StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRES, NELAGODA...

Vidović Krišto i Macan na sudu zbog sukoba u Otvorenom: ‘Posvuda me pratila riječ ‘spodoba‘‘

Piše jutarnji list
21. svibnja 2021. - 21:48

U nastavku sudskog postupka koji je privatnom tužbom za naknadu štete inicirala saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto protiv komunikacijskog stručnjaka Krešimira Macana jer ju je nazvao "spodobom", svjedočilo je oboje aktera, donosi Jutarnji.

Ujedno je u sudnici Općinskog suda u Novom Zagrebu pregledana snimka emisije "Otvoreno" od lanjskog srpnja na kojoj je vidljivo da je Macan u jednom trenutku zbog Vidović Krišto odlučio napustiti studio i pritom voditelju emisije, dok ga je pozivao da se vrati, odgovorio: "S ovom spodobom ne želim sjediti u studiju".

Dok je davala osobne podatke u sudnici, na upit koliko ima godina, Vidović Krišto je zastala pa rekla da joj je 45 godina. Sudac je to "računanje" kroz zastajkivanje primijetio pa je ubacio digresiju i sa smiješkom zaključio da gotovo svatko u sudnici na tom pitanju zastane. Na to mu je Vidović Krišto pojasnila da joj je rođendan dva dana prije Nove godine pa zato računa.

Kako je doživjela Macanovu uvredu u emisiji "Otvoreno", Vidović Krišto je detaljno opisala u sudnici.

"Tema u emisiji je bila o sastavljanju nove Vlade i gosti su bili izabrani saborski zastupnici. Jedino je Macan odudarao od tog konteksta. Nesporno je da je izgovorio uvredu i za riječ spodoba nema opravdanja. Očigledno je Macan u toj emisiji bio s misijom i razlogom jer nikoga se, osim mene, nije prekidalo. Bio je to pokušaj da me se spriječi u političkom djelovanju i da mi se kontrira, upada u riječ, diskreditira me se i prekida u izlaganju. Inače, kad sam čula uvredu, zakašljala sam se jer sam pila vodu u tom trenutku. Zagrcnula sam se. Šokiralo me. Ta riječ je sama po sebi grozomorna. U emisiji nisam bila kao privatna osoba, već kao izabrana saborska zastupnica i tom je uvredom uvrijedio i sve one koji su mene birali, a uvrijedili su i instituciju u koju sam izabrana. Nije se lako politički boriti protiv cijelog sustava, nepravda u RH je nepodnošljiva. Ja sam navikla biti u stresnim situacijama, ali ovo je bila teška osobna uvreda nakon koje sam se nastojala smiriti pa u emisiji neko vrijeme nisam ni govorila. Moja obitelj, osim kćeri koja je bila na pripremama s rukometnom reprezentacijom, gledala je "Otvoreno". A kći me sutradan nazvala uznemireno te je plakala jer je čula da me neka osoba napala u emisiji. To me još dodatno uznemirilo, medije je preplavila ta vijest i htjela sam od toga pobjeći, ali nije se moglo izbjeći više nigdje jer je posvuda bilo "spodoba, spodoba, spodoba". To mi je stvorilo i dodatni stres jer sam se bavila nekom uvredom, a u tim se danima konstituirao Sabor i Vlada. O Macanu ni u jednom trenutku u emisiji nisam govorila, a on je pobjegao iz studija iz straha kad sam se dotakla teme da nije neovisan i da radi za Vladu", rekla je Vidović Krišto, naglašavajući kako je o Macanovoj "navodnoj neovisnosti govorio na RTL-u i Nino Raspudić, ali njega uvrijedio nije, niti je napustio studio".

Odgovarajući dalje na pitanja Macanove odvjetnice tko ju je prvi prekinuo u emisiji, odakle joj podatak da je Macan korumpiran i kako je u emisiji povezala u jednoj temi novu Vladu s jamom Jazovkom te ostalim tvrdnjama da je Ivo Josipović izjavio da je legitimno ubijati svećenike, Vidović Krišto je ustvrdila da ju je prvi prekinuo Arsen Bauk jer je govorila o njemu.

"Macan me, pak, prekinuo dok o njemu govora nije bilo. A Jazovku sam spomenula u formi kritike jer je HRT javna televizija i taj veliki događaj nije popratila, a bila je dužna prema Zakonu o HRT-u. Smatram se neovisnom novinarkom, novinar javne televizije je dužan biti objektivan, a u politiku sam ušla kao nezavisni kandidat. Ne znam je li Macan korumpiran, ja to nikada nisam rekla, već sam navodila da se to navodi i da postoje logički zaključci pa sam zato predlagala dokaz da sud provjeri koliko je Macanova tvrtka zaradila od države", zaključila je Vidović Krišto koju se ispitivalo i o emisijama koje je vodila na televiziji, pa i o onoj od koje se HRT čak i javno ogradio.

U sudnici je potom Macan objašnjavao svoje pojavljivanje u emisiji i naprasni odlazak.

"Nazvao me voditelj Mislav Togonal i rekao da će biti četiri saborska zastupnika i da mu treba politički analitičar. Sve do samog početka emisije gospođu Vidović Krišto vidjeli nismo, a gosti inače dođu pola sata ranije. Donijela je hrpu papira i bila je vidno nervozna. Dosta dugo je govorila i nitko ju nije prekidao, pa ju je Bauk u jednom trenutku prekinuo rekavši da nismo u emisiji "TV kalendar" jer je skrenula s teme. Teza koju je izrekla, da je Josipović rekao da se fratri ubijaju, nije točna, nije istinita i mislim da Josipović zbog toga vodi sudske postupke. Vidović Krišto je u emisiji prva mene napala kad me nazvala tzv. nezavisnim stručnjakom pa sam joj upao u riječ jer voditelj emisiju nije vratio u svoj tok. Ja sam tamo bio najizloženiji jer nikoga od njih, s obzirom na saborski imunitet, ne mogu tužiti, a oni svašta mogu izgovoriti. Točno je da je moja tvrtka radila kampanju za Josipovića 2015., ali ja niti jednu negativnu riječ nisam rekao na njezin račun, dok sam riječ "spodoba" izgovorio odgovarajući na upit voditelja dok sam napuštao studio. I to nije bilo ništa osobno, već se odnosilo na njezino političko djelovanje. Zbog njezina imuniteta ja sam bio svjestan da se ne bih mogao zaštititi pred sudom ako bi počela iznositi neistinite i neprovjerene tvrdnje pa sam napustio studio", objasnio je Macan, podsjećajući da mu je i Vidović Krišto rekla da napusti studio ako je već ne želi slušati.

Na upit bi li ponovio isto, odnosno rekao joj da je spodoba u istom kontekstu na istom mjestu, Macan je odgovorio da u "emisiju više otišao ne bi jer je naučio lekciju". Na upit odvjetnice Vidović Krišto je li primjereno reći jednoj ženi da je spodoba, Macan je pojasnio da je "spodoba nešto nepostojeće i da nema veze sa spolom".

A odgovarajući na pitanja saborske zastupnice koja je zapravo bila njegova uloga u emisiji i je li joj rekao da hračka, Macan joj je rekao: "Treba pitati voditelja emisije koja je moja uloga trebala biti. Ja sam pozvan kao politički analitičar, a oni se zovu obično da kažu svoj stav. I ja sam to imao u vidu, i pristojno sam šutio sve dok Bauk nije prekinuo vaše izlaganje. A kako voditelj emisije nije reagirao jer je očito želio da dobije show u emisiji, ja sam reagirao pitanjem 'A koja je vaša logika?' jer logike nije bilo u onom što ste govorili. Vi ste prvi, gospođo Krišto, počeli vrijeđati Bauka pa mene. I da, rekao sam vam da hračkate. Ali to nije uvreda. Moguće je da sam i drugima to rekao jer svašta govorim. Nisam ortodoksan. No, nitko me nikada nije vrijeđao kao vi u toj emisiji. Čak je Raspudić, s kojim sam odmah raščistio tijekom emisije na RTL-u, i pokazalo se kasnije da sam ja u pravu jer je ispalo da on nije neovisan, to rekao na drukčiji način. Medije osobno nikad ne tužim, pa tako niti opskurni portal s kojeg citirate da je Raspudić rekao da sam Plenkovićev tajni agent. Za taj članak niti ne znam jer ne čitam, ponavljam, opskurne portale".

Na prošlom ročištu saslušani su Andreja Arežina Grgičević, glavna urednica digitalnih platformi HRT-a, i saborski zastupnik Arsen Bauk koji je u emisiji "Otvoreno" gostovao uz Daliju Orešković, Ivana Anušića i Macana kao nezavisnog komunikacijskog stručnjaka. Budući da je Vidović Krišto tijekom svjedočenja Arežine Grgičević upadala u riječ, sudac ju je upozorio, a potom i udaljio iz sudnice.

Presuda će biti objavljena početkom srpnja, donosi Jutarnji.

16. travanj 2024 04:45