo dijelić izdašne ponude; naša intencija bila je zagolicati vas da dodatno proširite vidike, a onda ćete se poslije lako “igrati” sami.

Ako ste tip osobe od putovanja, stvarno bi bila šteta propustiti “zadnji voz”. Ako ništa drugo, nove prilike ukazat će se tek na proljeće, a tko će čekati do tada.

Važno je napomenuti da sve cijene o kojima govorimo uključuju samo ručnu torbu maksimalne veličine 40 x 30 x 20 centimetara, a koja mora biti smještena ispod sjedišta. Riječ je o torbi koja odgovara veličini prosječnog ruksaka.

Također, prijavu na let kod jeftinih avionskih karata možete odraditi jedino preko interneta, što je u pravilu puno brže, bolje i jednostavnije, nego da čekate u redu. Dakle, “čekirate” se isključivo online, a u slučaju da vam vrijeme nekako pobjegne i to zaboravite, “čekiranje” na aerodromu doći će vas skuplje od samoga leta.

Nemojte misliti da ćete imati problem s pakiranjem i da nećete imati dovoljno mjesta za sve stvari. Provjereno tvrdimo kako je putovanje s manje prtljage poprilično oslobađajuće iskustvo.

Umjesto da natrpate pun kufer svega i svačega, a od čega dobar dio toga nećete ni koristiti, fokusirat ćete se na ono što vam uistinu treba. Kako je riječ o kraćim putovanjima, isplanirat ćete točno ono što ćete nositi – po danima. Dva para hlača, (haljina), tri majice, donje rublje, kozmetika u mini pakiranju, pa čak i dodatan par obuće uspjet ćete smjestiti. A više od toga vam i ne treba; uostalom uvijek možete zavezati džemper oko struka, nitko vam ne brani ponijeti dvije jakne. Snaći ćete se...

Ako vam je povratni let u popodnevnim ili noćnim satima, a vi se morate odjaviti iz smještaja do 10 sati, mnogo je elegantnije staviti ruksak na leđa i “jezditi” tako kroz dan negoli vući kufer za sobom.

01. svibanj 2024 15:02