StoryEditor
Hrvatska i svijetŽELE VEĆU ZAŠTITU

Vijeće Europe kritiziralo Hrvatsku zbog diskriminacije manjina, na udaru posebno Romi i Srbi

Piše hina
10. lipnja 2021. - 17:22
Vlado Kos/Cropix

U Hrvatskoj i dalje postoji diskriminacija nacionalnih manjina, posebice kad je riječ o Romima i Srbima, upozorilo je Vijeće Europe u izvješću objavljenom u četvrtak.

Savjetodavni odbor Vijeća Europe za zaštitu nacionalnih manjina u svojem petom mišljenju o Hrvatskoj navodi da je hrvatski zakonodavni okvir za nacionalne manjine "općenito u skladu s odredbama Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina".

"Donesen je obuhvatni zakon protiv diskriminacije i uspostavljene su strukture za promicanje jednakog tretmana i rješavanje pojedinačnih slučajeva diskriminacije na nacionalnoj i regionalnim razinama", navodi se u izvješću.

No i dalje postoji diskriminacija osoba koje pripadaju određenim skupinama, posebice kad je riječ o Romima i Srbima, uključujući povratnike, upozorava se.

Odbor zato pozdravlja "proces pomirenja" koji se zbio u ljeto 2020. kad je potpredsjednik vlade, pripadnik srpske nacionalne manjine, sudjelovao u proslavi oslobođenja hrvatskog teritorija i kad su hrvatski premijer i ministri sudjelovali na komemoraciji srpskim žrtvama Domovinskog rata.

Autori izvješća ističu nadalje da se od 2017. do 2020. povećao broj kaznenih djela motiviranih mržnjom i govora mržnje u medijima i političkom diskursu, potičući jačanje radikalnog nacionalizma.

Ocijenili su "nedovoljnom" provedbu zakona protiv diskriminacije, kao i prisustvo manjina u nacionalnim medijima.

Po izvješću, javnim diskursom kad je riječ o manjinama dominiraju retorika i predrasude usmjerene protiv njih, u prvom redu protiv Srba i Roma.

Oni, kao i Židovi, predmet su "povijesnog revizionizma", ističe Odbor.

20. lipanj 2021 08:51