StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGrad prijatelj Splita

Vapaj za pomoći stiže iz Odese, pročitajte dramatično pismo zamjenika gradonačelnika koji moli Hrvatsku: ‘Treba nam pomoć s lijekovima, hranom... Pomozite nam da se prehranimo i obranimo obitelji‘

Piše G.R.
15. travnja 2022. - 21:43

Vapaj za pomoći stiže iz Odese, trećeg ukrajinskog grada po veličini koji je do prije dva mjeseca imao preko milijun stanovnika. Teško je saznati koliko ih je u međuvremenu pobjeglo od ratnih strahota. Odesa je skoro punih šest desetljeća grad prijatelj Splita, a njemu u čast ulica na Mertojaku nosi ime Odeska.

Nekad jedna od većih i važnijih svjetskih pomorskih luka, sada je postao grad koji našu državu moli za pomoć. Sergiy Tetyukhin, zamjenik gradonačelnika Odese u srijedu, 12. travnja poslao je pismo Hrvatskoj.

Piše kako im je potrebno da Hrvatska stane uz njih, kao što su oni nekad stali uz našu državu. Očekuju da će nakon Kijeva, Hersona, Buče, Mariupolja i drugih uništenih radova, iduća na redu biti Odesa. Kako bi mogli ostati i obraniti svoj grad od ruske agresije, mole Hrvatsku za logističku potporu.

- Treba nam kontinuirana pomoć s lijekovima, hranom, higijenskim potrepštinama i opremom. Pomozite nam pripremiti se kako bi se obranili i prehranili naše obitelji. Tražimo od hrvatske Vlade, tvrtki i ljudi dobre volje da pomognu Odesi - piše u pismu kojeg prilažemo uz ovaj tekst.

Zamjenik gradonačelnika Odese navodi da su zaprimili jednu pošiljku koja je samo "kapljica u oceanu njihovih potreba". Na kraju je zamolio da stanemo uz njih dok još nije prekasno te su izrazili nadu da će do nekoga doprijeti njihov vapaj.

 

04122022 Ecocc Apeal General by Gabrijela Radanović on Scribd

 

02. svibanj 2024 11:59