StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOd 1. veljače

Veliki vodič kroz nova pravila: pogledajte devet ključnih pitanja i odgovora o novom režimu putovanja u EU-u

Piše Dora Koretić/JL
25. siječnja 2022. - 21:22

Od prvog veljače na području EU na snagu stupaju nove odluke o vezi trajanja EU digitalnih potvrda odnosno Covid certifikata, jednako kao i nove preporuke Komisije o načinima kako treba organizirati putovanja unutar ove zajednice u pandemiji.

Postojeće potvrde dobivene na temelju primarnog cijepljenja se skraćuju, za njihovo produljenje uvjetuje se booster doza, a mijenjaju se i neka pravila oko procjene rizika zemalja na ECDC-ovoj karti. Jutarnji list donosi odgovore na neka od pitanja vezanih uz nove odredbe:

1. Do kada će vrijediti postojeće covid potvrde za primarno cijepljenje?

- Prema novim pravilima, od 1. veljače potvrde vrijede 270 dana odnosno devet mjeseci za sve osobe koje su cijepljene s dvije doze cjepiva koje se daje u dvije doze odnosno jednom dozom cjepiva koje se daje u jedoj dozi. Također, devet mjeseci potvrda vrijedi i za sve preboljele koji su se nakon preboljenje cijepili jednom dozom. Potvrda vrijedi 270 dana od zadnjeg cijepljenja odnosno prvog cijepljenja u slučaju preboljelih i onih koji su cijepljeni cjepivom u jednoj dozi.

2. Koliko dugo će vrijediti potvrda nakon primjene boostera?

- Zasad je odlučeno da potvrda nakon boostera vrijedi neograničeno sve dok ne budu dostupne znanstvene studije u kojima je izričito navedena djelotvornost docijepljivanja. Iako podaci zasad upućuju na visoku dozu zaštite, konkretnog datuma još uvijek nema iako se spominje i moguće uvođenje roka od godinu dana od primjene boostera.

3. Kada moram primiti booster ako želim produljiti potvrdu?

- Prema znanstvenim kriterijima, to bi trebalo napraviti u roku od šest mjeseci od završetka primarnog cijepljenja, ali čak i ako se to ne napravi, EU Komisija daje još tri mjeseca grace perioda da se primi booster i produlji potvrda. Ukoliko se booster ne primjeni roku od devet mjeseci, postojeća potvrda korisniku prestaje važiti.

4. Ako primim booster po isteku devet mjeseci, hoće li mi potvrda biti obnovljena ili opet moram obaviti primarno cijepljenje?

- Hoće, bit će obnovljena neovisno o tome što je istekao period od devet mjeseci.

5. Ako primim booster, hoću li automatski moći putovati po cijeloj Europi bez mjera?

- Ne nužno, to će ovisiti o uvjetima svake zemlje zasebno. Naime, iako je namjera EU Komisije primjenom boostera omogućiti neometano putovanje cijepljenima, zemlje imaju pravo uvesti vlastita pravila, kao što su i dosad činile. Recimo, Italija trenutno traži PCR test za sve osobe, neovisno o tome što su cijepljene te neovisno o tome jesu li primile booster.

6. Postoji li razlika u broju cjepiva koje mora primiti osoba koja je prvo preboljela covid, a onda se cijepila u odnosu na onu koja se prvo cijepila s dvije doze pa oboljela?

- Postoji, iako je riječ o potpunoj nelogičnosti i apsurdu. Naime, za osobe koje su preboljele Covid pa se onda cijepile jednom dozom, smatra se da su dovršile primarno cijepljenje i imaju potvrdu koja vrijedi 270 dana. Ukoliko će je htjeti produljiti, morat će primiti booster što znači da će sve skupa od početka pandemije primiti dvije doze cjepiva. Za razliku od njih, osobe koje su se prvo cijepile s dvije doze, a potom obolile, to oboljenje neće se računati kao da su primile booster - iako je zaštita nakon preboljenja čak i jača nego s cjepivom - nego će morati primiti i booster. To znači da će takve osobe za razliku od onih prvih za produljenje potvrde morati obaviti tri cijepljenja, a ne dva.

7. Što znači da je Europska komisija preporučila da se za putovanja primjenjuje individualni pristup, a ne regionalni?

- To u pravilu znači da EU preporučuje da se uvjeti prelaska granica za svakog pojedinog putnika određuju na temelju njegovog cijepnog statusa, a ne na temelju epidemiološke situacije u zemlji iz koje dolazi. U pravilu, to bi trebalo značiti da cijepljeni putnici imaju pravo neometano putovati u sve države i vraćati se kući neovisno o tome kakva je tamo epidemiološka situacija dok bi se uvjeti za necijepljene primjenjivali ovisno o epidemiološkoj situaciji destinacije. Ipak, riječ je isključivo o preporuci što znači da će pojedine države, ako tako odluče, i svojim cijepljenim građanima moći otežati povratak kućama iz zemalja u kojima epidemija divlja.

8. Hoće li razina cijepljenosti pojedine zemlje imati utjecaja na to kojom će bojom biti označena pojedina zemlja na karti?

- Da, ovo je novost u preporukama. Dosad se rizik procijenjivao na temelju 14-dnevnih stopa zaraze i razine testiranja, a sada će faktor biti i razina cijepljenosti država.

9. Kako će se taj faktor računati?

- Ovo, nažalost, još nije poznato.

03. lipanj 2023 03:32