StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSLAVLJE U KOMŠILUKU

Vatromet trebinjski, rakete Vučićeve. Trebinje i Beograd zajednički slave i šute o nečemu važnome šute

Piše Jadran Kapor
16. veljače 2024. - 13:28

Trebinje je u velikome slavlju. Srbijanski predsjednik Vučić poslao im je rakete da bi u spektakularnom vatrometu proslavili Dan državnosti Srbije. I tek što je jedna festa sinoć završila, pripremaju se dvije nove.

Najprije će se sutra, doduše jako tiho, obilježiti Dan nezavisnosti Republike Srbije. Naime, Srbija je svoju nezavisnost stekla 17. veljače 2008. kad je Kosovo, jednoglasnom odlukom Parlamenta u Prištini, donijelo Deklaraciju o nezavisnosti. Dva dana kasnije Hrvatska je, zajedno s velikim brojem zapadnih zemalja priznala Kosovo, pa je i Srbija - nakon referendumskog odvajanja Crne Gore - konačno postala neovisna država. Taj se dan obilježava radno i još nije ušao u blagdanski kalendar, ali Aleksandar Vučić je od svojih europskih i američkih partnera dobio zadatak da i to riješi.

Drugi razlog za iduću proslavu je još jedan pomak vezan uz izgradnju trebinjske zračne luke. Od 12. veljače do 14. ožujka traje javna rasprava o dovršenoj Studiji utjecaja na okoliš ove zračne luke. Trebinjci su još uvijek podijeljeni oko ovog projekta - većina ih smatra da nikad neće biti realiziran, no mnogi u njemu vide i rješenje za gospodarski razvoj Trebinja, pa čak i nešto udaljenije Bileće. Studija je oglašena na službenim stranicama Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Jasno, utjecaj ove zračne luke na kvalitetu zraka i vode na dubrovačkom području bit će neznatan, kaže studija. Zanimljivo je vidjeti koliki promet zrakoplova je u studiji predviđen. U razdoblju od početka lipnja do konca rujna, ovaj bi aerodrom trebao imati 1757 polijetanja i slijetanja. Najviše tijekom srpnja kada bi trebalo biti 527 letačkih operacija, sa špicama prometa vikendom i ponedjeljkom. Godišnje bi u prosjeku na Trebinjski aerodrom po ovoj studiji trebalo poletjeti i sletjeti 8 aviona dnevno. To je na razini broja polijetanja i slijetanja kojeg je 2021. ostvarila ZL Pula, a po prilici dvostruko više od onoga što zadnjih godina bilježi ZL Osijek.

Razloga za vatromet u Trebinju ima napretek. Rakete će im po običaju poslati Aleksandar Vučić, kojemu su Crna Gora i Kosovo osigurali nezavisnost, a on će Trebinjcima pare za aerodrom s pistom koja će biti tek 500 metara kraća od one u Beogradu.

26. travanj 2024 18:24