StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRAŠNO ZAGAĐENJE

Uznemirujuće fotografije: ‘Neretva je pobijelila, život u rijeci je prestao postojati‘

Piše jl
4. listopada 2023. - 14:01

Jedna od najljepših rijeka ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Europi, postaje neprepoznatljiva. Organizacije koje se bave zaštitom okoliša navode da je to sve zahvaljujući izgradnji nove hidroelektrane.

Krajem rujna Centar za životnu sredinu je objavio zastrašujuće snimke s Neretve u mjestima koja se nalaze u blizini Uloga gdje se gradi hidroelektrana, prenosi Klix.ba i jutarnji.hr.

Na snimkama se vidi da je rijeka poprimila bijelu boju, kako tvrde mještani i ribari, došlo je do pomora ribe na nekoliko lokacija na dionici od nekoliko kilometara, a na dužem dijelu vodotoka Neretve, prema njihovim riječima, "život u rijeci je prestao postojati".

- Nedavno sam bio na terenu i Centar za životnu sredinu je objavio fotografije s lokacije koja se nalazi blizu mjesta Ulog gdje se gradi hidroelektrana. Očito je da postoji ogromno zamućenje gdje je voda u potpunosti bijela. Moguće je da se radi o aditivima s gradilišta, cementnim bazama. Alarmirali smo inspekciju da izađe na teren i utvrdi o čemu se radi, rekao je Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu.

 

On je kazao da je vrlo moguće da se promjena boje vode u mjestu Ban Vir može odnositi na isti problem, stoga bi bilo dobro da kantonalna ili općinska inspekcija izađe na teren i utvrdi o čemu se radi.

- Postoje planovi da se hidroelektrana gradi i u Glavatičevu i u mjestu Bjelimići. Kada vidimo koliko jedna hidroelektrana koja nije još ni izgrađena šteti rijeci i stanovništvu, onda se možemo upitati što bi bilo kad bi se tolike elektrane napravile. U pitanju je voda koja je pitka sve do Konjica u dužini od 90 kilometara. Tu žive i specifične riblje vrste kao što je mekousna pastrva, koja je izuzetno vrijedna vrsta, a koja sada umire. Takvu vrstu ne možemo naći nigdje u svijetu, rekao je Topić.

Iz Fondacije Atelje za društvene promjene su rekli da je čuveni Ban Vir postao neprepoznatljiv.

- Iako je nastupilo razdoblje stabilnih vremenskih prilika, bez padalina, ovako rijeka Neretva izgleda danas. Fotografije su nastale u Glavatičevu, uzvodno od Konjica. Napominjemo da se nekoliko desetaka kilometara uzvodno, u neposrednoj blizini entitetske linije, na trusnom i nestabilnom terenu, gradi hidroelektrana ‘Ulog, navode iz Fondacije.

28. travanj 2024 02:19