StoryEditor

VALENTIN DUJMOVIĆ(HNS): Pred birače izlazim kao jedini nositelj liste iz Dubrovačko-neretvanske županije

Piše DV
28. lipnja 2020. - 19:11
Valetnin DujmovićArhiva Dubrovačkog vjesnika
Zašto ste baš vi na čelu liste HNS-a za 10. izbornu jedinicu? Kako ste se odlučili na kandidaturu i zašto je HNS izabrao baš vas?

Prije svega sam zahvalan stranci na prilici da pokažem što sve mogu ponuditi i što svi zajedno možemo donijeti građanima Dubrovačko-neretvanske županije i dijela Splitsko-dalmatinske, koji također spada u našu izbornu jedinicu. Vjerujem da je veliki utjecaj na moju kandidaturu imao uspjeh na prošlim lokalnim izborima, kad sam usprkos svima koji nisu vjerovali ušao u drugi krug izbora za gradonačelnika Dubrovnika, a nakon toga u drugom krugu dobio povjerenje više od 5.600 Dubrovčana. Moj osobni motiv za kandidaturu je taj što mislim da građane iz ove izborne jedinice treba zastupati netko tko će iz Zagreba donijeti projekte u regiju u kojoj je izabran. To je obećanje za koje sam siguran da mogu provesti i osigurati našem području tretman kakav zaslužuje.

Zašto ste uvjereni da ćete moći to provesti?


image
 Valentin Dujmović 


Iza mene su već brojni ozbiljni projekti koji su donijeli ljudima rješenje konkretnih problema. Dubrovnik danas ima pročistač kakav mu je potreban, a čiju izgradnju sam ja pokrenuo, kolege nakon mene dovršile, a u tijeku je rješavanje dokumentacije za projekt dubrovačke aglomeracije vrijedan 900 milijuna kuna koji će riješiti pitanje otpadnih voda i opskrbe pitkom vodom u Dubrovniku, danas i za buduće generacije. I taj sam projekt sa suradnicima pripremao te po odlasku iz Vodovoda nastavio pomagati da se napokon ostvari. Vesele me takvi projekti, ali i oni naizgled manji, koji nekima znače sve. Primjerice, slučaj Blata na Korčuli, gdje smo bušenjem pronašli izvor vode dovoljan za opskrbu i razvoj cijelog dijela otoka. Isto se dogodilo i u Trpnju ili Putnikoviću na Pelješcu, gdje smo pronašli izvor vode u mjestu koje nikad nije imalo opskrbu pitkom vodom.
U tijeku je i realizacija projekta izgradnje i spajanja više desetaka milijuna kuna vrijednih kanalizacijskih sustava koji će zaštititi znameniti Malostonski zaljev od otpadnih voda. Septičke jame na području Stona i okolice odlaze u povijest. To je iznimno važno, i zbog okoliša samog, ali i zbog uzgoja školjkaša.

Što bi za vas bio uspješan saborski mandat, u slučaju da budete izabrani?

Smatrao bih uspješnim saborski mandat na kraju kojeg bi cijela regija imala dovoljno pitke vode za svoje potrebe i budući razvoj uz riješenu odvodnju kojom bismo zaštitili naše more i očuvali ga za buduće generacije. Spomenuo bih i projekt “Donja Neretva” koji sam poticao sa svoje sadašnje funkcije. Projekt će zaustaviti daljnje zaslanjivanje tla u donjem slivu Neretve te provesti ispiranje soli slatkom vodom iz tla koje je već zaslanjeno. To je ključno za održavanje poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve. Od 520 milijuna kuna za projekt, 85 posto dolazi iz sredstava EU. Izgradit ćemo mobilnu barijeru koja će sprječavati prodor klina slane vode u Neretvu, prevodnicu za brodove duljine do 60 metara kako bi mogli prelaziti barijeru te riblju stazu za neometane migracije ribljeg fonda.


Iako vaša koalicija s HDZ-om i formalno završava, čini se da u kampanji niste kritični prema njima, iako nema jamstva za novu suradnju poslije izbora. Kako to komentirate?

Slogan pod kojim idemo na ove izbore “Hrvatska se voli radom” u potpunosti obuhvaća vrijednosti za koje se zauzimamo, a jedna od njih je i ta da se ne želimo svađati niti prepirati. Od toga birači nemaju ništa. Spremni smo surađivati s konstruktivnom građanskom političkom opcijom koja će raditi za građane. Kao što je, primjerice, Blaženka Divjak kao nestranačka osoba u ovom mandatu provela HNS-ov projekt obrazovne reforme, tako se nadamo i u idućem mandatu provoditi konkretne projekte na dobrobit hrvatskih građana.


image
Valentin Dujmović


Ali da možete birati, s kime biste radije koalirali, SDP-om ili HDZ-om? SDP vam je ipak bliži u ideološkim pitanjima?

Mi u HNS-u ne smatramo da se pitanje vlasti koja je Hrvatskoj potrebna može svesti na izbor Plenković ili Bernardić. Tko vodi Hrvatsku prema naprijed, izbjegava nepotrebne svađe i ne potiče duopol vlasti na štetu građana, imat će našu potporu. Surađivat ćemo s onima koji budu spremni provesti projekte na korist građana. U svakom mandatu Vlade u kojem smo sudjelovali u vlasti proveli so najmanje jedan ključni projekt koji je donio dobrobiti svim građanima, to želimo nastaviti i dalje raditi.

Što Predrag Štromar može donijeti HNS-u kao novi predsjednik?

HNS građanima obećava bolju, sigurniju i slobodniju budućnost i tu se možemo osloniti na sve što Predrag Štromar donosi kao predsjednik stranke. Štromar u prvom redu donosi veliko iskustvo, pokazao je da zna upravljati velikim sustavima, 8 godina je bio župan, nakon toga potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, u HNS-u je od 1990. Mislim da je Štromar bio odličan izbor i zato što nosi osobnu energiju političara koji nije izgubio dodir sa stvarnim problemima građana. To je i pokazao provođenjem vrlo konkretnih projekata kao što su povoljni stambeni krediti za mlade obitelji te sanacija klizišta.

Prema posljednjoj anketi HNS osvaja 1,1 posto glasova, mislite li da je to dovoljno za ulazak u Sabor?

Postotak ispitanika koji se u anketama izjašnjavaju za HNS već se jako dugo kreće u nekom intervalu od 0,7 do negdje 2,7 posto, ta brojka stalno oscilira. Međutim, te ankete se rade na razini cijele Hrvatske i nikad ne daju odgovore na to koji će građani zaista izaći na izbore te u kojim će su izbornim jedinicama koncentrirani birači koji će podržati HNS. Na ta pitanja daju odgovor isključivo izbori. I siguran sam da će i u sljedećem sazivu Sabora građane zastupati zastupnici iz redova HNS-a, i to sa sjevera, istoka i krajnjeg juga Hrvatske. Uvjereni smo da građana kojima je dosta svađa i galame, podjela na ljevicu i desnicu, nego žele nekoga tko će povesti naprijed ima puno više od 0,7 posto.


image
Valentin Dujmović 
 
Željko Tutnjević


Koju biste ocjenu dali aktualnoj Vladi Andreja Plenkovića na kraju mandata?

Teško mi je dati zbirnu ocjenu, a možda i ne bih bio objektivan jer je HNS sudjelovao u Vladi. Ali Umjesto zbirne ocjene radije bih istaknuo pozitivnu provedbu provedeno je mnogo brojnih projekata koji zaslužuju izvrsnu ocjenu. Iz HNS-ovih resora svakako obrazovna reforma, potpore za stanove mladim obiteljima te sanacija klizišta, sve projekti koji izravno poboljšavaju živote građana. Ne bi bilo pošteno reći da i HDZ-ovi ministri nisu učinili jako dobre stvari, pogotovo u odgovoru na teško razdoblje koronakrize tijekom globalne pandemije, ali i u sektoru prometa i nekim drugim sektorima.

Što mislite o raznim opcijama desnice, pogotovo o Domovinskom pokretu?

Prolazi me jeza od ekstremista koji su isplivali na hrvatskoj političkoj sceni, osobito onih koji se skrivaju iza umivenog lica Miroslava Škore. Oživljavanje fašističkih pozdrava i slične provokacije usmjerene na izazivanje podjela i svađa izrazito su gnjusne pojave kojima nema mjesta u javnoj sferi. Ekstremistima koji vraćaju Hrvatsku u srednji vijek kažem jasno – ne!
 
13. svibanj 2021 10:58