StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKad i kako kreću?

Velike pripreme Ukrajine za proljetnu protuofenzivu: ‘Na stolu su dvije opcije, jedna je preriskantna...‘

Piše anita belak krile/sd
16. ožujka 2023. - 12:40

Američka vojska žurno šalje obećanu opremu na bojište i trenira ukrajinske snage velikom brzinom, uoči velike ofenzive protiv Rusije koja se očekuje krajem proljeća. Piše to utjecajni portal Politico i navodi kako je ministar obrane SAD-a Lloyd Austin, nakon sastanka multinacionalne Kontaktne skupine za obranu Ukrajine, jasno dao do znanja da “Ukrajina nema vremena za gubljenje”.

"Moramo brzo i u potpunosti ispuniti svoje obećane obveze", rekao je Austin objašnjavajući da to uključuje hitno slanje obećanog oružja i tenkova na bojno polje, kao i obuku, osiguranje rezervnih dijelova i podršku za održavanje koja je potrebna Ukrajincima da bi koristili nove sustave što je prije moguće.

Kako proljeće kuca na vrata, američki dužnosnici su sve zabrinutiji zbog sve manje zaliha streljiva, protuzračne obrane i manjka iskusnih vojnika u Ukrajini. Moskva i Kijev nastavljaju žestokim tempom zasipati Bahmut, razoreni grad koji SAD ne smatraju strateški važnim. No, Pentagon poručuje da bez obzira na trenutnu strategiju Kijeva na bojnom polju, SAD želi da ukrajinski vojnici što prije dobiju oružje koje im je potrebno za nastavak borbe, piše Slobodna Dalmacija.

image
Aris Messinis/Afp

Gađajući Ukrajinu svim mogućim oružjima Rusija ne izaziva samo strašno razaranje, nego želi i iscrpiti zalihe ukrajinske protuzračne obrane. Ukrajinski ministar obrane i vojnici žale se na akutni nedostatak osnovnog streljiva, uključujući minobacačke granate i topničke granate. Kako je nedavno otkrio Financial Times u pismu poslanom Europskoj uniji, ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov naveo je da Ukrajina ispaljuje prosječno 110.000 topničkih projektila od 155 mm mjesečno. Objasnio je i da je to tek jedna četvrtina onoga što Rusija ispaljuje na njih. Politico navodi kako američki i europski partneri pojačano šalju goleme količine streljiva i granata od 155 mm, što je Ukrajina identificirala kao glavni problem. 

Što se tiče ljudskih žrtava, premda su ruski gubici daleko veći, nisu mali ni oni ukrajinski. Oni se prema američkim procjenama - uključujući mrtve i ranjene - kreću oko 100.000. A među poginulima su i mnogi iskusni borci kao što je bio Dmitro Kocubailo koji je poginuo u borbama u Bahmutu. Cijeli Kijev došao je na njegovu sahranu uključujući kompletno državno vodstvo s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

image
Sergei Supinsky/Afp

Dok ginu mladići u Bahmutu, u pozadini se obavljaju sveobuhvatne pripreme za veliku proljetnu ofenzivu za ponovno preuzimanje okupiranog teritorija. Stotine zapadnih tenkova i oklopnih vozila, uključujući po prvi put osam oklopnih vozila koja mogu podići mostove i omogućiti trupama da prijeđu rijeke, putuju prema Ukrajini. Riječ je o posebnom oklopnom vozilu za podršku Bridge (Armored Vehicle-Launched Bridge). Ono na sebi ima taktički most koji se rastvara u dužini od oko 18 metara i omogućuje prijelaz tenkovima i drugim oklopnim vozilima preko rovova i vodenih prepreka za vrijeme borbe. Ukrajinskim trupama ti bi mostovi trebali pomoći u kombiniranim manevrima gdje se združeno koristi artiljerijsko granatiranje te napad tenkovima i oklopnim vozilima, a sve sa ciljem povratka okupiranog teritorija. 

Strategija protuofenzive 

„Američki paketi pomoći unatrag četiri ili pet mjeseci usmjereni su prema onome što je Ukrajini potrebno za ovu protuofenzivu – rekao je za Politico američki dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

Kijev još nije odredio strategiju protuofenzive, a prema američkim dužnosnicima imaju dvije opcije: probiti se na jug kroz Herson na Krim ili krenuti na istok sa svoje sjeverne pozicije, a zatim na jug, presjecajući tzv. ruski kopneni most. Smatraju kako prva opcija nije realna jer se Rusija ukopala na istočnoj strani rijeke Dnjepar, a Ukrajina nema toliko ljudstva za uspješnu desantnu operaciju protiv takve vrste snaga. Druga opcija je vjerojatnija. Osim slanja oružja i pružanje obuke, viši američki generali su ovog mjeseca ugostili ukrajinske vojne dužnosnike u Wiesbadenu u Njemačkoj, gdje su održali set stolnih vojnih vježbi kako bi pomogli Kijevu u izradi planova sljedeće faze rata.

Javno, visoki dužnosnici kažu da o odluci Zelenskog ovisi kada će i gdje pokrenuti novu ofenzivu te hoće li ostati u Bahmutu ili će premjestiti svoje snage.

image
Aris Messinis/Afp

"Predsjednik Zelenski vodi ovu borbu i on će donositi odluke što je važno, a što nije", rekao je Austin pa dodao:

"Mi stvaramo borbenu moć, do stupnja za koji vjerujemo da će im to pružiti prilike da promijene dinamiku na bojnom polju, u nekom trenutku u napredovanju, što god to bilo." Daleko od očiju javnosti američki dužnosnici vrše pritisak na Kijev da sačuva topničke granate. To je posebno zabrinjavajuće u Bahmutu, gdje obje strane troše streljivo velikom brzinom.

"Neki u Pentagonu misle da prebrzo troše streljivo", rekao je umirovljeni general pukovnik Ben Hodges, bivši zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi, no i dodao kako oni koji to govore nisu u njihovoj koži: “Oprostite, bore se za opstanak svoje zemlje protiv neprijatelja koji ima veliku prednost u topničkom streljiva i koji ne popušta.”

image
Celal Gunes/Anadolu Agency Via Afp

Pojačana obuka 

Više od 600 Ukrajinaca u veljači je završilo petotjedni program obuke u Njemačkoj koji je uključivao stjecanje osnovnih vještina poput gađanja, zajedno s medicinskom obukom i uputama o manevriranju kombiniranog naoružanja s američkim borbenim vozilima Bradley i oklopnim transporterima Stryker. Te su se snage vratile na bojno polje, a druga skupina od stotina vojnika sada prolazi kroz isti program obuke.

Predsjednik Joe Biden prošlog je mjeseca isključio mogućnost slanja borbenih zrakoplova F-16, a visoki američki dužnosnici opetovano su rekli da zrakoplovi trenutno nisu u planu. Ali se radi na drugim načinima jačanja ukrajinskih zračnih snaga, uključujući pokušaj montiranja naprednih projektila srednjeg dometa zrak-zrak na MiG-ove iz sovjetske ere, te obuci ukrajinskih pilota. Dva ukrajinska pilota nedavno su završila procjenu u bazi Zračne nacionalne garde u Tucsonu u Arizoni. S njima su radili američki vojni instruktori koji su procjenjivali koja im je obuka potrebna za bolje korištenje zrakoplova i sposobnosti koje je Zapad već pružio, uključujući bombe, projektile i komplete za navođenje. Program je uključivao letove na simulatoru, a kako navodi Politico, piloti nisu letjeli u američkim zrakoplovima.

„Ako budu uspješni pokušaji da se AMRAAM rakete montiraju na MiG-ove, mogli bi značajno povećati sposobnosti ukrajinskih borbenih pilota u uništavanju ruskih raketa, kazali su izvori.

image
Wolfgang Schwan/Anadolu Agency Via Afp
image
Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp

 

 

19. travanj 2024 15:22